• Anonym (Inte lättlurade)

    Vad har svärmor gjort med smycket???

    (Innan ni börjar tjafsa med mig så bestämmer svärmor självklart själv över sina egna saker och maken och jag är inte giriga och vill inte heller ha något av henne men hear me out.)

    Svärmor har ett ganska värdefullt smycke som min numera bortgångna svärfar gav till henne vid ett speciellt tillfälle. Det är verkligen en släktklenod och min man är den enda arvingen och hade räknat med att få det en dag men har verkligen inte gjort anspråk på det nu. Han ville bara ha det efter hennes död pga sentimentala skäl.

    Svärmor som inte har gått med smycket på säkert 25 år tog med det till sitt hemland förra månaden för att laga det. Vi som inte har någon koppling till landet frågade var hon hade lämnat det så att vi skulle veta vilken guldsmed vi ska kontakta för att få tillbaka det om något skulle hända henne. Det är väl helt rimligt eller hur med tanke på att tanten är 80 år och lite glömsk dessutom?

    Hon gick genast i försvar och sa att vi inte har att göra med vad hon har gjort med smycket och att det är hennes så hon bestämmer över det. Det är minsann hennes inte vårt sa hon flera gånger. Nu ska ni veta att vi ALDRIG har tagit något av henne och att det är vi som hjälper henne ekonomiskt ibland, inte tvärtom, så att ni inte tror att vi försöker utnyttja tanten.

    Allt vi ville veta var alltså bara var smycket fanns om något skulle hända henne så att vi kan få tillbaka det. Hon upprepade bara att det är hennes och hon får göra vad hon vill med det. Konstig reaktion på en simpel fråga tyckte vi båda två.

    Senare pratade min man och hon i telefon och han missförstod och trodde att hon ville berätta var smycket fanns men så var det inte och då säger hon igen att det är hennes och att hon "inte vill berätta just nu var det är" och att inget kommer att hända henne (är hon synsk???) så därför behöver min man inte veta var det är.

    Visst låter det som att hon har gett bort det eller sålt det? Om hon nu hade lämnat in det på lagning nånstans så skulle det väl inte vara så svårt att bara säga att det finns på affär X i stad X? Det är väl helt rimligt att berätta det för sin enda son när man har lämnat något i ett annat land? Varför reagerar hon så konstigt när han bara vill veta vilken guldsmed smycket finns på om något skulle hända henne?
  • Svar på tråden Vad har svärmor gjort med smycket???
  • Anonym (ww)

    Har hon lämnat in det till en seriös guldsmed kommer ni att hitta kvittot när ni går igenom hennes dödsbo.

  • Anonym (Klingar falskt)
    Anonym (Inte lättlurade) skrev 2015-10-08 00:28:00 följande:
    Tack för att du förstår var vi kommer ifrån. Hjärta Tanten svarade nyligen på ett Nigeriamejl som hon fick i inkorgen och hon hade gett info till avsändaren så där fick vi styra upp saken också och det var varken kul eller lätt kan jag säga. Du kan ha en poäng i vad du skriver om att hon har blivit blåst (kanske när hon skulle lämna det på lagning) för mannen och jag pratade om det i helgen, att hon är så naiv, och inte tänker till liksom, så kanske har någon lurat av henne smycket. Ska prata med mannen och höra efter vad han tror om det.

    From nu svarar jag enbart på inlägg som vill diskutera saken på en bättre nivå än den här pajkastningen ni håller på med och tror på vad jag säger när jag säger att det inte handlar om girighet eller att vi försöker lura av henne allt hon har. WTF liksom?! Det börjar bli tröttsamt att behöva försvara oss i varje inlägg med att vi inte är ute efter pengarna i smycket. Så om du tror på vad jag säger så är du välkommen i tråden annars kan du lika gärna hålla dig borta. Jag vet vad vi är och inte är så jag tar iaf inte åt mig av att ni kallar oss gamar och diverse andra otrevliga saker.
    Men du måste väl förstå att din svärmor uppfattar er precis som majoriteten av den här tråden? Du verkar chockad över att ni ens kan ses som giriga, när ni efterfrågar var detta smycke finns. Men det ÄR så ni framstår. Jag tycker ni ska be svärmor om ursäkt och sluta tänka på var smycket finns.
  • annananonym
    Anonym (-) skrev 2015-10-07 21:05:03 följande:

    Ni hade väl inte kunnat hämta ut det utan kvitto ändå? Skulle hon dö så finns säkert kvittot bland hennes ägodelar. Onödigt att försöka fråga ut henne.


