• NinaFina

    Vad göra med körsbär? Paj? Sylt? Saft? Recept tack! :-)

    Jag vill gärna ha era bästa recept på körsbär! Har lite körsbär hemma som jag inte hinner äta upp så jag vill göra något gott med dem istället, men fantasin tryter så jag ber er om hjälp istället.

    Så kom igen! Bombardera mig med era bästa körsbärsrecept nu!!

  • Svar på tråden Vad göra med körsbär? Paj? Sylt? Saft? Recept tack! :-)
  • Ulli

    Ska vi plocka körsbär i min trädgård, du och jag wow wow wow .

    Man kan frysa in dem till sämre tider och tina dem och servera till glass, mums..........

  • AnnaK

    Marinerade körsbär
    4 portioner

    ca 20 minuter

    Ingredienser
    2 dl rött vin eller körsbär/druva juice
    2 dl socker
    2 msk balsamvinäger eller hallonvinäger
    ca 40 körsbär

    Tillagning
    Koka vin eller juice, socker och vinäger utan lock 5-7 minuter. Låt marinaden kallna. Lägg i körsbären och låt dem ligga och dra i kylskåp ett par timmar.

    Servera körsbär med marinad i små glas ev med lättvispad grädde och/eller mandelskorpa eller småkaka.

  • AnnaK

    Körsbärssylt med choklad
    1 kg körsbär, eller bigarråer
    1 paket Dansukker Syltsocker 1+3
    1 msk citronsaft
    75 g mörk choklad, riven
    2 msk konjak, kan uteslutas

    Tillagning:

    1. Skölj och kärna ur körsbären. Mixa eller finhacka bären.

    2. Blanda bärmassan, citronsaften och syltsockret i en gryta och koka i 4 minuter.

    3. Tag grytan från värmen och skumma noga.

    4. Blanda i chokladen och konjaken.

    Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

  • AnnaK

    Körsbärsfluff med rostade honungskanderade nötter

    250 g Kesella mager kvarg
    50 g körsbär
    2 msk körsbärslikör
    3 msk honung
    100 g nötter
    1. Vispa kesella, honung och körsbärslikör till en fluffig konsistens. Blanda ner körsbären och ställ in körsbärsfluffen i kylen. Låt den bli riktigt kall!

    2. Rosta nötterna i ugnen i ca 5 minuter 225 grader, tills de precis börjar få färg. Ta ut nötterna och ringla över honungen. Blanda runt lite och sätt åter in nötterna i ugnen i ca 3 minuter tills honungen har karamelliserats runt dem.

    3. Var uppmärksam när du rostar nötterna så att de inte blir brända ? det går väldigt fort! Ta ut nötterna ur ugnen och låt dem svalna. Lägg nötterna i höga glas och häll över körsbärsfluffet.

    Gi ? värdet bör ligga mellan 60 och 70.

  • AnnaK

    Bärsaft, grundrecept

    2 l bär
    1 sats(er) strösocker
    1 sats(er) vatten
    vaniljstång

    Vatten:
    Vattenmänden är beroende av vilken typ av bär som används:

    3 dl vatten till jordgubbar och hallon
    4 dl vatten till körsbär
    5 dl vatten till röda vinbär
    7 dl vatten till svarta vinbär

    Socker:
    Tillsätt 5-6 dl socker per liter avrunnen saft.

    1. Rensa och skölj bären. koka upp vatten i en gryta och lägg i bären. Låt koka på svag värme under lock i ca 10 minuter.

    2. Kläm bären mot grytans kant så att saften pressas ur. Sila bärmassan genom silduk.

    3. Låt den självrinna ca 30 minuter. Skölj ur grytan. Mät saften och häll den i grytan. Rör ner sockret.

    4. Låt saften koka upp och rör så att sockret löser sig. Skumma.

    5. Häll uppsaften på väl rengjorda, varma flaskor. Fyll ända upp och sätt på lock eller kork. Låt saften kallna. Förvara den i kylen.

    Tips: Koka gärna med en vaniljstång. Klyv stången på längden och skrapa ur fröna. Plocka upp stången innan saften hälls på flaska.

  • AnnaK

    Glaserade körsbär
    Buffé nr 6 2005, sid 28

    Ingredienser
    Portioner: 4

    1/2 dl körsbär
    1 dl strösocker
    1 dl vatten

    Gör så här
    Skölj och kärna ur körsbären. Smält strösockret i en stekpanna. Häll på vattnet när sockret är ljusbrunt och låt koka till sockret smält. Blanda körsbären i sockerlagen och skaka pannan så att alla körsbären blir blanka. Häll upp på ett fat och låt kallna.

  • AnnaK

    Körsbär under mandeltäcke
    Ett recept ur Guldkorn

    Kvantitet:
    4 portioner

    Beskrivning:

    Ingredienser:
    500 g mogna körsbär eller krusbär
    3 ägg
    1 dl socker
    1 krm salt
    1 msk vetemjöl
    150 g mald mandel
    1 1/2 tsk vaniljsocker
    2 1/2 dl Mellangrädde

    Instruktioner:
    Sätt ugnen på 175º. Skölj och rensa bären. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner salt, mjöl, mandel och vaniljsocker. Tillsätt grädden och rör till en jämn smet. Blanda ner bären. Bred ut smeten i en smord ugnssäker form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Servera kakan ljummen med lättvispad grädde eller glass.

