• Carrrie

    Chokladmoussetårta från arla.se

    Snälla hjälp!

    Fyller år imorgon och tänkte bl.a. bjuda på en chokladmoussetårta vars recept jag hittat på www.arla.se.

    Nu har jag gjort själva "kakdelen" men den blev platt som en pannkaka=( Jag tyckte receptet var lite konstigt men eftersom så många har rekommenderat det här på FL så tänkte jag "tuta och köra"!) Står det fel i receptet? Det finns inget bakpulver med i kakan, kan det vara felet?

    Ni som har gjort denna eller som är allmänt duktiga på chokladmoussetårtor-HJÄLP!!

    Tack på förhand!
    /Carro

    Receptet från www.arla.se:

    Chokladmoussetårta

    Den här tårtan är en gåva från ovan till alla chokladälskare. Men den måste göras dagen innan för att få rätt konsistens.

    Ingredienser
    14 bitar
    3 ägg
    3/4 dl strösocker
    1/2 msk vetemjöl
    2 msk potatismjöl
    2 msk kakao
    1 dl starkt kallt kaffe

    Mörk mousse:
    3 dl vispgrädde
    200 g mörk choklad, kakaohalt ca 45 %
    2 äggulor

    Ljus mousse:
    3 dl vispgrädde
    200 g mjölkchoklad
    2 äggulor

    Garnering:
    choklad Gör så här
    Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och kakao. Rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda ca 20 min i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna lite. Ta ur den ur formen och lägg den på ett galler. Låt kallna, gärna under formen. Dela kakan i två bottnar. Fördela kaffet över bottnarna och ställ dem kallt.
    Börja med den mörka moussen: Vispa grädden till ett fast skum. Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad eller mikro. Häll över chokladen i en stor skål. Rör ner en äggula i taget. Blanda väl. Smeten kan se lite grynig ut men det gör inget. Rör ner 1 msk vispad grädde och blanda väl. Fortsätt att tillsätta resten av grädden lite i taget och blanda väl. Gör den ljusa moussen på samma sätt. Lägg en av tårtbottnarna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fördela hälften av den mörka moussen över bottnen. Bred ut moussen så att den kommer ända ut mot formens kant. Fyll på med hälften av den ljusa moussen. Lägg på nästa tårtbotten. Fördela resten av den mörka moussen ovanpå och avsluta med resten av den ljusa moussen. Släta till ytan. Låt stelna i kyl över natt. Ta bort bakformen och hyvla över choklad. Förvara tårtan i kyl fram till serveringen.

  • Svar på tråden Chokladmoussetårta från arla.se
  • Ekorrfamiljen

    Det ser ut som att det saknas jäsmedel ja, men den ska inte vara så platt då?


    **Ekorren med Tin -95, Troll -96 och Vendel -06**
  • Carrrie

    Men den ska delas i två delar och det finnns ingen chans att denna klarar av att bli delad...

  • Carrrie

    Tror ni man vågar ha i två tsk bakpulver och testa igen? Känns som om det är mkt lite ingredienser i kakan. Lite mjöl osv... *kliar mig i huvudet och funderar*

  • Dinturiel

    Tror också det låter som att det fattas bakpulver. Maken gjorde nämligen tabben att glömma bakpulver när han skulle göra sockerkaksbottnar en gång, och de blev också platta som pannkakor.

  • Edwina

    Vi försökte oss på den där i somras men den blev totalt misslyckad!!!
    Precis som du säger var ju "kakdelen" platt som en pankaka, vi delade på den iallafall och den gick självklart sönder... Sen moussen, den vart tyvärr inte heller ngn hit. Den mörka var ok, men den ljusa blev alldellses för tunn. Det slutade med världens gegga bara tyvärr Det smakade ju gott men inget man vill bjuda på precis. Så det var ju en liten besvikelse... 

  • Carrrie

    Testar nu med 2 tsk bakpulver i. Hoppas på bättre resultat denna gång! 10 minuter kvar i ugnen nu.

  • Carrrie

    Den blev iaf lite mer volym på den här gången! =) Får se hur tårtan blir sen... Tack för alla inlägg!

Svar på tråden Chokladmoussetårta från arla.se