    Tack!!!

    Hann läsa 49 inlägg innan någon nämnde den helt uppebara självklara detaljen!

    Ts - du borde verkligen skämmas! Håll dig borta från svärmor helt är mitt råd!
  • BCH52

    Jag känner igen svärmoderns beteende. När min far började bli lite dement så började han bort ge saker till våra grannar, släktingar och vänner. Det kunde vara både dyra saker och billiga saker. När vi sedan saknade elvispen när vi var där så blev det en kraftig reaktion med anklagelser om att vi önskade honom död och redan räknade in arvet. Det var då vi förstod att han började bli dement.
    Med det sagt så menar jag att den starka reaktionen kan vara en början på demens. Naturligtvis har hon rätt att göra vad hon vill med smycket men reaktionen kan vara ett symtom på begynnande demens.

  • Anonym (rosetten)

    TS du svarar ju inte ens på mitt inlägg som var nyanserat utan ger all uppmärksamhet till de som vill hoppa på dig, så då får du väl ha roligt med dom då.

  • SupersurasunkSara

    Personligen har jag ingen koll på min mans föräldrars saker och ting och jag hade det inte direkt med min egen mors heller när hon levde. Jag tog helt enkelt för givet att hon hade koll och att ev arv skulle fördelas enligt hennes önskemål. VI är fem syskon och jag tror att ingen av oss känner sig förfördelad, det har iaf inte varit något bråk om det. (Jag hade förvisso gärna ärv hennes vattenkanna av sentimentala skäl och för att den är snygg, men jag tror hennes dåvarande man använder den fortfarande)

    Men, nu har ni koll på detta smycke som är en speciell gåva och som din man av sentimentala skäl vill ha vid sin mors bortgång. Men, om hon dör i sitt hemland så tippar jag på att det finns ett kvitto från butiken i fråga på att de tagit emot detta smycket och vad som ska göras med det. Ingen fara på taket alltså, dör tanten åker din man dit och ordnar upp det hela med ev hemfrakt av kroppen och även vad som ska ske med hennes ägodelar som hon har där. Även om ingen av er har någon önskan till hennes kläder så vill nog inte hotellet eller släktingen hon bor med där ta beslut om vad som ska hända med hennes kvarlåtenskaper.

    Vad hon har gjort med det kan man sia om. Jag kan tänka mig att hon antingen ville göra det fint för att ge det till sin son som gåva redan nu, har gett det till ett utomäktenskapligt barn som ingen vet om, har begravt det på en plats som betydde mycket för henne och maken, har sålt det för att hon behöver pengarna och det kan finnas många andra skäl till varför hon inte vill tala om vart smycket är.

    När man blir äldre kanske det inte är så roligt att någon påpekar ens dödlighet. Troligen är man ytterst medveten om det själv, men man kanske inte har förlikat sig med tanken. Kanske känner man att man borde gjort mer av sitt liv och önskar sig många år till då man orkar göra allt möjligt som man skulle velat göra men inte gjort av olika skäl.
    Kanske tycker hon som många andra i hennes generation att pengar och arv ska man inte prata om, att om man får något så är det en bonus man gärna varit utan om man finge ha sin nära kvar osv. Hon kan ha uppfattat det som sniket även om ni bara sa det i förbigående. Jag hade aldrig kommit på tanken att fråga en sån sak faktiskt.

