• Anonym (Inte lättlurade)

    Vad har svärmor gjort med smycket???

    (Innan ni börjar tjafsa med mig så bestämmer svärmor självklart själv över sina egna saker och maken och jag är inte giriga och vill inte heller ha något av henne men hear me out.)

    Svärmor har ett ganska värdefullt smycke som min numera bortgångna svärfar gav till henne vid ett speciellt tillfälle. Det är verkligen en släktklenod och min man är den enda arvingen och hade räknat med att få det en dag men har verkligen inte gjort anspråk på det nu. Han ville bara ha det efter hennes död pga sentimentala skäl.

    Svärmor som inte har gått med smycket på säkert 25 år tog med det till sitt hemland förra månaden för att laga det. Vi som inte har någon koppling till landet frågade var hon hade lämnat det så att vi skulle veta vilken guldsmed vi ska kontakta för att få tillbaka det om något skulle hända henne. Det är väl helt rimligt eller hur med tanke på att tanten är 80 år och lite glömsk dessutom?

    Hon gick genast i försvar och sa att vi inte har att göra med vad hon har gjort med smycket och att det är hennes så hon bestämmer över det. Det är minsann hennes inte vårt sa hon flera gånger. Nu ska ni veta att vi ALDRIG har tagit något av henne och att det är vi som hjälper henne ekonomiskt ibland, inte tvärtom, så att ni inte tror att vi försöker utnyttja tanten.

    Allt vi ville veta var alltså bara var smycket fanns om något skulle hända henne så att vi kan få tillbaka det. Hon upprepade bara att det är hennes och hon får göra vad hon vill med det. Konstig reaktion på en simpel fråga tyckte vi båda två.

    Senare pratade min man och hon i telefon och han missförstod och trodde att hon ville berätta var smycket fanns men så var det inte och då säger hon igen att det är hennes och att hon "inte vill berätta just nu var det är" och att inget kommer att hända henne (är hon synsk???) så därför behöver min man inte veta var det är.

    Visst låter det som att hon har gett bort det eller sålt det? Om hon nu hade lämnat in det på lagning nånstans så skulle det väl inte vara så svårt att bara säga att det finns på affär X i stad X? Det är väl helt rimligt att berätta det för sin enda son när man har lämnat något i ett annat land? Varför reagerar hon så konstigt när han bara vill veta vilken guldsmed smycket finns på om något skulle hända henne?
  • Svar på tråden Vad har svärmor gjort med smycket???
  • Anonym (Inte lättlurade)
    Anonym (Allt är inte svart eller vitt) skrev 2015-10-07 20:24:20 följande:
    Hon tog det trasiga smycket med sej till sitt hemland.
    Lämnade in det för reparation och  uppsnyggning/putsning.
    Hennes tanke var att hon ville ge sin son det medan hon fortfarande lever.
    Nu tror jag hennes tankegångar kan ha ändrats i och med era, enligt mej, lite giriga beteende.
    Men lägg av...! Vad är det som är så girigt med att fråga (som enda barn och närstående släkting) var smycket är på lagning om något skulle hända henne? På det stora hela så är smycket bara en piss i Mississippi av det hon lämnar efter sig så det är knappast så att arvet består till största delen av smycket. Om han/vi var giriga så finns det annat vi skulle sikta in oss på, trust me.
  • Påven Johanna
    Anonym (Inte lättlurade) skrev 2015-10-07 20:29:49 följande:
    Japp, ungefär så gick det till. Hon sa även när hon kom hem att hon hade lämnat det för lagning där borta. Ett par veckor efter när ämnet kom upp igen så sa vi ungefär; Var är det förresten? På vilken affär? varpå hon gick i försvar på detta märkliga sätt istället för att bara säga "På affär X".

    Jag tycker inte det spelar någon roll om man är gammal eller ung, frisk eller sjuk, om man har något värdefullt och lämnar det nånstans (i ett helt annat land i detta fall!) så säger man till någon anhörig var det finns om något skulle hända en. Vi ska alla dö vare sig det är för att vi blir gamla eller får en komet i skallen på kvällspromenaden.

    Om jag hade lämnat in något (speciellt om det var värdefullt) nånstans så skulle jag utan omsvep säga, frivilligt, till någon av mina närmaste var det är så att dom kan hämta ut det om jag skulle dö. Varför skulle jag låta en okänd guldsmed (i just det här fallet) få något  dyrt istället för mina anhöriga? Det finns väl ingen orsak alls att någon annan ska få behålla något dyrt och med stor sentimentalt värde dessutom om mina anhöriga kan få det? Att det är mitt smycke så länge jag lever har inte med saken att göra utan det är just att jag inte skulle vilja att mina anhöriga skulle förlora det om jag dog för att dom inte ens vet var dom skulle börja leta efter det. Fattar inte varför det skulle kunna tolkas som girighet. Vi ser det som att man ser efter sina nära och kära och inte kompletta främlingar som bara gör ett betalt jobb åt en.

    Om ni är ärliga nu ni som reser ragg; Ser ni verkligen hellre att en okänd person får er värdefulla sak än att era barn/arvingar får det om allt ni behöver göra är att säga var det finns? Ni tar hellre risken av ren princip (???) än att svara era barn på var något värdefullt och med sentimentalt värde finns? Det är ett jäkligt konstigt resonemang i vårt tycke.
    Anonym (nostalgisk) skrev 2015-10-07 18:22:29 följande:
    Jag förstår dig fullständigt. Det handlar inte om det ekonomiska värdet. Jag skulle ha varit beredd att köpa vissa av min mammas ägodelar om det var så att hon ville bli av dem, därför att jag har barndomsminnen som är förknippade med dem.

