• Anonym (Petra)

    Vad gör man när man testat allt? (övervikt)

    Har alltid varit stor. En tid in i äktenskapet blev det tresiffrigt. Nu har det varit ett antal väldigt jobbiga år och siffran har stigit rejält. Jag går till kurator på grund av min livssituation, men vi pratar ingen vikten. Jag vill inte operera mig. Har provat allt tycker jag, med fixar det inte och då hackar jag på mig själv vilket leder mig ännu mer neråt. Var till läkare och fick remiss till hälsohem, men det fungerade inte att kombinera med övriga livet.

    Vilka är era erfarenheter och råd?

  • Svar på tråden Vad gör man när man testat allt? (övervikt)
  • LaLola
    Anonym (asta kvarts) skrev 2015-07-04 14:02:58 följande:
    Va trist!
    Jepp.

    3 andra jag vet om drabbades av andra komplikationer efteråt; en höll på att dö o fick vårdas på intensiven o de andra två fick akuta besvär då tarmen hade vuxit fast i magen (vill minnas att båda var gravida när detta hände).
    Nä, det där med operationer är inget jag förespråkar. Möjligen om du är så gravt överviktig att du är sängliggande.
    Jag är mer impad av min kompis, vars blogg jag länkat till från början av tråden. 70 kg bort genom kost o motion, ingen dans på rosor men hon gav aldrig upp.
  • cehe
    Anonym (asta kvarts) skrev 2015-07-04 14:01:39 följande:
    Nja håller inte med riktigt eftersom en operation,och särskilt på en gravt överviktig; innebär en stor risk. Jag trodde att en GBP:_op innebar att man blev smal "typ" vare sig man ville eller inte! Man vill självklart bli smal men man blir det för att det inte finns några kryphål längre.....! så trodde jag.
    Kan bara tala ur egen erfarenhet men min bror och min kusin var gravt överviktiga, dom kunde knappt gå till ett arbete pga deras vikt. Min bror är idag normalviktig och har inte gått upp ett enda kilo sen han gjorde operationen. Han har även varit så duktig så att han fick en bukplastik där dom tog bort allt överblivet skinn på magen. Detta har gjort att han slutat spela dator, börjat plugga till lärare och TILL OCH MED skaffat en flickvän. En helt ny människa! Och han hade aldrig fått orken eller självförtroendet till att gå ner i vikt helt själv utan operationen. Då hade han nog fortfarande suttit på sitt rum med näsan i tangentbordet och ätit fem påsar chips om dagen tills han dog. 

    Operationen är ett bra sätt att få en spark i röven om man vill gå ner i vikt, men inte klarar av det ensam. :)
  • Anonym (P)

    En fd kollega till mig hade opererat sig och gått ner till normalvikt nör jag började jobba på arbetsplatsen. Under tiden jag var där gjorde hon även bukplastik och tog bort överflödig hud från magen. Men hon åt skräp! Små, små portioner av skräpmat och sen drack hon vanlig cola hela dagarna på jobbet och hade nästan alltid smågodis på skrivbordet. Föga förvånande började hon snart gå upp i vikt och jag antar att hon töjde ut magsäcken för hennes portioner växte i storlek. Och tyvärr gick hon upp i vikt. Sist jag såg henne var hon tydligen tyngre än när hon opererade sig. Det som gör mig förbanand är att landstinget spenderade pengar på hennes operationer utan att man följde upp hennes diet och såg till att hon förstod vikten av rätt kosthållning efter operationen.

  • Förstår inte

    Frågan är väl egentligen om du är villig att ge det som krävs? Du behöver äta mindre än vad du gör av med under en dag. Du behöver läsa på!!! VAd är bra mat och vad är dålig mat. Väg det du äter till en början. Finns liksom inga genvägar! 

  • Haskel

    ALLA dieter, bantningsprogram, och träningsprogram fungerar!
    Detta under förutsättning att man bestämt sig och sköter sig.

    Ingen diet, bantning, eller träning kommer fungera om man inte ser sina problem, verkligen vill gå ner i vikt, eller strikt följer dieten.

    Övervikt tycks inte enbart vara dåligt för den fysiska hälsan. Det tycks även som om man blir lite "dum i huvudet" av övervikt. Man blir fullkomligt blind för sitt ätande, mat, och träning.

    Nästan alla överviktiga anser att de äter normalt och tränar så gott de kan. De som så småningom lyckas gå ner i vikt, börjar plötsligt se vad och hur mycket, och hur ofta de ätit tidigare. Även hur oerhört lite de rört på sig.

    Går man inte ner i vikt beror det enbart på att man inte är redo, eller verkligen innerst inne vill. Undantag, möjligvis, ämnesomsättningsfel.