  • AnnaK

    Körsbärschutney

    En msk ren ättika, 24 %
    2 msk vatten
    3 dl vit sirap
    0,5 tsk hel koriander
    2 bitar muskotblomma
    2 cm färsk ingefära
    1,5 liter surkörsbär eller
    skuggmoreller
    2 schallotenlökar

    Koka upp ättika, vatten, sirap, koriander, muskotblomma och ingefära i en gryta.
    Kärna ur körsbären. Skala och hacka schalottenlöken.
    Häll körsbär och lök i grytan. Koka sakta till simmig konsistens, 25-30 minuter.
    Ös upp chutneyn i rena glasburkar. Sätt på lock. Förvara svalt.
    Chutneyn är färdig efter cirka 1 vecka.

    Rör ut chutneyn med majonnäs och bjud den till stekt eller grillad fisk och kött. Bjud den som den är till stekt korv och hamburgare.

  • AnnaK

    Chokladrulle med körsbär

    Ingredienser
    3 ägg
    1 1/2 dl socker
    5 msk potatismjöl
    1 msk vetemjöl
    3 msk kakao
    1 tsk bakpulver

    Fyllning:
    1 1/2 dl vispgrädde
    60 g Philadelphiaost, gärna light
    urkärnade körsbär eller bigarråer eller röda cocktailbär

    Gör så här

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper.

    2. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta kakaon tillsammans med de båda mjölsorterna och bakpulvret. Rör försiktigt ner det i äggsmeten. Bred ut den på papperet.

    3. Grädda i mitten av ugnen 4 - 5 min. Strö lite socker över kakan och stjälp upp den på ett smörgåspapper. Dra av papperet som kakan gräddats på. Täck kakan med ett fuktat smörgåspapper.

    4. Vispa grädden. Mosa osten med en gaffel och blanda den med grädden.

    5. Bred ut fyllningen över kakan. Lägg på körsbär, mängd efter smak, och rulla ihop från långsidan. Skär i skivor.

  • AnnaK

    Mockakräm med körsbär
    1 dl vatten
    1-1½ msk kaffegrädde
    2 dl vispgrädde
    ½ - 3/4 dl florsocker
    1 tsk vaniljsocker
    1 ägg
    ca 40 körsbär

    1
    Koka upp vattnet och lös kaffepulvret. Låt kallna..

    2
    Blanda florsocker och vaniljsocker

    3
    Droppa ner kaffet i sockret tills det har löst sig.

    4
    Skilj gula och vita på ägget.Vispa vitan till ett hårt skum. Rör ner gulan i kaffeblandningen.

    5
    Tillsätt grädden och äggvitan. Lägg cirka 5 körsbär i fyra skålar..

    6
    Fördela krämen över. Garnera med resterande bär. Severas väl kyld.

  • AnnaK

    Augustikompott
    4 portioner

    Ingredienser
    ca 1½ liter blandade bär, t ex hallon, jordgubbar, körsbär
    björnbär, vinbär eller blåbär
    4 dl vatten
    2 dl socker
    2 msk pressad citron

    Servering:
    vispgrädde

    Tillagning
    Rensa bären men skölj bara om det är absolut nödvändigt. Låt kärnorna vara kvar om körsbär används. Skär jordgubbar i klyftor. Lägg bären i en bunke. Koka upp vatten, socker och citron och låt sjuda några minuter. Häll lagen över bären och låt svalna.

    Täck med lock eller tallrik och låt bären stå i kylskåp 5-6 timmar. Rör om försiktigt någon gång under tiden.

    Servera kompotten i djupa tallrikar, och om så önskas med lite lättvispad grädde.

  • AnnaK

    Frukt- och bärpaj
    8-10 bitar
    Ugnstemperatur 225º

    cirka 60 minuter

    Ingredienser
    Pajdeg:
    3 dl vetemjöl
    2 msk florsocker
    125 g margarin
    1 ägg

    Pensling:
    75-100 g mörk blockchoklad, grovriven

    Fyllning:
    2,5 dl vaniljvisp

    Garnering:
    ca 5 dl bär och frukt i bitar t ex hallon, körsbär, kiwi

    Tillagning
    Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i pajformen. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Nagga pajbotten och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

    Strö chokladen över det varma pajskalet. Pensla ut chokladen så att den täcker skalet, låt svalna.

    Vispa under tiden vaniljvispen till en tjock kräm. Bred ut den i pajskalet och lägg på frukt eller bär.

