Marinerad tonfisk med ingefära och parmesangratinerad grönsak
Ugn: högsta värmen med bara övervärme
2 centimetertjocka skivor tonfisk, minst två per person (färsk el. frusen)
1/2 pressad lime
hel, färsk ingefära
3 msk fin olivolja (marinad)
en hatt balsamvinäger
8?12 centimetertjocka squashskivor eller auberginskivor
1 ägg
1 dl riven, färsk parmesan
1 dl ströbröd
salt, vitpeppar, några stänk chilipulver
olja till stekning
Skär tonfiskskivorna i bitar. Lägg dem i en djup tallrik eller vid skål.
Blanda olivolja med balsamvinägern, pressa ned saften av den halva limefrukten och blanda väl igen, ringla så att alla tonfiskskivorna ?tar åt sig? av marinaden.
Hyvla mycket tunna skivor av den färska ingefäran, lägg på varje tonfiskskiva. Salta och peppra efter smak. Låt stå kallt.
Så här långt kan du förbereda flera timmar i förväg, ju längre marineringstid, desto mer ?färdig? tonfisk.
Vänd tonfiskskivorna några gånger så att de tar upp marinaden.
Förväll squashskivorn blixtsnabbt (ca 30 sek) i kokande, lättsaltat vatten. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Blanda parmesan och ströbröd. Vispa ägget med några stänk chilipulver. Doppa squashskivorna/auberginskivorna, först i ägg, sedan i parmesan-ströbrödet, stek dem sedan i oljan (helst i teflonpanna) och vänd dem så de blir gyllenfrasiga på båda sidor. Låt rinna av på papper.
Lägg två marinerade tonfiskskivor på varje tallrik, låt ingefäran följa med. Garnera med några parmesanfriterade squashskivor/auberginskivor.