• Anonym (Petra)

    Vad gör man när man testat allt? (övervikt)

    Har alltid varit stor. En tid in i äktenskapet blev det tresiffrigt. Nu har det varit ett antal väldigt jobbiga år och siffran har stigit rejält. Jag går till kurator på grund av min livssituation, men vi pratar ingen vikten. Jag vill inte operera mig. Har provat allt tycker jag, med fixar det inte och då hackar jag på mig själv vilket leder mig ännu mer neråt. Var till läkare och fick remiss till hälsohem, men det fungerade inte att kombinera med övriga livet.

    Vilka är era erfarenheter och råd?

  • Svar på tråden Vad gör man när man testat allt? (övervikt)
  • Anonym (k)
    Butterscotch skrev 2015-07-04 15:36:18 följande:

    [quote=75489012][quote-nick]Anonym (Petra) skrev 2015-07-03 11:06:39 följande:[/quote-nick]

    Undrar vilka ursäkter jag räknat upp eftersom ni skriver att jag gjort det. Att inte vilja operera sig är enligt mig ett klokt beslut eftersom det finns så pass stora risker med ingreppet. 5:2 vet jag fungerat för många, men jag vet inte riktigt för min del. LCHF har jag testat, men jag gick inte ner. Däremot kanske det vore en idé att testa igen och vara mer uthållig denna gång. Tyvärr har jag ingen kompis att kämpa tillsammans med.

    [/

    LCHF utan urskillning funkar förstås inte för viktnedgång, man behöver fortfarande ha koll på hur många kalorier man får i sig. Jag läste igenom tråden nyss och laddade hem appen Life sum som någon rekommenderade, den verkar jättebra! Tyvärr får jag inte äta någon middag enligt den... Lite av ett wake up call att se hur mycket kalorier jag lyckats stoppa i mig på en dag. I morgon ska det bli bättre!


    Vad har du ätit idag?(hittills?)
  • Butterscotch
    Anonym (k) skrev 2015-07-04 15:50:42 följande:

    Vad har du ätit idag?(hittills?)


    Frukost: 2 mackor med leverpastej, en liten skål med fil och Special K. Plus alldeles för många cappuccino. Totalt för detta blev lika många kalorier som ett BK-mål på resande fot till lunch.
  • SpanskaFlugan
    Anonym (John) skrev 2015-07-04 15:22:24 följande:

    Det är precis så enkelt det är, ta reda på kaloribehovet och ligg under det.

    Ligger man som exempel på ett 500 kaloriers underskott dagligen så kommer man att gå ned ~0.5 kg i veckan då 1 kg fett motsvarar ungefär 7000 kalorier.

    Jag och majoriteten kroppsbyggare är levande bevis på att det inte är svårare än såhär, genom att räkna mina kalorier så har jag gått upp och ned i ganska exakt den takt som jag har velat i snart 9 år.

    Och vad menar du med att "äta rätt"? Tallriksmodellen? Man behöver inte äta "rätt", man kan ned i vikt på McDonalds mat om man vill det, volymen mat kommer dock att bli betydligt mindre då maten på McDonalds är skapligt energirik, sen så kommer man med största sannolikhet inte att få i sig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver.


