Chilensk mat!
Min sambo är från chile och jag skulle vilja överraska honom med att göra lite chilensk mat någongång! Är det någon som kan hjälpa mig med recept och vägledning?!!
Min sambo är från chile och jag skulle vilja överraska honom med att göra lite chilensk mat någongång! Är det någon som kan hjälpa mig med recept och vägledning?!!
Min pojkvän är också ifrån Chile, men något typiskt Chilenskt kan jag faktiskt inte komma på just nu :S Jag är dålig, har ju fått smaka på både det ena och det andra . .
Ska fundera lite. .
jo jag vet att det finns någonting man gör i ugnen med kyckling och majs och köttfärs..... sen är det väll piroger men dom är ju lite anvancerade kanske!
Nu vet jag inte hur det stavas, får försvenska det lite. Empanadas. Piroger, jättegoda.
Pastela de choclo
4 portioner
______________________________________________________
2 stora lökar
250 g kycklingfiléer
750 g djupfrysta majskorn
300 g köttfärs
15 svarta oliver
50 korinter
2 ägg
1/2 dl mjölk
1 msk socker
2 krm stött kummin
Smör
Vitpeppar
2 tsk salt
Gör så här:
Koka kycklingarna i saltat vatten
Hårdkoka äggen, skala och klyv dem
Hacka löken fint
Värm köttfärs och lök med smör, smaka av med salt, vitpeppar och kummin (fräs inte). Det får inte smaka för mjäkigt
Koka majskonen
Mal majskornen mycket noga, eller hacka fint i matberedare, späd med mjölken
Sätt ugnen på 200° C
Dela kycklingen i mindre delar, låt gärna benen vara kvar
Smörj formarna med smör
Lägg köttfärs-lökblandningen i botten på formarna
Fortsätt med korinter och oliver
Lägg på en del av majsblandningen
Sedan kycklingbitarna och ägghalvorna
Täck med resten av majsblandningen och sockra, det ska smaka lite sött
Grädda tills ytan fått en guldbrun färg (30-40 min)
Chilensk färsrätt
--------------------------------------------------------------------------------
4 port
400 gr köttfärs
2 st gula skivade lökar
2 msk margarin
1 brk majskorn
1 - 2 st hackade tomater
russin kryddning:
salt och svartpeppar
kummin
--------------------------------------------------------------------------------
Bryn hälften av löken tillsammans med köttfärsen och krydda upp. Tillsätt russin efter tycke och smak. Lägg i en form och bryn den återstående löken och tillsätt tomaterna och majsen. Häll detta över köttfärsröran och ställ in i 200 graders ugn i ca 20 minuter. Servera med ris och en sallad, bröd med lättmargarin samt fettsnål dryck.
Albondigas
Ingredienser
(för 4)
500 g köttfärs
3/4 dl ris
1 lök, liten finhackad
1 ägg, okokt
3 ägg, hårdkokta och grovhackade
1 vitlöksklyfta
1 tsk kummin
3 tsk pepparmint
salt
Till såsen:
1 burk krossade tomater
2 burkar vatten
2 msk matolja
1 lök, hackad
1 burk chile chipotle
salt
Albóndigas mexicanas (mexikanska köttbullar)
Receptet är ursprungligen nedtecknat av Siv i Mexiko på 1970-talet, under noggrant överinseende av Teresa och Elpidia. Det som ger denna rätt sin karakteristiska smak är kryddningen med kummin och pepparmint. Samt chile chipotle, som är en rökt chile jalapeño.
Tillredning
Koka riset i vatten under ca 5 minuter. Slå av vattnet och låt riset svalna något. Blanda sedan ner det i köttfärsen. Tillsätt ett ägg, lite finhackad lök och en pressad vitlöksklyfta. Smaksätt med kummin, pepparmint och salt.
Forma köttbullarna med en fördjupning i, och peta in lite hackat hårdkokt ägg i varje bulle.
Fräs upp en hackad lök i olja i en panna. Tillsätt en burk krossade tomater plus två burkar vatten samt några chile chipotle. Smaka av med salt. Koka ihop såsen i några minuter.
Lägg sedan köttbullarna i såsen och låt dem koka sakta under 15 - 20 minuter. Servera med ris, tortilla eller frijoles refritos.
Pastel de choclo (Chile)
Kött- & grönsaksrätt - 4 portioner
4 hg nötfärs
3 gula lökar
15 fyllda oliver
1 burk majs
3 msk russin 1 tomat
1 1/2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm chilipeppar
1 tsk stött kummin
Pastel de choclo - Skiva löken, hetta upp olja i stekpannan, bryn hälften av löken lätt. Tillsätt nötfärsen och bryn den . Tillsätt salt, chilipeppar, kummin, oliver och russin. Lägg blandningen i en ugnssäker form.
Bryn resten av löken i stekpannan. Skålla och hacka tomaten, tillsätt den i stekpåannan med majsen. Salta lätt. Häll denna blandning över nötfärsblandningen och grädda i ugn vid 200 grader i ungefär 20 minuter.
¡Buen apetitio! - Smaklig måltid!
Pisco Sour
3 dl Pisco
1 dl färskpressad citronjuice
1 tsk strösocker
1 st äggvita
is
Angostura Bitter
Du kan inte resa i Chile utan att bli erbjuden minst en Pisco Sour om dagen. Trevligt, men farligt starkt. Det finns lika många recept som chilenare, men här är ett grundrecept att utgå ifrån.
Gör så här:
Mixa allt utom Angustura i en blender. Smaka av om det behövs mer socker, syran varierar i olika citroner.
Häll upp i cocktailglas, eller, som i Chile, i champagneglas. Droppa ev. i Angostura.
Empanadas de pino - chilenska köttfärspiroger
Deg
0,5 l vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 st äggula
1,75 dl mjölk
3 msk matolja, inte olivolja
1 st ägg till pensling, uppvispat
Fyllning
350 g nötfärs
2 st gul lök(ar)
2 st vitlöksklyftor
1 tsk chilipeppar, eller en färsk chili
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
0,5 tsk kumminfrön, eller malen kummin
3 msk olja
4 st ägg
10 st svarta oliver
20 st russin
salt
svartpeppar
Till 10 empanadas
Deg:
1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Vispa ihop mjölk, äggula och olja. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig.
Fyllning:
1. Koka äggen, de ska vara hådkokta.
2. Hacka och fräs löken i oljan tills den får en fin, lite karamelliserad yta. Tillsätt chili, kummin och paprika och fräs i ytterligare någon minut.
3. Tillsätt köttfärsen och låt den få färg. Pressa i vitlök och tillsätt oregano. Smaka av med salt och peppar. Den som gillar mycket smak har i mer chili och kummin.
4. Dela degen i 10 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.
5. Skär äggen i klyftor.
6. Lägg en sked köttfärs, en äggklyfta, en oliv och ett par russin på degplattan. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster. Pensla med uppvispat ägg.
7. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter ? håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.
Empanadas de queso - chilenska ostpiroger
Deg
0,5 l vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 st äggula
1,75 dl mjölk
3 msk matolja, inte olivolja
1 st ägg till pensling, uppvispat
Fyllning
2,5 dl riven ost, lagrad
1 dl ricottaost, eller annan färskost
Tillagning:
10 empanadas
Deg:
1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Vispa ihop mjölk, äggula och olja. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig.
Fyllning:
1. Riv osten och blanda den färskosten.
2. Dela degen i 10 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.
3. Lägg en klick ostmassa på degplattan. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster. Pensla med uppvispat ägg.
4. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter ? håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.
Chilensk ceviche
350 g fisk benfri, fast
3 st citron(er)
1 st gul lök(ar), liten
1 st chilifrukt, medelstark
2 msk färsk koriander, finhackad
salt och peppar
Tillval vid servering
1 st avocado(s), finhackad
0,25 st gurka, skalad, finhackad
1 st tomat(er), finhackad
bladsallad
Grundrecept
1. Finhacka lök, chilifrukt, koriander och fisk. Varva i en glasskål.
2. Pressa över citron så att fisken täcks helt. Täck med plast och ställ i kylen och låt marinera i minst 6 timmar. Syran i citronen ?tillagar? fisken, när den är färdig är den helt vit och fast i konsistensen, som om den vore kokt.
3. Smaka av med salt och peppar innan serveringen. Servera fisken som den är i små skålar, eller blanda med avokado, tomat, gurka och sallad. Allt ska vara finhackat. Det går också bra att experimentera med frukter som mango och melon vars sötma passar bra till syran och hettan från chilin.
Asado ? grillfest som i Chile
1 st kyckling
0,5 kg ryggbiff
4 st blandade starka korvar typ chorizo, kabanoss, 4-6 st,(1 per person)
Marinad
2 dl olivolja
4 msk oregano
4 st vitlöksklyfta(or)
salt och peppar
Tillbehör
0,5 kg potatis(ar)
300 g morötter
majonnäs, efter smak
sallad
haricots verts
tomat(er)
Tillagning:
4-6 personer
1. Marinera kött och kyckling över natten. Detta är en mycket basic marinad, bygg gärna ut den efter eget tycke och smak.
2. Koka potatis och morötter. Skär dem i kuber och klicka i majonnäs tills det blir som en potatissallad. Det går bra att använda hälften crème fraiche.
Pebre - chilensk tomatsalsa
3 st tomat(er)
1 st gul lök(ar)
1 handfull färsk koriander, finhackad (ca 3 msk)
1 handfull persilja, finhackad (ca 3 msk)
salt
pressad citron, efter smak
olivolja, 0,5-1 dl
chilifrukt, grön, 1-4 st efter smak
Som dippsås eller till kött
1. Finhacka allt som kan finhackas. Smaka av med olja, pressad citron och salt.
Oj oj!!! Vad rolig. Tack så jätte mycket AnnaK! Nu blir det till att gå och handla!!
Allt det här är ju jätte gott... roligt att kunna laga det själv! Jag älskar verkligen pebre! och pirogerna... och allt!
känner igen AnnaKs köttfärspiroger fårn tasteline och dom är jättegoda och typiska för chile. Både bakat dom och varit i Chile