• Jessica K

    Kalasmat/bak i förväg

    Tänkte överraska min mamma med att göra färdigt allt inför hennes lilla kalas på lördag.
    Vad kan man göra för kakor, tårtor och mat som går att göra några dagar i förväg?
    T.ex. frysbara tårtor?
    Blir nog runt 10-15 personer som kommer.

  • Svar på tråden Kalasmat/bak i förväg
  • getingmidja

    Olika matpajer är ju bra, lätt att färdigställa i förväg för att bara värma på när det är dags.
    Eller kanske potatisgratäng och något kallskuret kött?
    De flesta kakor kan man ju frysa ner och plocka fram när det är dags. Man kan ju göra tårtbottnar i långpanna (rulltårtebottnar) som man lägger ihop med fyllningen. Plocka fram så de får tina och gör klar slutgarneringen.
    Hoppas ni får en rolig födelsedagsfest!

  • Jessica K

    Getingmidja: Tack för tipset! Paj är ju smidigt och bra!
    Kan man frysa in dem eller tror du att de blir tråkiga då?

  • getingmidja

    Jag tror inte de blir tråkiga, men jag vågar inte lämna någon garanti på det till 100%! *S*

  • Jessica K

    Hehe får se vad jag vågar göra då
    Skulle vara bäst att kunna ha det i frysen så att inte mamma ser dem *skrattar*

  • Piri

    Matpajer blir verkligen inte tråkiga efter att ha tillbringat ett tag i frysen.

    Inför sambons 30-årsfest i april började jag laga mat redan i slutet av februari som jag sedan stoppade i frysen. Jag gjorde lasagne, vegetariska pajer och potatisplättar med getost.

    Om jag ska ha många tårtor brukar jag göra tårtbottnarna och sedan dela dem innan jag fryser in dem. Lägg aluminiumfolie mellan bottnarna så är de mycket lättare att ta isär när de tinat.

    Sen kan du ju baka bullar, mjuka kakor och småkakor. De funkar ju klockrent att stoppa i frysen.

    Lycka till!

  • Jessica K

    Piri: Tack! Då kan jag lugnt börja förbereda inför mammas lilla kalas

  • AnnaK

    Fryst jordgubbstårta
    Buffé nr 4 2002, sid 28

    Ingredienser
    4 äggvitor
    1 dl socker
    200 g mandelmassa
    1 msk potatismjöl

    FYLLNING:
    6 gelatinblad
    4 äggulor
    2 dl florsocker
    1 burk kesella med vaniljsmak, 2.5 dl
    2½ dl mellan- eller vispgrädde
    250 g frysta jordgubbar

    TILL FORMEN:
    smör eller olja
    potatismjöl

    GARNERING:
    1 dl vispgrädde
    färska eller frysta jordgubbar

    Gör så här
    8-10 bitar
    Börja med att smörja en rund form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter, och pudra över potatismjöl. Knacka ur formen så att överflödigt mjöl försvinner. Sätt ugnen på 150°C.
    Vispa äggvitor och socker till en fluffig och styv marängsmet. Riv mandelmassan och blanda försiktigt ner den och potatismjölet i marängsmeten. Fördela smeten i formen.
    Grädda tårtbottnen i nedre delen av ugnen, ca 60 minuter. Täck ev med aluminiumfolie om ytan ser mörk ut. Låt kakan kallna. Lossa den från formen. Placera en ca 10 cm bred remsa bakplåtspapper runt kakan, så att fyllningen får jämna fina kanter.

    Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
    Vispa äggulor och florsocker riktigt pösigt. Tillsätt kesellan.
    Ta upp gelatinbladen. Lägg dem i en kastrull och låt dem smälta på svag värme. Låt svalna något. Häll gelatinet i äggsmeten under kraftig vispning.
    Vispa grädden till hårt skum och blanda försiktigt ner den i smeten.
    Halvtina bären och mixa dem i småbitar eller mosa dem. Rör ner dem i fyllningen. Bre jordgubbsgrädden över tårtbottnen.
    Täck med plastfilm och placera tårtan i frysen minst 4 timmar. (Man kan servera tårtan utan att ha fryst den, men låt den då stå i kylen minst ett par timmar så att fyllningen stelnar.)

    Låt fryst tårta stå framme 15-20 minuter och ta bort papperet före serveringen. Garnera med vispad grädde och färska eller frysta bär

  • AnnaK

    Fryst hallontårta

    Ingredienser
    8 bitar
    300 g mandelmassa
    1 ägg
    2 äggvitor

    Fyllning:
    3 dl vispgrädde
    1 dl lätt crème fraiche
    1 dl florsocker
    2 äggulor
    1/2 liter fäska eller frysta hallon, ca 250 g Gör så här
    Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassa och rör ner ägg och äggvita. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 15-20 min. Låt kakan kallna. Vispa grädden riktigt hårt. Vispa ihop lätt crème fraiche, florsocker och äggulor. Halvtina och mosa hallonen. Rör ner äggsmeten och hallonen i grädden. Bred ut hallongrädden över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 4 tim. Låt tårtan stå framme ca 30 min. före serveringen. Garnera med hallon.

