• Anonym (Petra)

    Vad gör man när man testat allt? (övervikt)

    Har alltid varit stor. En tid in i äktenskapet blev det tresiffrigt. Nu har det varit ett antal väldigt jobbiga år och siffran har stigit rejält. Jag går till kurator på grund av min livssituation, men vi pratar ingen vikten. Jag vill inte operera mig. Har provat allt tycker jag, med fixar det inte och då hackar jag på mig själv vilket leder mig ännu mer neråt. Var till läkare och fick remiss till hälsohem, men det fungerade inte att kombinera med övriga livet.

    Vilka är era erfarenheter och råd?

  • Svar på tråden Vad gör man när man testat allt? (övervikt)
  • Anonym (:))
    Anonym (Mjo.) skrev 2015-07-03 11:55:15 följande:

    Eller tvärtom. Man mår bättre i psyket när man rör på sig och äter en bra kost. Och dessutom ev går ner i vikt..


    Precis :))) orken glädjen och endorfinerna kommer igång och helt plötsligt blir vissa problem mindre eller mer lätt hanterliga :))))

    Ts ut på pw med dig :))) inte imorgon, idag :))))
  • Anonym (Petra)
    Anonym (k) skrev 2015-07-03 12:00:49 följande:

    Vad är det som gör att det du har testat inte har funkat?

    Det är ju meningslöst att testa nya metoder om man inte följer metoden på rätt sätt.


    Tror jag aldrig varit tillräckligt uthållig. Jag har varit hyfsat nöjd med min kropp ändå tidigare. De senaste åren har mina försök att gå ner i vikt alltid påverkats av jobbiga händelser som gjort att jag inte orkat fortsätta.
  • Anonym (bbw)
    Anonym (Petra) skrev 2015-07-03 12:05:49 följande:
    Tror jag aldrig varit tillräckligt uthållig. Jag har varit hyfsat nöjd med min kropp ändå tidigare. De senaste åren har mina försök att gå ner i vikt alltid påverkats av jobbiga händelser som gjort att jag inte orkat fortsätta.
    Jag säger också LCHF. Men det föresätter att man håller ut och inte gör undantag. Äter man mycket fett och för mycket kolhydrater så går man istället upp i vikt.

    Jag rekommenderar Anna Halles bok: Varaktig  viktminskning. Finns på bibblan

    Du skriver inget om orsaken till just din fetma. För mig som äter på känslor , trötthet, mycket värk, depression osv. så var det en oerhörd hjälp att gå KBT i grupp via hälsocentralen. Stahremetoden. Att genomgå det på egen hand kräver mycket  självdisciplin. Men boken finns på biblioteket.

    Lisbeth Stahre: Övervikt handlar om känslor - gå ner i vikt med KBT

    Har du bantat förut tar det längre tid innan du går ner med LCHF. Större omställning för kroppen. Kan vara bra att veta så att du inte tror att det kommer att gå snabbt och enkelt , självklart. Det gör det för en del men inte för alla.

    Oavsett hur du väljer att gå ner i vikt så behöver du utesluta sånt ur kosten som bara är tomma kalorier. Alla behöver näring och ska man gå ner så har man inte råd att spendera sitt intag på annat än nyttig mat.
     
    Ställ in dig på att det kommer att ta tid!

    Promenader som motion räcker lång i början.

    Hitta nåt som känns "görbart" och börja där.

    Väljer du LCHF finns många fb-grupper för stöd. Så även om du är mat / sockermissbrukare.

    Lycka till!


  • Anonym (k)
    Anonym (Petra) skrev 2015-07-03 12:05:49 följande:

    Tror jag aldrig varit tillräckligt uthållig. Jag har varit hyfsat nöjd med min kropp ändå tidigare. De senaste åren har mina försök att gå ner i vikt alltid påverkats av jobbiga händelser som gjort att jag inte orkat fortsätta.


