• CMN

    Vad använder ni kålrot till?

  • Svar på tråden Vad använder ni kålrot till?
  • luffilu

    tälja små gubbar av eller i soppor.

  • Longwayhome

    Grytgrönsak!


    Mamma till världens sötaste skåne-upplandsmix
  • Hannah76

    I soppor o grytor. När jag inte år kött, panerade jag skivor av kålrot o stekte.

  • Nyfiken gul

    god att ha i soppa eller i rotmos!

    jag som har finskt påbrå brukar även göra kålrotslåda... supergott!

  • CMN

    Kan du dela med dig av receptet på kålrotslåda? Är det som tillbehör eller?

  • isisisis

    Krämig kålrotsgratäng! Kålrot ,potatis och lök och grädde varvas i en form,serveras som potatisgratäng.Supergott till en bit kött!

  • RiaRa

    Bl a rotmos. till fläsk eller köttkorv.

  • Brevdruvan

    Man kan ugnssteka den tillsammans med potatis...

  • AnnaK

    Snart är det jul....

    Griljerad Kålrot (alt. till skinka)
    Inlagd av: Cat Inlagd: 2005-12-20
    Ingredienser
    1 Stor kålrot
    1 Grönsaksbuljongtärning
    1 gul lök
    1 tsk kryddpepparkorn
    1 tsk vitpepparkorn
    2 lagerblad

    griljering:

    1/2 dl grovkorning senap(gärnska skånsk)
    1 äggula

    Tillagning
    Skala kålroten noga, se till att inget grönt är kvar.
    Lägg den i en trång kastrull och fyll med vatten så att kålroten precis täcks.
    Tillsätt de övriga ingredienserna i vattnet och låt koka upp. Koka kålroten tills den är mör och mjuk (ett par timmar - beroende på storlek). Häll sedan av vattnet och låt den svalna. Smörj en form och placera kålroten mitt på formen. Blanda äggula och senap och täck hela ovansidan. grädda i ungen tills griljeringen fått en fin färg. Låt svalna och skiva upp. Serveras till fördel med svampsås.
    Smaklig måltid!

  • AnnaK

    Grönpepprig kålrot till kassler

    Ingredienser 4 port.:

    750 g kålrot
    75 g schalottenlök
    2 msk smör/margarin
    3 1/2 dl matlagningsgrädde, 15 %
    1-2 msk grönpeppar i lag
    ljus maizenaredning
    salt
    kassler
    Så här gör du:
    Skala och strimla kålroten i cirka 6 cm långa stavar, cirka 1 cm tjocka. Koka dem nästan mjuka i saltat vatten. Skiva löken.
    Fräs löken och de avrunna kålrotsstrimlorna i en stekpanna. Tillsätt grädde och grönpeppar och låt sjuda cirka 5 minuter. Strö i lite maizenaredning så att grädden blir lite simmig. Smaka av med lite salt. Tänk på att kasslern, som du serverar stekt till, har sälta, vilket är gott till den söta kålroten.

  • AnnaK

    Rotfruktswok

    Ingredienser
    4 port
    1 purjolök
    2 morötter
    1 palsternacka
    1 bit kålrot
    1 bit rotselleri
    2 msk rapsolja
    1 tsk smör
    1/2 msk flytande honung
    1 tsk salt
    1 krm peppar
    1 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
    1/2 dl finhackad persilja
    Gör så här
    Skölj, ansa och strimla purjolöken. Skala och skär morötter, palsternacka, kålrot och selleri i stavar. Hetta upp olja och smör i en wok eller stor stekpanna. När smöret är brunt läggs först rotfrukterna i och får woka ca 4 minuter under omrörning. Tillsätt purjolöken och woka ytterligare någon minut. Krydda med honung, salt och peppar. Häll över buljongen och låt puttra ca 2 minuter. Strö över persilja och servera rotfruktswoken till t ex stekt korv, pannbiff eller kotletter.

  • AnnaK

    Lasange med kålrot
    4 port

    Det här behövs:
    Skiva kålroten i 1/2 cm tjocka
    skivor och koka dem i saltat vatten
    ca 5 min.

    Gör så här:

    Skiva kålroten i 1/2 cm tjocka
    skivor och koka dem i saltat vatten
    ca 5 min.

