• Progressiv

    Separata badtider för kvinnor och män

    Ja, är ni för eller emot? Det har ju varit en het potatis ett tag. Personligen är jag emot; motivering överflödig.

  • Svar på tråden Separata badtider för kvinnor och män
  • Pkb

    I närheten av mitt hem har vi ett badhus som en gång i veckan har bad för bara kvinnor, tror det har varit så i flera års tid. Det fungerar bra och jag ser inget fel i det. Jag själv föredrar att gå till badhuset den dagen då det bara är öppet för kvinnor, men inte för att jag är rädd för att bli tafsad på.

  • SmalaSara
    AnnaZL skrev 2016-03-22 13:23:40 följande:

    Och jag tycker det är intressant att ni som är emot separata tider för kvinnor och män hävdar principer och kulturella värderingar, men inte uttrycker någon som helst upprördhet över alla de sexuella övergrepp som begåtts och fortfarande pågår.
    Varför är det ok att offra de utsatta kvinnorna och barnen på era principers altare?


    Det är inte ekonomiskt omöjligt att lösa "tafs-problemet". Badvakter plus uppvisande av legitimation i kassan. Den som tafsar blir avstängd. Är det minderåriga utan legitimation ska de ha en vuxen som går i god för dem. Tonåringar som vill bada utan föräldrar men som saknar leg kan enstaka om någon form av badkort ihop med en målsman som intygar vilka de är.

    Allt som krävs är lite politisk vilja och mod.

    Jag är f.ö. emot. Det är gammal unken syn på könen som borde förpassas till sophögen.
  • AnnaZL
    WinterDawn skrev 2016-03-22 13:45:20 följande:
    Därför att separata badtider inte löser något alls, så vad är meningen?

    OM det ska lösa problemet med övergrepp innebär det att det alltid ska vara separata badtider, och inte bara vissa kvällar.
    Nej, det måste inte alltid vara separata badtider, varför tror du det?
    Det kan vara vissa tider för bara kvinnor och andra tider för alla, då det inte varit några problem med män som blivit våldtagna av kvinnor på badhusen. Det skulle säker också kunna vara så att mycket unga pojkar, som ändå alltid måste hållas under uppsikt av säkerhet för dem själva, skulle kunna få få med kvinnlig vuxen på kvinnotiderna.
  • HarBarnetFeber

    Vartenda badhus i Sverige är ju byggt av män, med hjälp av mäns resurser, mäns byggnadsteknik och mäns teknologi. Dessutom är byggandet av badhuset finansierat av mäns pengar. Så frågan blir varför kvinnor ens ska få nyttja badhuset?

  • AnnaZL
    WinterDawn skrev 2016-03-22 13:45:20 följande:
    Därför att separata badtider inte löser något alls, så vad är meningen?
    Jo, det löser problemet med våldtäkter på kvinnor och flickor i badhus. Direkt!
    Det är det som är meningen. Om kvinnor badar utan män kan inte männen våldta dem där.
    Att pojkar också (mycket mer sällan) blir våldtagna är inget argument för att inte skydda flickor på ett enkelt införbart och billigt sätt. Jag har ingen lösning på hur vi ska skydda pojkarna, förutom att bada med vårdnadshavare. Att ha tillräckligt många badvakter är för dyrt och oviljan att avvisa eller anmäla sexualbrottslingar är djupt rotad i vår kultur och kommer tyvärr nog inte att ändras markant så länge dagens unga är just unga.
  • Bibbidi
    AnnaZL skrev 2016-03-22 14:28:33 följande:
    Jo, det löser problemet med våldtäkter på kvinnor och flickor i badhus. Direkt!
    Det är det som är meningen. Om kvinnor badar utan män kan inte männen våldta dem där.
    Att pojkar också (mycket mer sällan) blir våldtagna är inget argument för att inte skydda flickor på ett enkelt införbart och billigt sätt. Jag har ingen lösning på hur vi ska skydda pojkarna, förutom att bada med vårdnadshavare. Att ha tillräckligt många badvakter är för dyrt och oviljan att avvisa eller anmäla sexualbrottslingar är djupt rotad i vår kultur och kommer tyvärr nog inte att ändras markant så länge dagens unga är just unga.
    Det som händer är att man normaliserar att man gör skillnad på kön, och det är någonting som man absolut inte ska normalisera. 

