• Anonym (Petra)

    Vad gör man när man testat allt? (övervikt)

    Har alltid varit stor. En tid in i äktenskapet blev det tresiffrigt. Nu har det varit ett antal väldigt jobbiga år och siffran har stigit rejält. Jag går till kurator på grund av min livssituation, men vi pratar ingen vikten. Jag vill inte operera mig. Har provat allt tycker jag, med fixar det inte och då hackar jag på mig själv vilket leder mig ännu mer neråt. Var till läkare och fick remiss till hälsohem, men det fungerade inte att kombinera med övriga livet.

    Vilka är era erfarenheter och råd?

  • Svar på tråden Vad gör man när man testat allt? (övervikt)
  • sol4

    Dom som är mkt överviktiga dom har bantat mest, gått på alla olika dieter. Man går ner sen går man upp igen o gärna ännu mer. Äta mindre o röra sig mer då går man ner men då får man leva så i fortsättningen.

  • MrsPJ

    TS pm:a mig om du vill. Ger gärna tips o om du vill snacka lite, håller själv på för fullt o har provat massa olika innan.

  • jn84

    Jag känner igen mig i det du skriver och jag håller med om det andra skriver om dina ursäkter.

    Det enda som funkar är att verkligen bestämma sig. Och när man gjort det så blir det lite lättare. Jag bestämde mig en kväll för att det fick vara slut på snask och dålig mat. Inte "i morgon" för då har jag tusen anledningar till att skjuta på det, utan en kväll efter middag var det bara nog.

    Det kanske kostar en del med pt som en del föreslagit, men vad kostar inte maten/onyttigheterna som du inte borde äta?

    När man väl kommer igång att börja träna så känns allt lite lättare. Kör crosstrainer på ett gym och sätt upp mål som du jobbar mot hela tiden. När man kommer hem svettig från gymmet så känns det så onödigt att trycka i sig chips eller choklad. Bättre att gnaga på en morot och dricka ett glas vatten :)

    Gör inga jätteförändringar i kosten till en början, det fallerar ändå alltid och så står kylen där full med saker man inte äter upp. Börja enkelt istället. Ät vanlig mat, lite mindre men mer grönsaker. Sen när du är på rätt spår så ökar du successivt och äter nyttigare och nyttigare.

    Och framförallt, känn ingen skuld i när du inte kan/hinner träna. Lägg det bara bakom dig och ta nya tag så fort du har möjlighet. Samma med maten. "Råkar" du äta något du inte bör äta så skit i det och fokusera framåt. Nån klok träningsnisse sa nån gång att man ska se på snedstegen med mat som när man kör vilse. När man kommer på att man är på väg åt fel håll så fortsätter man ju inte köra fel, utan man vänder ju så fort man har möjlighet. Samma med mat. Åt du den där bullen vid fikat så låt det vara så, men ta inte en kaka (eller 48 om det vore jag) också, utan vänd om till rätt väg igen.

    Heja dig! Det funkar när man verkligen har bestämt sig :)

  • Anonym (Tea)

    Börja på gym. Det har jag gjort och det är så värt.

  • Anonym (U)

    Du måste nog gå på typ Anonyma Matmissbrukare eller nåt. Du äter skit, därför du är fet. Jag är precis likadan. Sockerberoende...

  • Anghammarad
    Anonym (Vältränad) skrev 2015-07-03 16:07:27 följande:
    Om du känner att promenader är det bästa du kan åstadkomma så har du nog inte motivationen som krävs. När man ska gå ner i vikt så gäller det att bränna kalorier, springa, få upp pulsen ordentligt.
    Skitsnack. Skulle påstå att just promenader är den bästa träningsformen för mycket överviktiga eller extremt dåligt tränade personer. Lågintensiv träning som dels bränner fett och dels tränar leder och ligament. Kräver ingen utrustning och det är bara  att öppna ytterdörren och gå ut för att kunna utföra den. Jag började, efter många års stillasittande, med att promenera i princip varje dag. Höll på med det nästan ett år innan jag började jogga. Idag springer jag flera långlopp (halvmaror, lidingöloppet osv) om året. Hade jag gått från noll till att börja springa på en gång hade jag antagligen skadat mig rätt fort pga den alltför snabba belastningsökningen. 

    Så mitt tips ts är att du skaffar dig en bra aktivitets-app till telefonen, snör på dig skorna och börjar promenera så får du iaf träning.

    I ditt fall så tror jag dock tyvärr att det stora problemet är överätandet. Bara träning kommer inte att få dig smal utan det måste kombineras med en bra syn på mat och den måste du nog få professionell hjälp med. KBT kanske? Jag håller iaf tummarna för dig och hoppas att du hittar en bra väg mot ditt mål.
  • Anonym (asta kvarts)
    Anonym (Mjo.) skrev 2015-07-03 16:52:38 följande:
    Ursäkta? Det är väl operation som ställer till det för folk. De har kvar sina gamla matvanor och töjer sakta utmagsäcken ihen samt blir deprimerade och får heller ingen hjälp med det grundläggane problemet.

    Varför folk inte lyckas hålla vikten nere när de lagt om kostvanor och tränar är för att de tror att när man nått sin målvikt så är man klar.. Det gäller att lägga om hela sin livsstil, det är ingen diet eller quickfix, det är för resten av livet...
    Men om man gör en gastric bypass så blir det väl omöjligt att överäta? 
  • SpanskaFlugan
    Anonym (Petra) skrev 2015-07-03 16:58:06 följande:

    Lite svårt att springa när man väger mycket.


    Jag vet inte om du har möjligheten men spinning är suverän motion för överviktiga. Man får upp flåset rejält utan att behöva bära på så mycket kroppsvikt och det sliter inte på knäna på samma sätt som löpning. Man kan börja att köra med vanliga skor även om spinningskor är att föredra.
    Egentligen ska man inte klaga över allt hat vi får från SDtrollen. Tänk så mycket värre det skulle vara att få deras godkännande
Svar på tråden Vad gör man när man testat allt? (övervikt)