  • AnnaK

    Körsbärssylt
    ca 1 1/2 l

    1 1/2 kg sura körsbär
    9-12 dl strösocker
    3-3 1/2 tsk Röd Melatin

    Det går lika bra att använda frysta som nyplockade körsbär
    Skölj bären och ta ut kärnorna eller halvtina de frysta och kärna ur dem.
    Använd den större mängden Melatin till de frysta bären.
    Krossa kärnorna och ta ut mandeln som får koka med om du vill förstärka den karakteristiska körsbärssmaken.
    Knyt in kärnorna i en påse av gasväv(gasbinda).
    Lägg bären i en stor gryta med en bottenskyla vatten.
    Behövs inte till de frysta där saften börjat rinna av
    Låt bären sakta koka upp ev. tillsammans med mandeln.
    Låt koka sakta 5-10 minuter.
    Rör ner sockret (mängden beror på hur sura körsbären är) och låt massan koka ytterligare 10 minuter.
    Blanda Melatin med lite socker och rör ner det försiktigt. Koka kraftigt 2 minuter.
    Skumma och häll upp på rena, varma glasburkar
    Sätt på lock med oskadad insida.
    Låt dem svalna upp- och nervända
    När de svalnat och sylten- marmeladen stelnat förvaras de med locket upp

  • AnnaK

    Bärpaj för frysen
    4 Portioner

    Deg

    2 dl Vetemjöl
    2 tb Socker; om man vill
    75 g Smör
    2 tb Vatten

    Fyllning

    1/2 l Bär; rensade, tex hallon, -blåbär, vinbär, krusbär, -urkärnade körsbär eller -en blandning av flera -sorter
    1/2 dl Socker; upp till det dubbla -kan behövas beroende på -bärens sötma
    1 tb Potatismjöl

    Hacka samman mjöl, ev socker och smör till en grynig massa (den kan också användas som en smuldeg att strö över bären, men sockra då först bären). Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en aluminiumform (eller annan pajform som kan förvaras i frysen) eller i tartelettformar. Lägg på bären. Blanda socker och potatismjöl och strö det över bären. Förpacka pajen i plastpåse och frys in. Pajen bör inte tinas helt innan den gräddas. Grädda pajen i 225° ca
    20-30 minuter.

  • AnnaK

    KÖRSBÄRSKAKA

    125 g smör
    200 g socker eller mindre
    1 Tsk vanillsocker
    4 ägg
    100 g Dinkelmjöl
    1 Tsk bakpulver
    100 g krossad Dinkelmüsli frukt
    500 g körsbär eller päron mm

    Blanda smör, socker, vanillsocker och ägg. Tillsätt mjöl, bakpulver och Dinkelmüsli. Häll degen i en smörjd bakform. Häll fruktarna ovan på. Baka kakan vid 180 C i ca. 1 timme.

    Servera gärna med florsocker eller grädde

  • AnnaK

    Glöggkokta körsbär:
    5 dl frysta eller konserverade körsbär
    3 dl vinglögg
    ev en extra bit kanel
    1 1/2 - 2 dl rårörsocker
    1 msk potatismjöl utrört i lite vatten

    Koka upp glöggen tillsammans med sockret och kanelstången. Lägg ner körsbären frysta eller häll av det mesta av spadet om ni använder konserverade.
    Koka upp igen och rör samtidigt ner det utrörda potatismjölet.

    Koka cirka 1 minut och dra av. Strö gärna lite strösocker över ytan, då bildas inget skinn. Ställ svalt.

  • NinaFina

    Åh Gud så mycket goda recept!! Tack alla, speciellt AnnaK som verkligen bombarderat mig med smarriga recept!

  • Ulli

    Och den andra som inte är så speciellt til måste vara jag

  • AnnaK

    Likör

    Man fyller en flaska till 2/3 med bär, blad el. dyl. och häller sedan på sprit till full flaska. Spriten man använder bör vara max 30-35% för bästa aromen på likören. Låt stå ljust, gärna i fönstret i ca. 3 månader, ruska flaskan ibland. Sila bort bären och tillsätt strösocker, florsocker, honung eller annat sött. Ställ flaskan svalt att mogna i ca. 1 månad.

    Likörer kan även göras på hallon, vinbär, svartvinbärsblad , körsbär, blåbär, mynta, lavendel, hjortron, citronmeliss m.m. Vill man ha en tunn likör tillsätter man strösocker, vill man ha den simmig är det florsocker som gäller och vill man ha en rund, fyllig smak används honung.

  • AnnaK

    Körsbärsvin.
    4kg mogna körsbär, 2,7 kg socker,
    1g vinsvavla 3g Jästnärsalt, vinjäst.

    Mosa de mogna bären med kärnor, tag 1 dl av kärnorna och krossa dem och blanda med bären. Tillsätt 10 liter vatten, vinsvavla, närsalt och jäst. När det jäst i tre dagar silas bären bort och sköljes av, häll tillbaka så mycket sköljvatten att den totala volymen blir 8,5 liter. Rör ut sockret och låt det jäsa färdigt, det brukar ta tjugo dagar vid 20-25 graders värme. Tappa om vinet och låt det stå svalt fyra-fem dagar om det smakar bra. Som de flesta andra viner vinner det på att lagras. Vin som innehåller bär och frukt brukar bli enklare att hantera i jäshink än i damejeanne.

Svar på tråden Vad göra med körsbär? Paj? Sylt? Saft? Recept tack! :-)