  • Anonym (John)
    SpanskaFlugan skrev 2015-07-04 13:56:51 följande:
    Jag måste säga att det är du som är "idioten" om du tror att det är så enkelt som att bara äta mindre kalorier. Rent fysiologiskt kanske, men mycket annat spelar in i hur enkelt vi tycker det är att äta rätt. Om det vore lika lätt att äta rätt som det är att skriva hur man äter rätt så hade vi inga problem med övervikt.

    Det är precis så enkelt det är, ta reda på kaloribehovet och ligg under det.
    Ligger man som exempel på ett 500 kaloriers underskott dagligen så kommer man att gå ned ~0.5 kg i veckan då 1 kg fett motsvarar ungefär 7000 kalorier.
    Jag och majoriteten kroppsbyggare är levande bevis på att det inte är svårare än såhär, genom att räkna mina kalorier så har jag gått upp och ned i ganska exakt den takt som jag har velat i snart 9 år.


    Och vad menar du med att "äta rätt"? Tallriksmodellen? Man behöver inte äta "rätt", man kan ned i vikt på McDonalds mat om man vill det, volymen mat kommer dock att bli betydligt mindre då maten på McDonalds är skapligt energirik, sen så kommer man med största sannolikhet inte att få i sig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver.

  • Inte jag
    Anonym (Petra) skrev 2015-07-03 11:06:39 följande:

    Undrar vilka ursäkter jag räknat upp eftersom ni skriver att jag gjort det. Att inte vilja operera sig är enligt mig ett klokt beslut eftersom det finns så pass stora risker med ingreppet. 5:2 vet jag fungerat för många, men jag vet inte riktigt för min del. LCHF har jag testat, men jag gick inte ner. Däremot kanske det vore en idé att testa igen och vara mer uthållig denna gång. Tyvärr har jag ingen kompis att kämpa tillsammans med.


    Hur länge höll du på med lchf?
  • Anonym (k)
    Anonym (Been there, done that) skrev 2015-07-04 09:50:37 följande:

    Hej TS!

    Skit i idioterna i tråden som skriver att det minsann bara handlar om hur mycket man äter och springer. Givetvis är det mer komplicerat än så, annars skulle alla smala personer leva jätte-hälsosamt och springa massor, vilket är det knappast är alla som gör.

    Kan inte säga vad som skulle funka bäst för dig, men kan dela med mig av vad som funkade för mig. Jag gick ner ca 15 kilo förra året, vilket var lagom för mig i förhållande till min vikt och längd.

    * Jag delade upp mina portioner i två delar, åt först bara den ena halvan. Om jag fortfarande var hungrig 20 minuter efter den första delen av portionen så åt jag även den andra. Förvånansvärt ofta behövde jag dock inte äta den andra delen och  kunde låta den stå kvar i kylen tills nästa gång det var dags att äta.

    * Om jag kände att jag blev hungrig någon gång då jag egentligen inte hade tänkt äta så testade jag att dricka ett STORT glas citronvatten, ibland två. Inte sällan kände jag efter tio minuter att jag inte behövde äta. Jag hade egentligen bara varit törstig.

    * Jag undvek att äta mig proppmätt. Man ska äta sig mätt, men inte proppmätt.

    * Särskilt undvek jag att äta stora portioner på kvällarna, då det ofta är det man lägger på sig. Mycket av det man äter under resten av dagen hinner man förbränna, men kvällsätandet var ett av mina största problem. 

    * Istället för att sitta hemma och äta på kvällarna började jag gå ut och gå promenader. Jag bestämde mig för att gå t.ex en halvtimme varje kväll. 

    * Jag undvek snabba kolhydrater så mycket som möjligt då dessa dels blir till socker i blodet och dels ger en blodsockerrush, som dessvärre gör att du snabbt blir hungrig igen. Istället åt jag fett och proteiner som jag kunde hålla mig mätt på i många timmar.

    * Då och då (högst någon gång i veckan) hade jag "snålisdagar", vissa skulle kanske kalla dem fastedagar. Då åt jag något som jag kunde stå mig på på morgonen och sen ingenting under dagen. På kvällen åt jag något lättare som det är svårt att bli proppmätt på, exempelvis en tallrik fil med solrosfrön. Nästan alltid vaknade jag dagen efter och hade droppat ett helt kilo. 

    * Självklart går godis och annat rent socker bort. Jag förstår att detta kan vara jättesvårt om man är beroende och jag föll själv dit några gånger trots att jag inte ens har något särskilt starkt sockerberoende. Men ofta när man blir godissugen handlar det som att man egentligen har lågt blodsocker och behöver äta i största allmänhet. Citronvatten gjorde återigen underverk för mig, hade alltid med mig en flaska i väskan.

