Barnpsykologen: Så förbereder du ditt barn på att få syskon?

Så förbereder du ditt barn på att få syskon. Foto: Unsplash

– Min lilla kille kommer och vara nästan två år när lillebror kommer. Hur kan jag förbereda honom på att ett syskon är på väg? undrar signaturen Patti.

Syskonförberedelser kan ske i två steg

Margit Ekenbark är barnpsykolog och berättar att man kan se syskonförberedelserna i två steg: det första är innan bebisen kommit och det andra är efter att syskonet är fött.
– Det viktigaste är att man förbereder det äldre barnet på rätt nivå utifrån hur gammal han eller hon är. För små barn som ska få syskon är det inte riktigt samma förväntan som för föräldrarna, barn lever mer i nuet och kan ha svårt att förstå vad som ska hända. Därför är det också viktigt att förberedelserna fortsätter efter att barnet kommit så att det äldre syskonet även i fortsättningen få möjlighet att prata och bearbeta den nya familjekonstellationen, säger Margit.

Läs också: Är det sant att storasyskon oftare blir chefer? Här är svaret

Vänta tills du fått lite mage

Att förklara för en ettåring att den ska få ett syskon kan bli lite svårare än för en sexåring, men det är väldigt individuellt för hur lätt barnet tar till sig nyheten om att mamma har en bebis i magen. Margit Ekenbark tipsar om att vänta till mamman fått lite mage. Samtalet om ett nytt syskon blir då mer konkret och det blir lättare att förklara vad som kommer att hända. Margit menar också att det kan vara bra att låta barnet vara med i planeringen för den nya bebisen, till exempel när det är dags att köpa vagn eller göra iordning ett barnrum.

Finns det någon optimal åldersskillnad mellan syskon?
– Nej, det är väldigt individuellt. Jag tycker att det är bättre att fundera på hur du som förälder är, istället på åldersskillnaden mellan barnen. Att få barn väldigt tätt är ansträngande för dig som förälder. Vissa tycker att det fungerar jättebra medan andra kan behöva en andningspaus.

Läs också: Den perfekta ålderskillnaden mellan syskonen – enligt experten

Läs barnböcker om att få syskon

Ett annat sätt att förbereda barnet på är att läsa en bok om att få syskon.
– Läsa en bok om att få ett syskon är ett bra knep för att kunna prata om vad som ska hända och nästan ännu viktigare när bebisen kommit. Det är först nu som storebror eller storasyster verkligen kan relatera till det som står och känna igen sig. Försök prata om bokens innehåll och hur det är hemma hos er, säger Margit.

Läs också: Blir ensambarn egoistiska? Här är det vetenskapliga svaret

Låt storasyskonet förbli ett barn

Det är viktigt att låta det äldre barnet vara det barn det varit, inte bara ett äldre syskon, berättar Margit. Ett bråkigt barn blir inte mindre bråkigt för att de får ett syskon eller automatiskt större och mer förståndigt. Ibland vill de vara stora och ibland vill de vara riktigt små.
– En vanlig fråga jag brukar få är varför det äldre barnet är styggt mot det yngre. Det tror jag ofta beror på att man vill att syskonen ska leka och ha roligt tillsammans och det äldre syskonet gör så gott de kan, men inte riktigt kan hantera sitt småsyskon när en vuxen inte är med, säger Margit och fortsätter:
– Många gånger tror jag att föräldrar har lite för höga förväntningar på sina barn, deras roller som syskon och hur livet med fler barn ska te sig. Barn är olika och bara för att första barnet är på ett visst sätt är det inte säkert att det blir likadant med nästa.

Läs också: Generation Alpha: 7 kännetecken på att ditt barn tillhör "Gen A"