Frusen aprikostårta
(1 Tårta)
Ingredienser
TÅRTBOTTEN
5 Digestivekex
10 Sötmandel; skållade, malda
-eller finhackade
8 tsk Flytande margarin
FYLLNING OCH GARNERING
30 Aprikos; torkade
1 1/4 dl Pressad apelsinsaft
3 msk Grand Marnier; eller annan
-likör med citrussmak
2 Äggula
1/2 dl Florsocker
2 dl Kesella gourmet
2 dl Lätt creme fraiche
10 g Mörk choklad; hackad
Beskrivning
1 tårta ger 10 bitar. Ska det räcka till fler än 10 personer så gör
flera tårtor.
Krossa kexen och blanda med mandel och margarin. Tryck ut massan i
botten på en bakform med löstagbar botten klädd med bakplåtspapper.
Förgrädda i 200° i 7-8 minuter. Låt kallna.
Ta undan 5-6 aprikoser att garnera med, finhacka resten. Lägg allt,
även de hela, i skål. Slå på juice och likör och låt stå över natten.
Vispa äggulor och socker vitt och poröst. Blanda i kesella gourmet
och lätt creme fraiche. Lägg de hela aprikoserna för sig, droppa lite
av vätskan över, täck och ställ åt sidan. Blanda ner resten av
aprikoserna i kesellasmeten. Slå alltsammans över kexbotten, täck och
ställ i frysen. Lägg upp tårtan och garnera en stund före
serveringen, så den hinner mjukna. (På bilden har de skurit
aprikoserna i strimlor som ligger i ett strålmönster utmed kanten, i
mitten är hackad choklad i en rundel och några citronmelissblad,