    Finns annat man kan göra. 
    Mer resurser till badhusen, mer badvakter, polisanmälningar, avstängningar osv. 
    Innan man ens har prövat allt annat så ska man inte ens fundera på separata badtider tycker jag, eftersom det är ett sådant gigantiskt kliv bakåt.
    ♪ Bibbidi-Bobbidi-Boo ♫
  • EnGladPingvin

    Att man infört separata badtider på vissa badhus beror inte på våldtäkter. Våldtäkter på badhus är väldigt ovanliga. Det beror inte heller på tafsanden som blivit uppmärksammade i media under senaste året, vilket i sig är bedrövligt tror jag alla håller med om. 

    Att man infört separata badtider handlar inte om att kvinnor känner sig rädda för våldtäkt. Det handlar om att man i vissa kulturer och religioner förtrycker kvinnor och att man inte vill ge dem frihet. Man lägger skulden på kvinnan om en annan man så bara tittar på henne. De kvinnor som badar med män anses slampiga och skulden om något händer är deras egen. Att kvinnor inte får bada på allmänna badhus är ett sätt att behålla makten över dessa kvinnor. och normalisera ett synsätt som är förkastligt. Det får aldrig accepteras av vårt samhälle. 

    Att påstå att det innebär att man accepterar våldtäkter är bara fjanteri och det tror jag var och en förstår. Det är ingen här som anser att kvinnor ska utsättas för våldtäkter, men för det första är inte våldtäkter på allmänna badhus så vanliga och för det andra så pågår övergrepp överallt i vårt samhälle. Ska man könsseparera alla miljöer där våldtäkter sker blir det i stort sett hela samhället som ska delas upp. Vilket vissa kulturer och religioner säker skulle gilla, men vill vi verkligen samma sak som de? Är det verkligen en uppdelning vi vill ha i samhället? Där kvinnor och män inte kan åka på samma buss, inte kan gå i kyrkan tillsammans, inte kan handla utan "förkläde", inte kan sitta i samma skolsal utan en skärm som separerar könen (förekommer på SFI), inte kan ha gymnastik tillsammans, etc.? För mig är det en otroligt skrämmande utveckling.

    Titta på hur det var i Afghanistan eller Iran på sjuttiotalet och hur kvinnor klädde sig då jämfört med nu. Titta på vad som sker i Turkiet idag. De går bakåt i utvecklingen och de som flytt hit varnar nu för samma utveckling här.

  • pyssel

    Är starkt emot. Det är ett enormt kliv tillbaka med separata badtider. 8-åringar i burkini, den ökande andelen elever som tror på myten om mödomshinnan, barn och ungdomar som i skolan övervakas av SFI och Komvuxelever - listan är lång så tycker inte vi ska fylla den med alla simhallar också. Vakter, leg och skärpta straff för sådana brott är en bättre lösning.


    Alla hästar hemma
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE

    Emot med förbehållet att det förstås är upp till huvudmannen att avgöra vad som bäst passar kundernas önskemål.

    Om det är något kunderna efterfrågar så ställer jag mig bakom ägarens rätt att ta ett sådant beslut. Särskilt om det finns särskilda tider för både kvinnor och män.


    An insult is like a drink; it affects one only if accepted. And pride is too heavy baggage for my journey; I have none.
  • AnnaZL
    Bibbidi skrev 2016-03-22 13:44:04 följande:

    Tror inte någon här inne tycker att man ska offra kvinnor och barn på principens altare. Det är jag säker på att du innerst inne också vet....

    Men det finns andra lösningar än att skaffa separata badtider.


    Men det är ju det som görs nu! Det blir en ideell fråga där de icke utsatta pratar om hur viktigt det är att bete sig som om välden redan vore perfekt för att markera att vi minsann inte ska gå "tillbaka i tiden" Men människor är utsatta NU och hjälps inte av att låtsas att jämställdeheten kommit längre än den har.

    Problemet är att de andra lösningarna ger vaga hopp om lösning kanske någon gång långt fram i tiden. Separata badtider betyder övergreppsfri badning nu, utan att det kostar något extra. Så finns det ju ingenting som hindrar att arbete på mer långsiktiga lösningar kan pågå samtidigt, men det är naivt att tro att det ska gå att ändra på snabbt, utan resurser och utan politiska beslut om tex extra utbilding av män, poliser, badvakter och domstolar.

    Ingenting hindrar för övrigt att de kvinnor och barn som eventuellt vill att bada på allmänna tider gör det.
Svar på tråden Separata badtider för kvinnor och män