Publicerad 14 November 2018

Fotograf:

Experten svarar: Är det farligt att träna under graviditeten?

De flesta vill ta hand om sin hälsa lite extra under graviditeten, men många oroar sig för att man ska skada sig själv eller barnet i magen. Familjelivs expert Anna Swedrup, PT och grundare av träningskonceptet StrongByNature, reder ut vad som gäller.
Anna Swedrup driver träningskonceptet StrongbyNature som är energifylld uteträning som riktar sig särskilt till kvinnor. Många av hennes klienter är gravida eller har små barn, och det är inte lätt att veta hur man ska träna under denna tid.

Rent allmänt så uppmuntrar vår expert alla gravida att röra på sig så mycket som känns bekvämt. Det är dock viktigt att vara extra uppmärksam.

– Fram till ungefär vecka 20 kan man fortsätta med sin vanliga träning om det känns bra i kroppen. Därefter bör träningen anpassas något, säger Anna Swedrup.

LÄS MER: Vilka övningar är viktigast att börja med efter graviditeten? 

Exakt hur träningen ska anpassas beror mycket på hur mycket du har tränat innan och vad du är van att göra. Är du van att jogga kan du fortsätta med det och om du är en yogi kan du lugnt fortsätta med yogan.

– Att öka sin träning, det vill säga att lyfta tyngre eller springa längre, är något du bör undvika under graviditeten, säger Anna. Tänk istället att du ska underhålla den styrkan du har.

Den gyllene regeln för att träna säkert under graviditeten är alltså enligt träningsexperten att lyssna på kroppen och att inte starta nya, tunga träningsprogram. Det bästa är att satsa på särskilt anpassad träning under graviditeten och den första tiden efter förlossningen.

EXPERTEN SVARAR: Tips och råd för träningen efter graviditeten

Har du fler frågor som rör detta ämne eller andra frågor som rör träning och hälsa för gravida eller nyblivna mammor? Då får du gärna skriva till Anna eller till StrongByNature. Du hittar alla kontaktuppgifter här nedan.

Klicka här för att komma till StrongbyNatures hemsida
Mail: anna@strongbynature.se
Instagram: @a_strongbynature
Facebook: "Strong By Nature"

Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Experten svarar: Är det farligt att träna under graviditeten?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll