• Vanne

    Chilensk mat!

    Min sambo är från chile och jag skulle vilja överraska honom med att göra lite chilensk mat någongång! Är det någon som kan hjälpa mig med recept och vägledning?!!

  • Svar på tråden Chilensk mat!
  • Jencie

    Min pojkvän är också ifrån Chile, men något typiskt Chilenskt kan jag faktiskt inte komma på just nu :S Jag är dålig, har ju fått smaka på både det ena och det andra . .

    Ska fundera lite. .

  • Vanne

    jo jag vet att det finns någonting man gör i ugnen med kyckling och majs och köttfärs..... sen är det väll piroger men dom är ju lite anvancerade kanske!

  • Nadjis

    Nu vet jag inte hur det stavas, får försvenska det lite. Empanadas. Piroger, jättegoda.

  • AnnaK

    Pastela de choclo
    4 portioner
    ______________________________________________________

    2 stora lökar
    250 g kycklingfiléer
    750 g djupfrysta majskorn
    300 g köttfärs
    15 svarta oliver
    50 korinter
    2 ägg
    1/2 dl mjölk
    1 msk socker
    2 krm stött kummin
    Smör
    Vitpeppar
    2 tsk salt

    Gör så här:
    Koka kycklingarna i saltat vatten
    Hårdkoka äggen, skala och klyv dem
    Hacka löken fint
    Värm köttfärs och lök med smör, smaka av med salt, vitpeppar och kummin (fräs inte). Det får inte smaka för mjäkigt
    Koka majskonen
    Mal majskornen mycket noga, eller hacka fint i matberedare, späd med mjölken
    Sätt ugnen på 200° C
    Dela kycklingen i mindre delar, låt gärna benen vara kvar
    Smörj formarna med smör
    Lägg köttfärs-lökblandningen i botten på formarna
    Fortsätt med korinter och oliver
    Lägg på en del av majsblandningen
    Sedan kycklingbitarna och ägghalvorna
    Täck med resten av majsblandningen och sockra, det ska smaka lite sött
    Grädda tills ytan fått en guldbrun färg (30-40 min)

  • AnnaK

    Chilensk färsrätt

    --------------------------------------------------------------------------------

    4 port

    400 gr köttfärs
    2 st gula skivade lökar
    2 msk margarin
    1 brk majskorn
    1 - 2 st hackade tomater
    russin kryddning:
    salt och svartpeppar
    kummin

    --------------------------------------------------------------------------------

    Bryn hälften av löken tillsammans med köttfärsen och krydda upp. Tillsätt russin efter tycke och smak. Lägg i en form och bryn den återstående löken och tillsätt tomaterna och majsen. Häll detta över köttfärsröran och ställ in i 200 graders ugn i ca 20 minuter. Servera med ris och en sallad, bröd med lättmargarin samt fettsnål dryck.

  • AnnaK

    Albondigas
    Ingredienser
    (för 4)

    500 g köttfärs
    3/4 dl ris
    1 lök, liten finhackad
    1 ägg, okokt
    3 ägg, hårdkokta och grovhackade
    1 vitlöksklyfta
    1 tsk kummin
    3 tsk pepparmint
    salt

    Till såsen:
    1 burk krossade tomater
    2 burkar vatten
    2 msk matolja
    1 lök, hackad
    1 burk chile chipotle
    salt

    Albóndigas mexicanas (mexikanska köttbullar)
    Receptet är ursprungligen nedtecknat av Siv i Mexiko på 1970-talet, under noggrant överinseende av Teresa och Elpidia. Det som ger denna rätt sin karakteristiska smak är kryddningen med kummin och pepparmint. Samt chile chipotle, som är en rökt chile jalapeño.

    Tillredning
    Koka riset i vatten under ca 5 minuter. Slå av vattnet och låt riset svalna något. Blanda sedan ner det i köttfärsen. Tillsätt ett ägg, lite finhackad lök och en pressad vitlöksklyfta. Smaksätt med kummin, pepparmint och salt.

    Forma köttbullarna med en fördjupning i, och peta in lite hackat hårdkokt ägg i varje bulle.

    Fräs upp en hackad lök i olja i en panna. Tillsätt en burk krossade tomater plus två burkar vatten samt några chile chipotle. Smaka av med salt. Koka ihop såsen i några minuter.

    Lägg sedan köttbullarna i såsen och låt dem koka sakta under 15 - 20 minuter. Servera med ris, tortilla eller frijoles refritos.

  • AnnaK

    Pastel de choclo (Chile)
    Kött- & grönsaksrätt - 4 portioner
    4 hg nötfärs
    3 gula lökar
    15 fyllda oliver
    1 burk majs
    3 msk russin 1 tomat
    1 1/2 msk olivolja
    1 tsk salt
    1 krm chilipeppar
    1 tsk stött kummin

    Pastel de choclo - Skiva löken, hetta upp olja i stekpannan, bryn hälften av löken lätt. Tillsätt nötfärsen och bryn den . Tillsätt salt, chilipeppar, kummin, oliver och russin. Lägg blandningen i en ugnssäker form.
    Bryn resten av löken i stekpannan. Skålla och hacka tomaten, tillsätt den i stekpåannan med majsen. Salta lätt. Häll denna blandning över nötfärsblandningen och grädda i ugn vid 200 grader i ungefär 20 minuter.
    ¡Buen apetitio! - Smaklig måltid!

  • AnnaK

    Pisco Sour
    3 dl Pisco
    1 dl färskpressad citronjuice
    1 tsk strösocker
    1 st äggvita
    is
    Angostura Bitter

    Du kan inte resa i Chile utan att bli erbjuden minst en Pisco Sour om dagen. Trevligt, men farligt starkt. Det finns lika många recept som chilenare, men här är ett grundrecept att utgå ifrån.