    Köttfärssåsen:
    Skala och hacka löken.
    Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna.
    Fräs lök och köttfärs under
    omrörning. Tillsätt tomater och
    tomatpuré och buljongtärning, kryddor
    och ev pressad vitlök.
    Koka under lock på svag värme
    ca 20 min.

    Ostsåsen: Vispa ut mjölet med lite av
    mjölken i en kastrull. Tillsätt resten
    av mjölken och fettet. Koka upp
    under omrörning och koka 3-5 min.
    Rör ner 1,5 dl av osten och smaka
    av med salt.

    Bred ut hälften av ostsåsen på ett
    ugnssäkert fat ca 20x30 cm. Varva
    kålrot som läggs omlott i tre lager
    med köttfärssåsen i de två mellersta
    lagren. Bred ut resten av ostsåsen
    överst. Strö över resten av osten.
    Gratinera mitt i ugnen 225 grader i
    15-20 minuter.

  • AnnaK

    rotfruktspuré...

    1. Skölj och skala 1 kilo kålrötter, 1 stor mo-
    rot, 1 palsternacka, 1/4 rotselleri och 3 po-
    tatisar. Skär dem i 3 cm kuber.
    2. Koka rotsakerna i en kastrull med vatten
    och en grönsaksbuljontärning ca 20 min.
    3. Mosa rotsakerna. Salta och peppra och kör
    purén fluffig med el-visp.
    4. Tillsätt smör, rör om och till sist klipp litet
    persilja över.

  • AnnaK

    Vegetarisk paella

    Till riset:
    2 dl råris
    1 tsk salt
    1 pkt saffran, 1/2 g
    1/2 krm cayennepppar
    1/2 tsk olivolja
    4 dl vatten

    Till grönsakerna:
    1/2 kålrot, ca 225 g
    1 morot
    4 msk olivolja
    130 g minimajs
    1 gul lök
    200 g färska champinjoner
    1 röd paprika
    1 squash, ca 300 g
    100 g purjolök
    1/2 tsk salt
    2 krm cayennepeppar
    1/2 msk oregano
    1/2 msk basilika
    1 grönsaksbuljongtärning
    1 vitlöksklyfta
    1 msk citronsaft
    1 dl kärnfria, svarta oliver
    1/2 dl solrosfrön

    Sås:
    1/2 gul lök
    3 msk olivolja
    1 pkt saffran,1/2 g
    3 vitlöksklyftor
    1 burk krossade tomater
    3 msk kapris
    1 grönsaksbuljongtärning
    1/2 tsk salt

    Koka riset tillsammans med salt, saffran, cayennepeppar, olja och vatten ca 35 min.
    Skala kålrot och morot och skär dem i små trekanter. Hetta upp olja i en stor stekpanna och fräs bitarna ca 15 min. Rör om då och då.
    Skär majsen på längden, lök och champinjoner i klyftor, paprika och squash i trekanter och purjo i ringar.
    Fräs majs, lök- och champinjonbitarna tillsammans med den frästa kålroten och moroten ca 5 min. Lägg sedan i paprika, squash och purjo och fräs ytterligare 5 min. Krydda med salt, peppar, oregano, basilika och allkrydda. Pressa ner vitlöksklyftan och häll i pressad citronsaft. Rör ner det kokta riset och oliver och stek ca 5 min.
    Såsen: Finhacka löken. Hetta upp olja i en panna och fräs löken tills den får lite färg. Tillsätt saffran och pressa ner vitlöksklyftorna. Rör ner krossade tomater och kapris. krydda med allkrydda och salt. Låt puttra ca 5 min.
    Servera paellan med sås, sallad och råriven morot. Garnera med solrosfrön.

  • AnnaK

    Glaserade kålrötter

    Antal portioner
    6-8 port som tillbehör, 4

    Ingredienser
    1 kg kålrot
    3 msk smör eller margarin (ev mjölkfritt)
    2 liter vatten
    peppar
    2 msk salt

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 225-250 grader.
    Skala och klyv kålrötterna samt skiva dem cm-tjockt.
    Lägg skivorna i kokande saltat vatten och koka dem knappt mjuka under 5-10 minuter.
    Tag upp kålrötterna och låt dem rinna av.
    Lägg dem på eldfast fat eller långpanna.
    Lägg på matfettet i klickar, sätt in i ugnen under ca 15 minuter tills skivorna har fått lite färg.

Svar på tråden Vad använder ni kålrot till?