• LyNxQ

    tonfiskfilé-recept önskas

    Köpte fryst tonfiskfilé häromdagen, men vad i hela friden ska vi göra med den?? Eller rättare sagt: VAD HAR MAN TILL??
    Grillad tonfisk hade varit gott, men det är så tråkigt väder idag, så det blir stekt, eller ugnsbakad kanske funkar?

    Har man potatis till eller vaddå?
    FINNS DET NÅGON SOM HAR TIPS???

  • Svar på tråden tonfiskfilé-recept önskas
  • AnnaK

    Snabblagad tonfisk
    Buffé nr 6 1997, sid 18

    Ingredienser
    Portioner: 2

    2 skivor tonfisk (färsk eller fryst, ca 300 g)
    salt
    pepparmix
    olivolja
    5 tomater
    8 vitlöksklyftor
    12 svarta oliver
    färsk basilika
    Gör så här
    Torka tonfiskskivorna och strö på salt och rikligt med pepparmix. Stek försiktigt på medelstark värme i olja tills fisken är nätt och jämnt genomstekt, 2-3 minuter på varje sida. Eller grilla över kolbädd.

    Skär tomaterna i klyftor och skala vitlöksklyftorna.

    Ta upp fisken och håll den varm. Stek hastigt tomatklyftor, vitlök och oliver. Repa basilikablad och tillsätt dem i sista stund.

    Servera tonfisken med tomatblandningen och ett gott bröd.

  • AnnaK

    Marinerad tonfisk med ingefära och parmesangratinerad grönsak
    Ugn: högsta värmen med bara övervärme

    2 centimetertjocka skivor tonfisk, minst två per person (färsk el. frusen)
    1/2 pressad lime
    hel, färsk ingefära
    3 msk fin olivolja (marinad)
    en hatt balsamvinäger
    8?12 centimetertjocka squashskivor eller auberginskivor
    1 ägg
    1 dl riven, färsk parmesan
    1 dl ströbröd
    salt, vitpeppar, några stänk chilipulver
    olja till stekning

    Skär tonfiskskivorna i bitar. Lägg dem i en djup tallrik eller vid skål.
    Blanda olivolja med balsamvinägern, pressa ned saften av den halva limefrukten och blanda väl igen, ringla så att alla tonfiskskivorna ?tar åt sig? av marinaden.
    Hyvla mycket tunna skivor av den färska ingefäran, lägg på varje tonfiskskiva. Salta och peppra efter smak. Låt stå kallt.
    Så här långt kan du förbereda flera timmar i förväg, ju längre marineringstid, desto mer ?färdig? tonfisk.
    Vänd tonfiskskivorna några gånger så att de tar upp marinaden.
    Förväll squashskivorn blixtsnabbt (ca 30 sek) i kokande, lättsaltat vatten. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
    Blanda parmesan och ströbröd. Vispa ägget med några stänk chilipulver. Doppa squashskivorna/auberginskivorna, först i ägg, sedan i parmesan-ströbrödet, stek dem sedan i oljan (helst i teflonpanna) och vänd dem så de blir gyllenfrasiga på båda sidor. Låt rinna av på papper.
    Lägg två marinerade tonfiskskivor på varje tallrik, låt ingefäran följa med. Garnera med några parmesanfriterade squashskivor/auberginskivor.

  • AnnaK

    Halstrad tonfisk med varm myntatzatziki
    Ingredienser
    Beräknat för 4 portioner
    600 g tonfisk, i fyra skivor
    olivolja till stekning
    1 st gurka
    2 st vitlöksklyftor
    1 st schalottenlök
    2 dl matlagningsyoghurt
    4 kvist(ar) mynta
    salt och peppar

    Gör så här:
    Skala och dela gurkan på längden. Gröp ur kärnorna med en sked. Skär upp gurkan i centimetertjocka skivor. Fräs hackad vitlök och schalottenlök i en panna/kastrull. Tillsätt gurkan och därefter yoghurten. Salta och peppra. Blanda ner riven mynta.