  • AnnaK

    Blåbärscheesecake, frusen
    Det här behövs till 8-10 bitar:

    Botten:
    8 digestivekex, 125 g
    75 g smält smör
    1 msk strösocker

    Fyllning:
    200 g Philadelphia
    2 dl strösocker
    3 ägg, delade i gulor och vitor
    2 dl vispgrädde
    1/2 msk florsocker
    1 1/2 dl färska eller tinade blåbär

    Gör så här:
    1. Mixa digestivekexen med socker i matberedare. Tillsätt smöret.
    Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i
    diameter. Ställ den kallt.
    2. Vispa samman ost, socker och äggulor i en skål, vispa grädden
    med florsocker i en annan. Slutligen vispas äggvitan med en nypa
    salt till hårt skum i separat skål.
    3. Blanda ostsmeten med grädden; vänd sedan ner äggviteskummet
    med varsam hand.
    4. Mixa blåbären och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i formen
    och frys minst 4 timmar.
    5. Vid servering tas cheesecaken direkt ur frysen. Skär i lagom stora
    bitar och servera genast med lättvispad grädde och blåbär.

  • AnnaK

    Frusen aprikostårta
    (1 Tårta)

    Ingredienser

    TÅRTBOTTEN
    5 Digestivekex
    10 Sötmandel; skållade, malda
    -eller finhackade
    8 tsk Flytande margarin

    FYLLNING OCH GARNERING
    30 Aprikos; torkade
    1 1/4 dl Pressad apelsinsaft
    3 msk Grand Marnier; eller annan
    -likör med citrussmak
    2 Äggula
    1/2 dl Florsocker
    2 dl Kesella gourmet
    2 dl Lätt creme fraiche
    10 g Mörk choklad; hackad

    Beskrivning

    1 tårta ger 10 bitar. Ska det räcka till fler än 10 personer så gör
    flera tårtor.

    Krossa kexen och blanda med mandel och margarin. Tryck ut massan i
    botten på en bakform med löstagbar botten klädd med bakplåtspapper.
    Förgrädda i 200° i 7-8 minuter. Låt kallna.
    Ta undan 5-6 aprikoser att garnera med, finhacka resten. Lägg allt,
    även de hela, i skål. Slå på juice och likör och låt stå över natten.
    Vispa äggulor och socker vitt och poröst. Blanda i kesella gourmet
    och lätt creme fraiche. Lägg de hela aprikoserna för sig, droppa lite
    av vätskan över, täck och ställ åt sidan. Blanda ner resten av
    aprikoserna i kesellasmeten. Slå alltsammans över kexbotten, täck och
    ställ i frysen. Lägg upp tårtan och garnera en stund före
    serveringen, så den hinner mjukna. (På bilden har de skurit
    aprikoserna i strimlor som ligger i ett strålmönster utmed kanten, i
    mitten är hackad choklad i en rundel och några citronmelissblad,

  • AnnaK

    Frusen aprikostårta
    (1 Tårta)

    Ingredienser

    TÅRTBOTTEN
    5 Digestivekex
    10 Sötmandel; skållade, malda
    -eller finhackade
    8 tsk Flytande margarin

    FYLLNING OCH GARNERING
    30 Aprikos; torkade
    1 1/4 dl Pressad apelsinsaft
    3 msk Grand Marnier; eller annan
    -likör med citrussmak
    2 Äggula
    1/2 dl Florsocker
    2 dl Kesella gourmet
    2 dl Lätt creme fraiche
    10 g Mörk choklad; hackad

    Beskrivning

    1 tårta ger 10 bitar. Ska det räcka till fler än 10 personer så gör
    flera tårtor.

    Krossa kexen och blanda med mandel och margarin. Tryck ut massan i
    botten på en bakform med löstagbar botten klädd med bakplåtspapper.
    Förgrädda i 200° i 7-8 minuter. Låt kallna.
    Ta undan 5-6 aprikoser att garnera med, finhacka resten. Lägg allt,
    även de hela, i skål. Slå på juice och likör och låt stå över natten.
    Vispa äggulor och socker vitt och poröst. Blanda i kesella gourmet
    och lätt creme fraiche. Lägg de hela aprikoserna för sig, droppa lite
    av vätskan över, täck och ställ åt sidan. Blanda ner resten av
    aprikoserna i kesellasmeten. Slå alltsammans över kexbotten, täck och
    ställ i frysen. Lägg upp tårtan och garnera en stund före
    serveringen, så den hinner mjukna. (På bilden har de skurit
    aprikoserna i strimlor som ligger i ett strålmönster utmed kanten, i
    mitten är hackad choklad i en rundel och några citronmelissblad,

  • AnnaK

    Frusen chokladmoussetårta
    (8 Personer)

