• Anonym (Inte lättlurade)

    Vad har svärmor gjort med smycket???

    (Innan ni börjar tjafsa med mig så bestämmer svärmor självklart själv över sina egna saker och maken och jag är inte giriga och vill inte heller ha något av henne men hear me out.)

    Svärmor har ett ganska värdefullt smycke som min numera bortgångna svärfar gav till henne vid ett speciellt tillfälle. Det är verkligen en släktklenod och min man är den enda arvingen och hade räknat med att få det en dag men har verkligen inte gjort anspråk på det nu. Han ville bara ha det efter hennes död pga sentimentala skäl.

    Svärmor som inte har gått med smycket på säkert 25 år tog med det till sitt hemland förra månaden för att laga det. Vi som inte har någon koppling till landet frågade var hon hade lämnat det så att vi skulle veta vilken guldsmed vi ska kontakta för att få tillbaka det om något skulle hända henne. Det är väl helt rimligt eller hur med tanke på att tanten är 80 år och lite glömsk dessutom?

    Hon gick genast i försvar och sa att vi inte har att göra med vad hon har gjort med smycket och att det är hennes så hon bestämmer över det. Det är minsann hennes inte vårt sa hon flera gånger. Nu ska ni veta att vi ALDRIG har tagit något av henne och att det är vi som hjälper henne ekonomiskt ibland, inte tvärtom, så att ni inte tror att vi försöker utnyttja tanten.

    Allt vi ville veta var alltså bara var smycket fanns om något skulle hända henne så att vi kan få tillbaka det. Hon upprepade bara att det är hennes och hon får göra vad hon vill med det. Konstig reaktion på en simpel fråga tyckte vi båda två.

    Senare pratade min man och hon i telefon och han missförstod och trodde att hon ville berätta var smycket fanns men så var det inte och då säger hon igen att det är hennes och att hon "inte vill berätta just nu var det är" och att inget kommer att hända henne (är hon synsk???) så därför behöver min man inte veta var det är.

    Visst låter det som att hon har gett bort det eller sålt det? Om hon nu hade lämnat in det på lagning nånstans så skulle det väl inte vara så svårt att bara säga att det finns på affär X i stad X? Det är väl helt rimligt att berätta det för sin enda son när man har lämnat något i ett annat land? Varför reagerar hon så konstigt när han bara vill veta vilken guldsmed smycket finns på om något skulle hända henne?
  • Svar på tråden Vad har svärmor gjort med smycket???
  • Anonym (tanten)
    Anonym (Nn) skrev 2015-10-08 09:03:32 följande:
    Ja fast då borde de väl rimligtvis vara orolig för tanten? Men oron gäller smycket.

    Att man inte har mer skäms i kroppen är faktiskt hemskt. Hoppas tanten lever i minst tjugo år till!
    Bara för att det var enda anledningen jag kunde komma på betyder det inte att jag tror det sannolikt är så. Flört Men du har såklart rätt.

    Jag tror snarare att det faktum att hon gick i försvar betyder att hon blev förfärad över frågan.

    Och det där att "vi måste veta för det är ju vi som ska rodda med allt efter hennes bortgång" förstår jag faktiskt inte heller. Det är ju inget att rodda med om det är borta? Utan det är bara om man hemskt gärna vill åt smycket som man måste rodda med det.

    Jag hade antagit att hon vet vad hon vill göra av sina ägodelar den dagen hon går bort.
  • nevermind

    Lätt att räkna ut att hon sålt det. Ni får ju hjälpa henne ekonomiskt ibland, så ni vet ju att tanten är pank.

  • Anonym (-)
    Anonym (Inte lättlurade) skrev 2015-10-07 22:43:11 följande:
    Det är vi, eller mest min man förstås, som kommer att få rodda med allt den dagen hon dör och då är det väl inte så konstigt att han/vi vill veta var saker som är lämnade i ett annat land finns?! Hur ska vi annars hitta det?

    Vi försöker säga lite lättsamt att det kan ju vara bra att veta om något skulle hända men hon lyssnar inte längre utan pratar bara om att det är hennes smycke och hon gör vad hon vill med det.
    TS, du har sagt att du aldrig skulle vilja bära smycket. Jag antar att din man inte heller tänker bära det. Vad har ni tänkt göra med det? Sälja? Hur mycket är det värt? 10 000? 100 000?

