• AnnaK

    Jordgubbspaj?

    Krämig jordgubbspaj
    1 Paj

    Deg

    3 dl Vetemjöl
    1 ts Bakpulver
    1 dl Socker
    100 g Smör
    1 Ägg

    Fyllning

    250 g Jordgubbar; skivade, färska -eller frysta
    3 dl Gräddfil
    2 Ägg
    1 dl Socker
    2 ts Vaniljsocker

    Blanda samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en pajform
    ca 25 cm i diameter. Fördela jorgubbarna ovanpå. Rör ihop gräddfil, ägg, socker och vaniljsocker och häll det över jordgubbarna. Grädda i 200° 30-40 minuter. Servera pajen kall. Dekorera med jordgubbar och siktat florsocker.

  • AnnaK

    Jordgubbspaj

    Ingredienser 1 stor eller 8 små pajer:

    Pajdeg:
    3 dl vetemjöl
    1/2 dl florsocker
    125 g smör
    1 äggula
    2 msk vatten
    Fyllning:
    3/4-1 liter färska jordgubbar
    (6-7 kumquats)
    (rönnbärs)gelé
    Kräm:
    2 dl crème fraîche
    1 msk vaniljsocker
    strösocker
    Så här gör du:
    Blanda mjöl och florsocker. Skär smöret i små bitar och blanda smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt till en deg. Platta ut den, lägg i kylskåp och låt vila minst en halvtimme.
    Kavla ut degen till en stor platta och lägg i en pajform. Till små pajer är det lättare att bara dela i bitar och trycka ut degen med mjölade tummar i formarna.
    Förgrädda pajskalet. Efter 25-30 minuter i 200 graders ugn har det fått fin färg. Om du väljer portionspajer, räkna med att grädda 10 minuter i 225 graders ugn.
    Skölj och skiva jordgubbar och kumquats. Rör ihop crème fraîche med vaniljsocker och lite strösocker beroende på hur söta jordgubbarna är. Bred krämen över den avsvalnande pajen. Lägg på de skivade bären.
    Värm geléet tills det precis smälter och pensla över bären.

Svar på tråden Jordgubbspaj?