    Ingredienser

    400 g Mandelmassa
    4 Ägg
    2 msk Kakao

    CHOKLADMOUSSE
    250 g Mörk blockchoklad
    2 Äggulor
    3 dl Vispgrädde

    Beskrivning

    Baka mandelbottnen i god tid. Skiva mandelmassan och blanda med kakao
    och ägg, lättast i matberedare. Rör till en jämn smet. Häll den i en
    väl smord form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda i 175°
    30-35 minuter på nedersta falsen. Låt kakan kallna i formen och lossa
    den sedan. Mousse: Bryt sönder blockchokladen och smält den i en skål
    över sjudande vattenbad. Rör om då och då och låt svalna. Vispa upp
    grädden, men inte för hårt. Rör ner gulorna i chokladen, sedan
    grädden, och blanda väl. Lägg tillbaka kakan i den diskade formen och
    bred över moussen. Ställ in i frysen ett par timmar. Tårtan kan bakas
    i god tid och stå flera dagar i frysen. Ta fram den 2-3 timmar före
    servering.

    1 tårta räcker till 8-10 personer.

  • AnnaK

    Fryst citrontårta med fruktsås
    (6 Bitar)

    Ingredienser

    1 Citron
    1 1/2 dl Vispgrädde
    2 Äggula
    1 dl Socker
    1 1/2 dl Gräddfil
    2 Äggvita

    SÅS
    1/2 dl Vatten
    1/2 dl Socker
    4 Passionsfrukt
    12 Jordgubbe

    Beskrivning

    Riv skalet och pressa saften ur citronen. Vispa grädden. Rör äggulor
    och socker poröst. Tillsätt citronsaf, -skal, vispgrädde och
    gräddfil. Vispa vitorna och vänd ner dem i smeten. Häll i en rund
    form och frys tårtan i ca 3 timmar.

    Sås: Koka vatten och socker någon minut. Tillsätt passionfruktkött och
    skivade jordgubbar.

    Servera tårtan med såsen

  • AnnaK

    Enkel DAJMTÅRTA (fryst)3-4dl grädde
    1 msk vaniljsocker
    Vispa ihop!

    4 st äggulor
    1 dl strösocker
    Vispa pösigt/poröst ihop!

    Daim (krossa) el. Dajmkulor
    (Jag brukar även slänga i sockrade hallon eller sätta som garnering *LER*)

    Rör ihop allt och häll i en form med löstagbara kanetr och ställ i frysen ett par timmar!

  • AnnaK

    Frusen mocca- dajm tårta

    --------------------------------------------------------------------------------

    3 st Ägg vitor
    2 dl Socker
    1½ dl Mandel

    Fyllning
    3 st Äggulor
    3/4 dl Socker
    1 dl kallt kaffe
    2 p Dubbeldajm eller kulor ca 120 gr
    3 dl Vispgrädde

    Mal mandeln.
    Vispa äggvitorna till hårt skum vänd ner mandeln & sockret.
    Papper i botten på en löstagbar form. Häll i smeten grädda i 150°
    ca: 50-60 minuter på nedersta falsen.

    Fyllning:
    Vispa äggulor och socker pösigt.
    Blanda ner hackad dajm eller hela kulor och kaffe.
    Vispa grädden, rör ihop allt.
    Låt kakan svalna, häll över smeten. Frys i minst 3 timmar.
    Ställ in i kyl 30 minuter innan servering.
    Grädde och dajmkulor ovanpå.

  • AnnaK

    Fryst vindruvstårta 8 bitar

    Botten:
    75 gr sötmandel
    75 gr mörk choklad
    4 äggvitor
    1,5 dl socker eller 1 1/4 dl fruktos

    Fyllning:
    2 äggulor
    2 msk florsocker
    1 tsk vanillinsocker, (flor och vanillinsocker kan bytas mot 2 msk fruktos och en skrapad vaniljstång).
    3 äggvitor
    3 dl vispgrädde

    Garnering:
    ca 200 gr halverade och urkärnade druvor, gröna, blå och röda.

    Sätt ugnen på 175 gr.
    Hacka mandel och choklad.
    Lägg äggvitorna i en skål och vispa till hårt skum.
    Tillsätt socker lite i sänder, under fortsatt kraftigt vispande.
    Rör ner mandel och choklad i äggvitesmeten.
    Grädda i välsmord form ca 24 cm i 25 min.
    Låt botten kallna i formen, lossa sedan kanten och ta bort den. Lossa botten också men låt kakan ligga kvar. Diska formens kant och lägg tillbaka den.

    Vispa äggulor, florsocker och vanillinsocker ljust och pösigt.
    Vispa äggvitorna till hårt skum.
    Vispa grädden till fast konsistens.
    Rör ner äggulesmeten i grädden och rör till sist ner äggvitorna.
    Rör om så allt blandas.
    Häll smeten över den kalla kakan.
    Jämna till ytan och täck med plastfolie.
    Ställ formen i frysen 2-3 timmar.
    Garnera med druvorna.

  • Jessica K

    AnnaK: åh! Tack för alla fina tips! De ska jag spara och använda mig av vid ett senare tillfälle.

Svar på tråden Kalasmat/bak i förväg