Tips!
Jordgubbssaft
Ingredienser
Liten sats ca 5 dl
10 dl (ca 500 g) jordgubbar
2 dl vatten
3 dl socker
ev 1/2 krm natriumbensoat
Stor sats ca 2 liter
4 l (ca 2 kg) jordgubbar
8 dl vatten
12 dl socker
2 krm natriumbensoat
Gör så här
1.Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en gryta.
2.Häll på vattnet och låt koka upp.
3.Låt koka i ca 10 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
4.Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna ca 30 min.
5.Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
6.Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.
7.Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.
8.Förvara saften kallt.
Till små satser saft som dricks upp inom några veckor behövs inte konserveringsmedel.
Variation: Byt ut hälften av jordgubbarna mot samma mängd rabarber i små bitar, röda-, svarta- eller vita vinbär, eller mot krusbär.