• Helusa

    alla usa/canada mammor o gravid hjalp mat fraga

    jag befinner mig i canada och vi ska pa seafood stalle och jag har ingen aning vad jag kan o inte kan ata , har last pa svenska sidor om olika fiskar men jag har ju ingen aning vad deras namn ar pa engleska plus att dom sager om det ar fangad har eller dar dvs stallen i sverige at eller inte ata sa jag behover hjalp vad far jag ata ( vecka 5 )

  • Svar på tråden alla usa/canada mammor o gravid hjalp mat fraga
  • sockerärta

    Jag ska försöka slå upp saker åt dig! Vänta ett litet tag!

  • Amelie06

    Hej,

    Jag vet att man inte ska äta räkor och musslor (prawns and mussels) även inte scallops (vet inte vad det geter på svenska). Man ska inte heller äta för mycket tonfisk (tuna)och inte fisk som inte ät 'tillagad' till exempel rökt lax (smoked salmon eller gravalax) eller sill (pickled herring). Vet inte om det är något mer man ska undvika men om du vet namnen på svenska så kan jag försöka översätta.

    Ett till tips man kan skriva å, ä och ö med 'utlänsk' tangentborda: å = alt134 ä = alt132 och ö = alt148.

  • sockerärta

    När det gäller seafood, tror jag det är samma regler som här

    Kokta (friterade, ungstekta):
    - räkor
    - hummer
    - krabba
    - lax

    alltså ingenting rå OCH
    ___________________________________________________________________

    själv skulle jag undvika musslor(clams, mussels, oysters), ifall de blir underkokta (risk för salmonella bl. andra bakterier)
    ___________________________________________________________________

    ÄT INTE:

    haj - shark
    "Kung" makrill - King mackerel
    ? - Swordfish
    abbore - Perch
    gädda - Pike
    gös - Pike-perch
    ? - tilefish
    (dvs om de också finns på menyn)

    Men krabbben m. smör (crab legs with butter, friterade räkor m. pommes frites och citron saft på toppen (fried shrimp with french fries and lemon juice on top)...Mmmuuuuuuuuuuuuuuuummmms!!!!

    Lycka till!

    P.S. Ska slå upp lite källor, då får du se, plus mer om jag hittar något!

  • Ärtan1
    Ät så mycket du vill, förutsatt att fisken kommer från rena hav och sjöar:
    fiskprodukter som till exempel fiskbullar och fiskpinnar
    inlagd sill
    kaviar på tub
    kolja
    kokt hummer
    kokt krabba
    kokta kräftor
    konserverad tonfisk
    kummel
    lax från Västkusten
    liten hälleflundra
    blåkveite
    makrill
    odlad lax
    regnbågslax
    röding
    sej
    sik
    sill
    spätta
    stenbitsrom (förpackad)
    stillahavslax
    torsk
    vitling
    öring.

    Ät gärna en gång i månaden, men inte mer:
    strömming och sill från Östersjön och Bottniska viken
    vildfångad lax och öring från Vänern, Östersjön och Bottniska viken
    vildfångad röding från Vättern.

    Ät inte:
    abborre,
    gädda,
    gös,
    lake,
    ål och (stor) hälleflundra
    lever från torsk och lake
    råa skaldjur eller gravad fisk om den inte är nygravad.
    varmrökt eller kallrökt fisk, främst vakuumförpackad.
  • Ärtan1

    Kryllar kanske inte av fiskar från vänern och vättern i canada Haha
    Jag hämtade bara infon från vårdguiden

  • Helusa

    tack men fiskar fangad vart kan jag ata som ar i canada ?

  • sockerärta

    Man får ABSOLUT äta räkor (shrimp)!!! Och scallops! De finns i listan i länkan ned under titeln Lowest Mercury (lägsta innehåll för kvicksilver). Undvik alla de som står under Highest Mercury.

    Ocskå oversätter de andra där )Förlåt, vet inte hur mycket engelska du kan!):

    räkor - shrimp
    krabba - crab
    hummer - lobster
    lax- salmon
    forell - trout

    Om du ska pröva skaldjur som musslor, var säker att de har öppnats helt, då är de kokta. Ät inte dem som inte gjort det.

    Samma regler skulle gälla i Canada samt USA, tror jag. Och jag har inte satt upp allt för du kommer säkert hitta något här du får äta! Sill tror jag inte finns, t ex.

    www.americanpregnancy.org/pregnancyhealth/fishmercury.htm

Svar på tråden alla usa/canada mammor o gravid hjalp mat fraga