    Gör så här:

    Mixa allt utom Angustura i en blender. Smaka av om det behövs mer socker, syran varierar i olika citroner.
    Häll upp i cocktailglas, eller, som i Chile, i champagneglas. Droppa ev. i Angostura.

  • AnnaK

    Empanadas de pino - chilenska köttfärspiroger
    Deg
    0,5 l vetemjöl
    0,5 tsk bakpulver
    0,5 tsk salt
    1 st äggula
    1,75 dl mjölk
    3 msk matolja, inte olivolja
    1 st ägg till pensling, uppvispat
    Fyllning
    350 g nötfärs
    2 st gul lök(ar)
    2 st vitlöksklyftor
    1 tsk chilipeppar, eller en färsk chili
    1 tsk paprikapulver
    1 tsk oregano
    0,5 tsk kumminfrön, eller malen kummin
    3 msk olja
    4 st ägg
    10 st svarta oliver
    20 st russin
    salt
    svartpeppar

    Till 10 empanadas

    Deg:
    1. Blanda alla torra ingredienser.

    2. Vispa ihop mjölk, äggula och olja. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig.

    Fyllning:
    1. Koka äggen, de ska vara hådkokta.

    2. Hacka och fräs löken i oljan tills den får en fin, lite karamelliserad yta. Tillsätt chili, kummin och paprika och fräs i ytterligare någon minut.

    3. Tillsätt köttfärsen och låt den få färg. Pressa i vitlök och tillsätt oregano. Smaka av med salt och peppar. Den som gillar mycket smak har i mer chili och kummin.

    4. Dela degen i 10 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.

    5. Skär äggen i klyftor.

    6. Lägg en sked köttfärs, en äggklyfta, en oliv och ett par russin på degplattan. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster. Pensla med uppvispat ägg.

    7. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter ? håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.

  • AnnaK

    Empanadas de queso - chilenska ostpiroger

    Deg
    0,5 l vetemjöl
    0,5 tsk bakpulver
    0,5 tsk salt
    1 st äggula
    1,75 dl mjölk
    3 msk matolja, inte olivolja
    1 st ägg till pensling, uppvispat
    Fyllning
    2,5 dl riven ost, lagrad
    1 dl ricottaost, eller annan färskost

    Tillagning:

    10 empanadas

    Deg:
    1. Blanda alla torra ingredienser.
    2. Vispa ihop mjölk, äggula och olja. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig.

    Fyllning:
    1. Riv osten och blanda den färskosten.

    2. Dela degen i 10 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.

    3. Lägg en klick ostmassa på degplattan. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster. Pensla med uppvispat ägg.

    4. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter ? håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.

  • AnnaK

    Chilensk ceviche
    350 g fisk benfri, fast
    3 st citron(er)
    1 st gul lök(ar), liten
    1 st chilifrukt, medelstark
    2 msk färsk koriander, finhackad
    salt och peppar
    Tillval vid servering
    1 st avocado(s), finhackad
    0,25 st gurka, skalad, finhackad
    1 st tomat(er), finhackad
    bladsallad

    Grundrecept

    1. Finhacka lök, chilifrukt, koriander och fisk. Varva i en glasskål.

    2. Pressa över citron så att fisken täcks helt. Täck med plast och ställ i kylen och låt marinera i minst 6 timmar. Syran i citronen ?tillagar? fisken, när den är färdig är den helt vit och fast i konsistensen, som om den vore kokt.

    3. Smaka av med salt och peppar innan serveringen. Servera fisken som den är i små skålar, eller blanda med avokado, tomat, gurka och sallad. Allt ska vara finhackat. Det går också bra att experimentera med frukter som mango och melon vars sötma passar bra till syran och hettan från chilin.

  • AnnaK

    Asado ? grillfest som i Chile

    1 st kyckling
    0,5 kg ryggbiff
    4 st blandade starka korvar typ chorizo, kabanoss, 4-6 st,(1 per person)
    Marinad
    2 dl olivolja
    4 msk oregano
    4 st vitlöksklyfta(or)
    salt och peppar
    Tillbehör
    0,5 kg potatis(ar)
    300 g morötter
    majonnäs, efter smak
    sallad
    haricots verts
    tomat(er)

    Tillagning:

    4-6 personer

    1. Marinera kött och kyckling över natten. Detta är en mycket basic marinad, bygg gärna ut den efter eget tycke och smak.

    2. Koka potatis och morötter. Skär dem i kuber och klicka i majonnäs tills det blir som en potatissallad. Det går bra att använda hälften crème fraiche.

  • AnnaK

    Pebre - chilensk tomatsalsa

    3 st tomat(er)
    1 st gul lök(ar)
    1 handfull färsk koriander, finhackad (ca 3 msk)
    1 handfull persilja, finhackad (ca 3 msk)
    salt
    pressad citron, efter smak
    olivolja, 0,5-1 dl
    chilifrukt, grön, 1-4 st efter smak

    Som dippsås eller till kött

    1. Finhacka allt som kan finhackas. Smaka av med olja, pressad citron och salt.

  • Vanne

    Oj oj!!! Vad rolig. Tack så jätte mycket AnnaK! Nu blir det till att gå och handla!!

  • Vanne

    Allt det här är ju jätte gott... roligt att kunna laga det själv! Jag älskar verkligen pebre! och pirogerna... och allt!

  • Jalapeno

    känner igen AnnaKs köttfärspiroger fårn tasteline och dom är jättegoda och typiska för chile. Både bakat dom och varit i Chile

Svar på tråden Chilensk mat!