  • Anonym (tanten)
    Anonym (Inte lättlurade) skrev 2015-10-07 23:39:07 följande:
    Lek med tanken, jag vet att det är väldigt svårt för dig men försök!, att vi frågade i all välmening utan någon annan baktanke än att det kan underlätta att veta var det är om något skulle hända. Hon har aldrig sagt eller ens antytt att någon annan än hennes son ska ärva henne så det är inte en märklig fråga av honom i det läget. Så säg att hon faktiskt har sålt skiten eller kastat den i sjön kan du då inte tänka dig att hon kanske skulle ha lite dåligt samvete för att hon gjorde det när hon vet hur mycket saken betydde för hennes son? Och att hon pga det dåliga samvetet går i försvar och försöker få honom och oss att se dåliga ut som frågar om vilken affär det är på? Anfall är bästa försvar typ och det är det hon verkar ha tagit till.

    Frågade min egen familj hur dom skulle ställa sig till samma fråga och alla blev som fågelholkar och sa att självklart säger man till någon närstående var man har lämnat något dyrt så att dom kan hämta ut det istället för att en guldsmed (i det här fallet) ska få en väldigt dyr sak med emotionellt värde dessutom. Det var inget snack om att man berättar det eller att man skulle ta illa upp av en sån fråga. Men så kanske inte min familj lever i förnekelse om att vi alla kan dö när som helst heller.
    Nu tillhör jag väl de du anser håller på med pajkastning eftersom jag inte håller med dig, men eftersom du riktade det här inlägget mot mig svarar jag ändå...

    Jag försöker sätta mig in i situationen "att fråga i all välmening utan någon annan baktanken än att det kan underlätta att veta var det är om något skulle hända", och det är som du skriver svårt. Jag kan själv knappt komma på någon vettig anledning till att jag själv skulle fråga någon som är till åren var deras dyrgripar finns, just för att det framstår som att man är ute efter dem - speciellt om man är närmaste arvingen.

    Den enda anledningen jag kan komma på "att fråga i all välmening" är att ni skulle vara oroliga eftersom hon är så otroligt glömsk att hon brukar förlägga saker hela tiden. Och om det är så, ja då är enda anledningen jag kan komma på att hon går i försvar att hon faktiskt har förlagt den, och skäms på grund av det.
  • Voodoodoll
    Anonym (Inte lättlurade) skrev 2015-10-07 23:49:38 följande:
    Jag är inte du, så nej! Försök igen!

    Men visst, jag kan erkänna att om alternativet står mellan att vi får smycket eller en okänd guldsmed så är valet lätt. Om hon däremot vill ge det till någon annan eller köra över det med bilen så står det henne fritt att göra vad hon vill med det.


    Du ser hellre att smycket blir förstört än att någon annan (t.ex. guldsmed) får det? Det säger en hel del om en människa..
  • Aiyana

    Om det skulle hända din svärmor något så är det primära du och din man tänker på hennes smycke.... Jag förstår att om en dam på 80 år som får den frågan reagerar som hon gör. Ungefär som om någon skulle åka in för en operation och barnen frågar efter nyckeln till bankfacket "ifall att". Jag tycker ert resonemang känns både cyniskt och känslokallt hur mycket du än försöker förklara det med logik.

  • Anonym (Nn)
    Anonym (tanten) skrev 2015-10-08 08:39:01 följande:

    Nu tillhör jag väl de du anser håller på med pajkastning eftersom jag inte håller med dig, men eftersom du riktade det här inlägget mot mig svarar jag ändå...

    Jag försöker sätta mig in i situationen "att fråga i all välmening utan någon annan baktanken än att det kan underlätta att veta var det är om något skulle hända", och det är som du skriver svårt. Jag kan själv knappt komma på någon vettig anledning till att jag själv skulle fråga någon som är till åren var deras dyrgripar finns, just för att det framstår som att man är ute efter dem - speciellt om man är närmaste arvingen.

    Den enda anledningen jag kan komma på "att fråga i all välmening" är att ni skulle vara oroliga eftersom hon är så otroligt glömsk att hon brukar förlägga saker hela tiden. Och om det är så, ja då är enda anledningen jag kan komma på att hon går i försvar att hon faktiskt har förlagt den, och skäms på grund av det.


    Ja fast då borde de väl rimligtvis vara orolig för tanten? Men oron gäller smycket.

    Att man inte har mer skäms i kroppen är faktiskt hemskt. Hoppas tanten lever i minst tjugo år till!
Svar på tråden Vad har svärmor gjort med smycket???