    "Kommer få rodda med allt..."
    Antingen kommer ni hitta ett kvitto på var smycket är eller så finns det inget kvitto. Utan kvitto kan ni inte hämta det i någon affär i alla fall. Med kvitto är det inte så komplicerat. Hur har du tänkt kring detta?

    Att säga "lite lättsamt" att det kanske kommer hända henne något går inte. Just att du nämner att ni försökte säga det lite lättsamt visar ju att du egentligen vet att man inte säger sådant. Annars pratar man allvarligt med varandra och säger rakt ut vad man menar. Att göra det "lite lättsamt" är fulare. Som att man försöker dölja sina baktankar.


  • Anonym (Jo)

    Hur mycket är smycket värt då? Och varför lägger du dig i som svärdotter vad hon gör med sitt eget smycke?

  • annananonym
    nevermind skrev 2015-10-08 09:28:00 följande:

    Lätt att räkna ut att hon sålt det. Ni får ju hjälpa henne ekonomiskt ibland, så ni vet ju att tanten är pank.




    Samtidigt har tanten andra ägodelar som är betydligt mer värdefulla än detta smycke enligt ts -  borde hon inte sålt detta i första hand?
  • Anonym (Konstigt?)

    TS Jag undrar en sak ?   Först skriver du att du och din man hjälpt din svärmor med pengar  ett antal ggr MEN När flera här antyder att du är girig mm så säger du i ett av dina svar att ang arvet så är smycket "en piss i Missisippi" Hur hänger det här ihop undrar jag ....

  • elin1989
    Anonym (Inte lättlurade) skrev 2015-10-07 16:46:11 följande:
    Självklart kan han skaffa egna släktklenoder men just det här låg honom ju varmt om hjärtat. Det är lite svårt för min man att skaffa släktklenoder som hans döda pappa har gett till hans mamma för ett halvt sekel sen som du kanske förstår. Obestämd

    Den stora frågan är om ni också tror att hon har sålt eller gett bort smycket pga hennes reaktion? Skit i allt annat och svara på det bara.
    Men det ar ju inte en slaktklenod, det ar ju ett smycke hennes bortgangne man har gett till henne... Jag skulle forsta er installning om smycket var nagot som gatt i arv i generationer, da har man det ju mest "till lans" innan det gar vidare. Men nu ar det ju inte sa, alltsa framstar ni som giriga. Om nu inte kvinnan faktiskt inte har demens, da kan jag forsta att man maste pressa lite sa att ens slakting inte ska ge bort grejer till vem som helst.
  • Anonym (Illa)

    Gud vilken pinsam historia, ni beter er som gamar. Skäms

  • Anonym (E)

    Ts, jag kan förstå er allihop.
    Jag förstår definitivt era bevekelsegrunder i det här, att det handlar om ett affektionsvärde och inte ekonomisk vinning.
    Samtidigt förstår jag din svärmor, hon är 80 år, då börjar kropp och knopp att vika och man klarar sig inte lika bra längre, man blir beroende av andra mer och mer.
    Det är tufft, jag är inte 80 år men jag lider av multipla sjukdomar som gör mig handikappad och beroende av andra till viss del
    När det är så så blir oberoendet och självständigheten över det man kan så mycket viktigare.
    Jag tror ni klampade rakt in och över hennes integritet och hon försvarar det hon har kvar av sitt självbestämmande och integritet.
    Här gäller det att tassa på oerhört försiktigt. 

  • nevermind
    annananonym skrev 2015-10-08 10:03:25 följande:


    Samtidigt har tanten andra ägodelar som är betydligt mer värdefulla än detta smycke enligt ts -  borde hon inte sålt detta i första hand?
    Men hon kanske hellre ville behålla de ägodelarna..?
    En annan misstanke är ju att hon helt enkelt ville att någon annan skulle ha smycket. Det finns väl ändå få smycken som både kvinnor och män bär? De kanske är ett halsband som hon hellre ger till en kvinnlig släkting i hemlandet?
Svar på tråden Vad har svärmor gjort med smycket???