    Halstra* tonfisken på båda sidor i en stekpanna. Salta. Servera i en djup tallrik med tonfisken på toppen. Toppa med några myntablad.

    Halstra*
    Att steka eller grilla något på hög värme utan smör i grillugn eller grillpanna. Ursprungligen i ett halster (dubbelt grillgaller som omsluter maten) över öppen eld eller stark glöd.

  • AnnaK

    Rosastekt tonfisk med risotto
    Ingredienser 2 port.:

    2 tonfiskkotletter, ca 2 cm tjocka
    3 msk olivolja
    1 tsk balsamvinäger
    1 hackad vitlöksklyfta
    3 msk hackad bladpersilja
    svartpeppar ur kvarn
    flingsalt
    olivolja till stekning
    Risotto:
    2 msk olivolja
    1/2 kuvert saffran, lätt stött
    1 hackad schalottenlök
    1 hackad vitlöksklyfta
    1/4 tärnad orange paprika
    1 dl torrt vitt vin
    6-7 dl hönsbuljong
    ev. 8 gröna sparrisknoppar, färska
    salt och nymalen svartpeppar
    1 msk smör
    Rostad paprikasås:
    2 röda paprikor, urkärnade
    och skurna i kvartar
    1 liten hackad gul lök
    1 hackad vitlöksklyfta
    1 msk smör
    1 msk olivolja
    1 msk tomatpuré
    1 msk hönsfond
    1 dl torrt vitt vin
    1/2 dl vatten
    salt och nymalen svartpeppar
    1 krm strösocker
    1/2 krm kajennpeppar
    1 tsk smör
    Så här gör du:
    Börja med såsen: Rosta paprikorna under grillelementet i 275 grader i cirka 12 minuter. När skalet är svartbubbligt lägger du dem i en plastpåse för att ånga av. Efter några minuter är de lätta att skala. Fräs lök och vitlök i smör och olivolja. Rör i tomatpurén och slå på hönsfond, vin och vatten. Låt koka ihop. Lägg i paprikan, salta, peppra och smaksätt med kajenn och socker. Mixa slätt och späd med lite vatten om det behövs. Såsen ska vara ganska tjock. Blanka av den med en klick smör.
    Tonfisken: Blanda ingredienserna till marinaden och häll dem i en plastpåse. Lägg i tonfiskskivorna och låt dem marineras i kylen i en timme. Vänd då och då.
    Medan fisken marineras gör du risotton: Fräs saffran, schalottenlök, vitlök och paprika i olivoljan. Häll på riset och rör om. Tillsätt vinet och rör tills det kokat in. Häll i buljongen, lite i taget, och rör hela tiden. Så fort det kokat in häller du på lite till. Fortsätt så i cirka 20 minuter tills all buljong har kokat in. Risotton ska ha en grötliknande konsistens. När det är cirka 5 minuter kvar tillsätts de eventuella sparrisknopparna. Rör till sist i smöret och salta och peppra.
    Ta upp tonfisken ur marinaden och torka av den lätt. Stek den hastigt i olivolja på båda sidor. Salta och peppra. Ta upp den och skär den i strimlor tvärs över. Servera med risotton och den goda såsen.

  • PuhTiger

    Själv brukar jag bara halstra den lätt i grillpanna (smörj först in fisken ordentligt med olivolja, salt och peppar) och göra en potatisgratäng med sötpotatis istället för vanlig potatis. Varva sötpotatis med salt och peppar i smord ugnsform, häll över grädde, mjöl och pressad vitlök, ev lite ost ovanpå och in i ugnen. En fräsch sallad till smakar gott!

  • mejram

    Åt en himmelskt god tonfisk på restaurang. Bara lätt stekt så den var rosa inuti. Serverad på en sallad med olika gröna blad, lite rödlök, melonkulor och en jättegod vinägrett. Inget mer, men då åt jag förrätt och så serverades det bröd som sig brukar när man äter ute.

Svar på tråden tonfiskfilé-recept önskas