    Då är frågan alltså vad man gör när man inte klarar att hålla sig till dieten? Många tycker ju att lchf är lätt att hålla sig till så det kanske är värt ett försök för dig.
  • Anonym (Rutan)

    jag tror inte ditt problem liggeR i att du inte har råd,tid eller ork. Jag tror det ligger i att du int unnar dej själv det. För att orka gå ner i vikt och sköta sin kropp måste man också tycka om den och vilja ta hand om sej själv. Det finns inom alla. Det gäller bara att hitta det.

  • Anonym (5:2)

    Om du inte vet om 5:2 funkar för dig så är det ju bara att testa men ge det minst tre veckor för i alla fall dom två första är lite tuffa. Sen är det super sötsuget försvinner också något jag blev glatt överraskad av har alltid varit en sockergris. Lchf är också bra men funkar inte för alla, jag blev jättedålig av det. Gäller att hitta nåt som man kan leva med i längden också, jag tyckte lchf klödda till det för mycket när man skulle iväg på nåt osv med 5:2 äter du ju vanlig mat när det inte är fastedag. Och använder man sina 500kcal smart så är det inga problem att äta sig mätt på fastedagarna heller

  • Anonym (Hypo)

    Här är en till som vill gå ner men lyckas inte.

    Jag testade LCHF under tre månader. Strikt diet där jag följde ett schema som jag hade fått. Inga undantag. Jag gick upp fem kilo. Och fick symptom på att min ämnesomsättning låg fel.

    Viktväktarna: var på vägning och allt. På tre veckor gick jag upp tre kilo, sedan vågade jag inte fortsätta längre. Jag ville ju gå ner, inte upp! Fick även symptom på ämnesomsättningen

    GI: klarade av fyra veckor, sedan fick min omgivning mig att sluta då jag mådde verkligen skit psykiskt. Även där fick jag hjälp med kostprogram av en hälsocoach. Vikten stod still. Och symptom på fel i TSH

    Började träna 5-6 gånger i veckan, både kondition och styrka. Samma mängd mat som innan. Viktuppgång och ökad midjeomfång. Plus att på fem veckor ändrades min ämnesomsättning (TSH) från 1,9 till 3,7 och jag fick de symptom jag får när TSH inte ligger rätt för mig. Så den gången var det inte bara som jag inbillade mig att jag hade känningar av förhöjd TSH. När medicindosen var justerad så stsnnade även vikten.

    Så nu är frågan, vad ska jag nu göra? Sluta äta helt? Skita i min övervikt? Jag vilja gå ner och är beredd att göra nästan vad som helst för att lyckas!

  • Anonym (kom igen nu.)

    Du kanske har prövat allt men det är inte som schampoo märken, man kan inte byta hur som helst. Du får köra en rimlig lösning mao ät mindre kalorier och rör på dig med.

    Du har inte råd med en PT? De flesta gym jag sett har sånt i sina medlemskap så det behöver man sällan betala extra för.

    Sluta köp snacks så har du månadsavgiften för gymkortet :)

    Jag har heller inte tid att träna MEN jag tar mig tiden genom att gå upp kl 4 och gå till gymmet 5dar/v ... kör fram till 6 sen hem och duscha, slå liv i familjen (sambo och 3 barn) och sen börjar dagen.

    Kör på TS! Du fixar detta, prioritera dig själv så kommer du må så mycket bättre.

  • Anonym (Vältränad)
    Anonym (Petra) skrev 2015-07-03 11:09:53 följande:
    PT känns lite dyrt och jag har svårt att ordna barnvakt. Vad kostar en gång per vecka? Bäst är nog promenader hemma.
    Om du känner att promenader är det bästa du kan åstadkomma så har du nog inte motivationen som krävs. När man ska gå ner i vikt så gäller det att bränna kalorier, springa, få upp pulsen ordentligt.
Svar på tråden Vad gör man när man testat allt? (övervikt)