    * Många har skrivit att man "bara" måste bestämma sig. Saken är den att man måste bestämma sig för att man ska göra det här OAVSETT hur lång tid det tar. För mig tig det över ett halvår att gå ner mina 15 kg. Någon annan hade säkert kunnat göra det snabbare, men jag bestämde mig för att det viktiga inte var att det gick snabbt utan att det blev gjort. Varje gång jag tabbade mig upprepade jag för mig själv att den enda jag behövde göra var att ta nya tag och fortsätta. "Om du inte slutar kan du inte misslyckas", var en fras som gjorde det lättare för mig när det kändes svårt. Ett tag hade jag den till och med uppskriven i mobilen. Varje gång jag kände att jag hade "misslyckats" tog jag fram och läste den och fortsatte kämpa.

    * Engående det här med att ha en "partner in crime" så är min erfarenhet att det absolut bästa trots allt är att göra det mesta jobbet själv. Det kan absolut vara bra att ha någon att gå promenader med, men jag körde på varianten att inte berätta för någon var jag höll på med. När jag gjort det tidigare har det snarare lett till att jag känt mig kontrollerad av omgivningen och risken är att man får kommentarer av typen "skulle inte du gå ner i vikt?" så fort man råkade ta en pytteliten kaka till kaffet. Jag bestämde mig för att det inte var värt det och körde mitt eget race. På så sätt kunde jag istället överraska min omgivning. För varje gång jag kunde köpa mindre byxstorlekar började fler och fler notera förändringen. I början låtsades jag som ingenting, jag lät viktnedgången bli min egen lilla hemlighet eftersom jag inte ville att någon annan skulle få förstöra för mig. Men jag tog till mig av kommentarerna och till slut kunde jag stolt säga att jag hade lyckats.

    Hoppas att du kan finna råd som du kan ha nytta av!
    Kram och lycka till! 


    Man behöver nog inte specifikt "springa mycket" och äta jättehälsosamt för att vara smal men det hjälper ju helt klart.
    Jag har alltid varit någorlunda smal och de flesta skulle vara smala om de levde som jag gör.
    Jag äter exakt tre måltider om dagen och alltid regelbundna tider. Undantag vid fest, om jag är bortbjuden, på resande fot eller liknande. Är jag väldigt väldigt hungrig emellan äter jag en frukt eller en skiva knäcke, alltså ingen "måltid" utan bara något att stilla morret i magen tills nästa riktiga måltid. Är jag bara lite hungrig emellan dricker jag vatten och härdar ut. Till frukost äter jag 4 knäckeskivor med smör och ost och svart kaffe till det. Till lunch äter jag valfri macka, nästan aldrig en lagad måltid med kött och potatis för då hamnar jag i matkoma direkt. Till middag äter jag mer än gärna massa kolhydrater, kött fisk grönsaker you name it. Jag äter allt och jag äter tills jag blir mätt men jag äter inte tills jag blir PROPPmätt och jag äter aldrig skräp, dvs äter i stort sett bara hemlagat. Fryst portionsmat är bara skit och jag gillar att veta vad jag stoppar i mig. Tre eller fyra gånger i veckan äter jag en kaka till mitt te. Utöver detta dricker jag alkohol nån gång då och då men inga stora mängder. Dricker läsk 3-4 gånger om året.
    Jag går eller cyklar i stort sett överallt, tar bussen om det tar mer än 30 minuter att gå/cykla och har tränat på gym nästan hela mitt vuxna liv.
    Såhär har jag alltid gjort och därför har jag aldrig BLIVIT fet. 
    Alla som har övervikt brukar vilja få råd av andra som har övervikt men sällan de som aldrig blivit feta.
  • Butterscotch

    [quote=75489012][quote-nick]Anonym (Petra) skrev 2015-07-03 11:06:39 följande:[/quote-nick]

    Undrar vilka ursäkter jag räknat upp eftersom ni skriver att jag gjort det. Att inte vilja operera sig är enligt mig ett klokt beslut eftersom det finns så pass stora risker med ingreppet. 5:2 vet jag fungerat för många, men jag vet inte riktigt för min del. LCHF har jag testat, men jag gick inte ner. Däremot kanske det vore en idé att testa igen och vara mer uthållig denna gång. Tyvärr har jag ingen kompis att kämpa tillsammans med.

    [/

    LCHF utan urskillning funkar förstås inte för viktnedgång, man behöver fortfarande ha koll på hur många kalorier man får i sig. Jag läste igenom tråden nyss och laddade hem appen Life sum som någon rekommenderade, den verkar jättebra! Tyvärr får jag inte äta någon middag enligt den... Lite av ett wake up call att se hur mycket kalorier jag lyckats stoppa i mig på en dag. I morgon ska det bli bättre!

Svar på tråden Vad gör man när man testat allt? (övervikt)