    Om det faktiskt är ett smycke som har funnits i släkten i flera generationer, så tycker jag att man inte ens har den moraliska rätten att göra vad man vill med det, även om man juridiskt sett har den rätten.

    Varför svärmor reagerar som hon gör? 1) Hon har gjort sig av med smycket. 2) Ni har haft för mycket åsikter om hennes ägodelar tidigare, och detta var droppen som fick bägaren att rinna över. 3) Hon tror att ni vill att hon ska dö. 4) Hon börjar bli dement och blir aggressiv varje gång hon känner sig ifrågasatt.

    Thumbs up till dig! Det är inte nummer 2 iaf det vet jag eftersom att vi aldrig tar något av henne utan tvärtom ger henne saker trots att hon har det helt okej ställt ekonomiskt. Kan vara nummer 4 faktiskt. Hon är iaf lite glömsk och anklagade nyligen hantverkare för att ha stulit några vinflaskor och servetthållare och tallriksunderlägg av henne. Så kanske är det början på demens för det är inte det vanligaste att stjäla precis.

    Hon får göra vad hon vill men då kan hon ju vara ärlig iaf och inte låtsas att hon har lämnat in det på lagning för att sen vägra säga var det är. Men det mest troliga är iaf att hon har sålt eller gett bort det till någon annan att döma av hennes reaktion.
    Ja, för min del får alla göra som de vill med sina saker och pengar även om jag råkar vara en arvinge.
  • Påven Johanna
    Anonym (Inte lättlurade) skrev 2015-10-07 20:36:24 följande:
    Men lägg av...! Vad är det som är så girigt med att fråga (som enda barn och närstående släkting) var smycket är på lagning om något skulle hända henne? På det stora hela så är smycket bara en piss i Mississippi av det hon lämnar efter sig så det är knappast så att arvet består till största delen av smycket. Om han/vi var giriga så finns det annat vi skulle sikta in oss på, trust me.
    Det gör ni säkert också. 

    Det finns inte mycket som jag finner mindre klädsamt än svärdöttrars/söners intresse av ett arv från deras partners sida. 
  • Anonym (Inte lättlurade)
    Påven Johanna skrev 2015-10-07 20:46:35 följande:
    Det gör ni säkert också. 

    Det finns inte mycket som jag finner mindre klädsamt än svärdöttrars/söners intresse av ett arv från deras partners sida. 
    Som man känner sig själv känner man andra kära Påven Johanna. Som i alla andra trådar är du bara otrevlig och slänger ur dig saker helt utan grund.


  • Påven Johanna
    Anonym (Inte lättlurade) skrev 2015-10-07 20:49:39 följande:
    Som man känner sig själv känner man andra kära Påven Johanna. Som i alla andra trådar är du bara otrevlig och slänger ur dig saker helt utan grund.
    Utan grund? Du kanske ska fundera över hur majoriteten uppfattar det du skriver i den här tråden. 

    "Kära Påven Johanna"? Jag har ingen aning om vem av alla du är så om du vill ha kontakt och respons med ett mer personligt anslag så måste du röja ditt nick. Men det tilltalar möjligen inte?
  • Anonym (G)
    Anonym (Inte lättlurade) skrev 2015-10-07 20:49:39 följande:

    Som man känner sig själv känner man andra kära Påven Johanna. Som i alla andra trådar är du bara otrevlig och slänger ur dig saker helt utan grund.


    Men varför är ni så intresserade av att få veta vart hon har gjort av smycket?

    Det mest troliga är ju att hon inte vill att han ska ärva det alls!
  • Jemp

    Mina släktingar skulle anse att det finns så mycket andra problem med min eventuella bortgång att ett smycke (eller arv överlag) verkligen är en skitsak.

  • Anonym (.)

    Hade hon velat att han skulle ärva det så skulle hon se till att det blir så.
    Nu verkar det som att hon har sålt eller gett bort det. Respektera det! Fråga inte efter det mer, om ni inte vill framstå som giriga gamar.

  • Anonym (-)

    Ni hade väl inte kunnat hämta ut det utan kvitto ändå? Skulle hon dö så finns säkert kvittot bland hennes ägodelar. Onödigt att försöka fråga ut henne.

  • Anonym (rosetten)

    Om det redan är ni som får stötta henne ekonomiskt ibland, kan det inte vara så att hon tänkte lämna smycket på lagning men kanske ångrade sig och sålde det istället när guldsmeden berättade vad det var värt? För att kunna få en liten guldkant och inte behöva vända på varje krona den tid hon har kvar?

    Men sen skäms hon nog för att hon gjorde det.

    Jag har själv köpt ett av min svärmors smycken till brukspris, för hennes dotter ville inte ha det, hon ville bara ha pengar. Så svärmor ville då hellre överlåta det till mig till ett bra pris och ge pengarna till sin dotter.

    Jag märkte sedan att det ändå gnagde hennes samvete lite, men hennes dotter struntar helt i smycken så hon hade aldrig burit det utan troligen bara sålt det själv. Nu kommer det att stanna hos mig och en dag bli en gåva till min svärdotter.

Svar på tråden Vad har svärmor gjort med smycket???