    Det jag menar är att de allra flesta vet exakt hur man ska gå ner i vikt, kalorier in och ut som du säger. Men om det vore så enkelt att bara äta så skulle vi inte ha problem med övervikt. Folk har massa andra saker som gör att de misslyckas med att äta rätt. Motivation och karaktär är inte något man trollar fram bara så där och man utsätta ständigt för frestelser och situationer där mat är något man ska äta. Det må vara hur enkelt som helst för DIG att äta rätt antal kalorier men för MIG kanske det är jättesvårt för jag kan inte stå emot sockersug eller hamburgare eller chips. Så att säga att det "bara" är att räkna kalorier är naivt och visar att du inte förstått problemen folk har med mat.
    Egentligen ska man inte klaga över allt hat vi får från SDtrollen. Tänk så mycket värre det skulle vara att få deras godkännande
  • Anonym (John)
    SpanskaFlugan skrev 2015-07-04 18:36:02 följande:
    Det jag menar är att de allra flesta vet exakt hur man ska gå ner i vikt, kalorier in och ut som du säger. Men om det vore så enkelt att bara äta så skulle vi inte ha problem med övervikt. Folk har massa andra saker som gör att de misslyckas med att äta rätt. Motivation och karaktär är inte något man trollar fram bara så där och man utsätta ständigt för frestelser och situationer där mat är något man ska äta. Det må vara hur enkelt som helst för DIG att äta rätt antal kalorier men för MIG kanske det är jättesvårt för jag kan inte stå emot sockersug eller hamburgare eller chips. Så att säga att det "bara" är att räkna kalorier är naivt och visar att du inte förstått problemen folk har med mat.
    Trivs man inte med sin övervikt och vill gå ned i vikt men inte kan motstå godis och snabbmat så är man en otroligt mentalt svag människa.
  • LaLola
    Anonym (John) skrev 2015-07-04 19:07:07 följande:
    Trivs man inte med sin övervikt och vill gå ned i vikt men inte kan motstå godis och snabbmat så är man en otroligt mentalt svag människa.
    Tycker du likadant om alkoholister som vill sluta dricka?
  • Anonym (hej)
    Anonym (Been there, done that) skrev 2015-07-04 09:46:32 följande:

    Hej TS!

    Skit i idioterna i tråden som skriver att det minsann bara handlar om hur mycket man äter och springer. Givetvis är det mer komplicerat än så, annars skulle alla smala personer leva jätte-hälsosamt och springa massor, vilket är det knappast är alla som gör.

    Kan inte säga vad som skulle funka bäst för dig, men kan dela med mig av vad som funkade för mig. Jag gick ner ca 15 kilo förra året, vilket var lagom för mig i förhållande till min vikt och längd.

    * Jag delade upp mina portioner i två delar, åt först bara den ena halvan. Om jag fortfarande var hungrig 20 minuter efter den första delen av portionen så åt jag även den andra. Förvånansvärt ofta behövde jag dock inte äta den andra delen och  kunde låta den stå kvar i kylen tills nästa gång det var dags att äta.

    * Om jag kände att jag blev hungrig någon gång då jag egentligen inte hade tänkt äta så testade jag att dricka ett STORT glas citronvatten, ibland två. Inte sällan kände jag efter tio minuter att jag inte behövde äta. Jag hade egentligen bara varit törstig.

    * Jag undvek att äta mig proppmätt. Man ska äta sig mätt, men inte proppmätt.

    * Särskilt undvek jag att äta stora portioner på kvällarna, då det ofta är det man lägger på sig. Mycket av det man äter under resten av dagen hinner man förbränna, men kvällsätandet var ett av mina största problem. 

    * Istället för att sitta hemma och äta på kvällarna började jag gå ut och gå promenader. Jag bestämde mig för att gå t.ex en halvtimme varje kväll. 

    * Jag undvek snabba kolhydrater så mycket som möjligt då dessa dels blir till socker i blodet och dels ger en blodsockerrush, som dessvärre gör att du snabbt blir hungrig igen. Istället åt jag fett och proteiner som jag kunde hålla mig mätt på i många timmar.

    * Då och då (högst någon gång i veckan) hade jag "snålisdagar", vissa skulle kanske kalla dem fastedagar. Då åt jag något som jag kunde stå mig på på morgonen och sen ingenting under dagen. På kvällen åt jag något lättare som det är svårt att bli proppmätt på, exempelvis en tallrik fil med solrosfrön. Nästan alltid vaknade jag dagen efter och hade droppat ett helt kilo. 

    * Självklart går godis och annat rent socker bort. Jag förstår att detta kan vara jättesvårt om man är beroende och jag föll själv dit några gånger trots att jag inte ens har något särskilt starkt sockerberoende. Men ofta när man blir godissugen handlar det som att man egentligen har lågt blodsocker och behöver äta i största allmänhet. Citronvatten gjorde återigen underverk för mig, hade alltid med mig en flaska i väskan.

    * Många har skrivit att man "bara" måste bestämma sig. Saken är den att man måste bestämma sig för att man ska göra det här OAVSETT hur lång tid det tar. För mig tig det över ett halvår att gå ner mina 15 kg. Någon annan hade säkert kunnat göra det snabbare, men jag bestämde mig för att det viktiga inte var att det gick snabbt utan att det blev gjort. Varje gång jag tabbade mig upprepade jag för mig själv att den enda jag behövde göra var att ta nya tag och fortsätta. "Om du inte slutar kan du inte misslyckas", var en fras som gjorde det lättare för mig när det kändes svårt. Ett tag hade jag den till och med uppskriven i mobilen. Varje gång jag kände att jag hade "misslyckats" tog jag fram och läste den och fortsatte kämpa.

    * Engående det här med att ha en "partner in crime" så är min erfarenhet att det absolut bästa trots allt är att göra det mesta jobbet själv. Det kan absolut vara bra att ha någon att gå promenader med, men jag körde på varianten att inte berätta för någon var jag höll på med. När jag gjort det tidigare har det snarare lett till att jag känt mig kontrollerad av omgivningen och risken är att man får kommentarer av typen "skulle inte du gå ner i vikt?" så fort man råkade ta en pytteliten kaka till kaffet. Jag bestämde mig för att det inte var värt det och körde mitt eget race. På så sätt kunde jag istället överraska min omgivning. För varje gång jag kunde köpa mindre byxstorlekar började fler och fler notera förändringen. I början låtsades jag som ingenting, jag lät viktnedgången bli min egen lilla hemlighet eftersom jag inte ville att någon annan skulle få förstöra för mig. Men jag tog till mig av kommentarerna och till slut kunde jag stolt säga att jag hade lyckats.

    Hoppas att du kan finna råd som du kan ha nytta av!
    Kram och lycka till! 


    Jag är själv överviktig och känner att det här är extramt bra tips. Tack!
  • Anonym (John)
    LaLola skrev 2015-07-04 19:12:31 följande:
    Tycker du likadant om alkoholister som vill sluta dricka?

    Jämförde du seriöst att ta sig ur alkoholism med att sluta äta godis och snabbmat?
    Hunger och sötsug är löjligt lätt att hantera jämfört med utsättningssymptomen som man får när man försöker att sluta med en drog, speciellt alkohol.


    Du bör läsa detta www.healthcare-online.org/Alcohol-Withdrawal-Symptoms.html

  • LaLola
    Anonym (John) skrev 2015-07-04 19:53:25 följande:

    Jämförde du seriöst att ta sig ur alkoholism med att sluta äta godis och snabbmat?
    Hunger och sötsug är löjligt lätt att hantera jämfört med utsättningssymptomen som man får när man försöker att sluta med en drog, speciellt alkohol.


    Du bör läsa detta www.healthcare-online.org/Alcohol-Withdrawal-Symptoms.html


    Jag jämför att vara beroende av något.
    Vi kan ta rökning som ett exempel istället.
  • Anonym (Mjo.)
    Anonym (John) skrev 2015-07-04 19:53:25 följande:

    Jämförde du seriöst att ta sig ur alkoholism med att sluta äta godis och snabbmat?

    Hunger och sötsug är löjligt lätt att hantera jämfört med utsättningssymptomen som man får när man försöker att sluta med en drog, speciellt alkohol.

    Du bör läsa detta www.healthcare-online.org/Alcohol-Withdrawal-Symptoms.html


    Njaaa, jag vet inte jag. Jag har slutat med tex både morfin och "sötsaker/matmissbruk", tycker inte det känns på samma sätt men svårighetsgraden kan jag tycka är lika.. Samt att matmissbruk/sockerberoende är svårare med tanke på att man lär äta...
  • LaLola
    Anonym (Mjo.) skrev 2015-07-04 20:20:35 följande:
     Samt att matmissbruk/sockerberoende är svårare med tanke på att man lär äta...
    Exakt. Äta måste man liksom göra.
Svar på tråden Vad gör man när man testat allt? (övervikt)