• Moa38

    Behöver hjälp till goda små rätter - buffé

    Hej

    vill någon kanske dela med sig av recept på små goda rätter att ha som buffé på dop??

    jag söker både sallader, marinerat kött etc.

  • Svar på tråden Behöver hjälp till goda små rätter - buffé
  • AnnaK

    Marinerad champinjonsallad

    --------------------------------------------------------------------------------

    Gott och snabbt att göra..

    2 msk olivolja
    2 msk matlagningsvin, vitt
    500 gram färska champinjoner

    Dressing
    2 msk olivolja
    2 msk vitvinsvinäger
    2 tsk honung
    2 tsk grov senap

    Värm olja och vin, lägg i hela eller delade champinjoner. Koka tills de är precis mjuka. Låt svalna. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Häll av vätskan från champinjonerna och häll över dressingen.

  • AnnaK

    Melonsallad
    Ingredienser
    8 port
    1 honungsmelon, ca 750 g
    3 äpplen, ca 300 g
    2 burkar röda kidneybönor, à 400 g
    4-6 salladslökar

    Sweet chili dressing:
    3 dl gräddfil
    3 msk sweet chili sauce
    1/2 tsk salt Gör så här
    Halvera melonen. Skär loss fruktköttet och tärna det. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Skölj bönorna i kallt vatten, låt rinna av. Hacka löken och blasten. Blanda melon, äpple, bönor och lök i en skål. Rör ihop gräddfil och sweet chili. Smaka av med salt. Servera salladen med dressingen. Tips: God på en vegetarisk buffé eller som tillbehör till skinka, kalkon eller grillade kycklingklubbor

  • AnnaK

    Rostad potatissallad

    Ingredienser
    10 bufféport
    1 1/2 kg delikatesspotatis eller
    små potatisar
    3 msk smör-&rapsolja
    1 msk gourmetsalt
    5 salladslökar
    100 g rucolasallad
    Dressing:
    2 dl Arla Köket matyoghurt
    2 tsk herbes de Provence
    2 krm salt
    Gör så här
    Sätt ugnen på 225°. Dela potatisen och lägg den i en långpanna. Ringla över smör-&rapsolja, rör om och strö över salt. Stek i mitten av ugnen ca 30 min. Strimla salladslökarna. Blanda dressingen. Låt potatisen svalna. Blanda potatis, salladslök och rucola. Ringla över dressingen.

  • AnnaK

    Fetakyckling
    Ingredienser
    10 bufféport
    900 g kycklinglårfilé
    3/4 tsk salt
    1/2 tsk svartpeppar
    150 g Apetina grekisk feta
    6 stora skivor lufttorkad skinka
    smör
    Gör så här
    Sätt ugnen på 175°. Vik upp kycklinglårfiléerna, salta och peppra. Dela osten i bitar och lägg en bit på varje filé. Vik ihop. Dela skinkan på längden och vira runt kycklingen. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna. Lägg den i en ugnssäker form. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna. Dela kycklingen i halvor och servera på fat med grönsallad.

  • AnnaK

    Marinerade grönsaker
    Ingredienser
    8 bufféportioner
    6 färska lökar
    6 morötter
    200 g sockerärtor
    50 g smör
    1 tsk spiskummin
    2 msk hackad persilja
    1 pressad vitlöksklyfta
    1 tsk lime- eller citronsaft
    1/2 tsk gourmetsalt

    Gör så här
    Skala lök och morötter och dela i långa bitar. Snoppa sockerärtor. Koka grönsakerna ca 2 min i lättsaltat vatten, så att de blir halvkokta. Häll av vattnet. Klicka i smör och krydda med spiskummin, persilja, vitlök och lime eller citron. Rör om och strö över lite gourmetsalt. Tips: Paprikadressing till sommarens sallader: Blanda lika delar lätt crème fraiche med ajvar relish (som är en ungersk paprikapuré med aubergine i glasburk). Smaksätt med lite pressad vitlök.

  • AnnaK

    Minikebab

    Ingredienser
    16-20 st
    400 g lamm- eller nötfärs
    1 vitlöksklyfta
    1 tsk salt
    1/2 tsk sambal oelek
    1 tsk mald spiskummin
    1 tsk gurkmeja
    1 dl Kelda lagalätt
    smör
    Gör så här
    Blanda färs, pressad vitlök, salt, sambal oelek, spiskummin, gurkmeja och gräddmjölk till en jämn smet. Forma färsen till små, avlånga bullar. Stek dem i smör i en stekpanna ca 5 min.

  • AnnaK

    Kycklingröra med saltgurka

    Ingredienser
    4 port
    2 kycklingfiléer, ca 250 g
    1/2 tsk salt
    Arla smör-&rapsolja, oliv
    2 dl Arla Köket medelhavsyoghurt
    1 pressad vitlöksklyfta
    2 krm harissa eller sambal oelek
    1/2 dl hackad bladpersilja
    2 saltgurkor Gör så här
    Salta kycklingfiléerna. Stek dem i smör-& rapsolja i en stekpanna ca 6 min på varje sida. Låt kycklingen kallna och skär den i små bitar. Blanda yoghurt, vitlök, harissa och persilja. Grovhacka gurkan. Rör ner den och kycklingen i yoghurten. Garnera gärna med strimlad saltgurka.

  • AnnaK

    Grön potatischeesecake 8-10 bitar
    Ingredienser
    8-10 bitar
    125 g mörkt bröd, t ex kavring
    50 g smör
    500 g kokt potatis
    2 avokado
    175 g Desirée fetaost i bit
    1 dl Kesella
    1 dl crème fraiche franska örter
    1 pressad vitlöksklyfta
    1/2-1 tsk sambal oelek
    franska örter, t ex
    timjan, basilika

    Gör så här
    Finfördela brödet i matberedare eller finhacka för hand. Smält smör och blanda med brödsmulor. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och ställ i kyl. Skala potatis. Dela och kärna ur avokado. Mosa eller hacka potatis, avokado och 2/3 fetaost grovt. Blanda med Kesella, crème fraiche, vitlök, salt och sambal oelek. Lägg i pajformen och släta till ytan. Täck med plastfolie. Låt stelna i kyl 1-2 timmar. Garnera med färska örter och smula över resterande fetaost.

  • AnnaK

    Prästostpaj

    Ingredienser
    6-8 port
    75 g smör
    2 dl vetemjöl
    1/2 dl grahamsmjöl
    3/4 dl Kesella lätt

    Fyllning:
    2 1/2 dl Kelda mellangrädde
    1 ägg
    2 äggulor
    1/2 tsk salt
    2 krm peppar
    7 dl riven ost, Kvibille Präst
    Gör så här
    Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa för hand eller i matberedare. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min. Förgrädda pajbotten i mitten av ugnen ca 12 min. Vispa ihop grädde, ägg, äggulor, salt och peppar. Rör ner osten i blandningen. Fördela den i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt pajen svalna något.

  • AnnaK

    Bön- och tomatsalsa

    Ingredienser
    4 port
    1 burk stora vita bönor, 400 g
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    3 tomater
    Arla smör-&rapsolja, oliv
    2 krm kanel
    2 tsk flytande honung
    1/2 dl hackad bladpersilja
    1/2 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    Gör så här
    Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i grova tärningar. Fräs lök och vitlök i smör-&rapsolja i en stekpanna. Blanda i tomater, bönor, kanel och honung. Stek ytterligare ca 2 min. Blanda i persilja. Krydda med salt och peppar. Servera som mezerätt, till kyckling, kött eller fisk.

  • AnnaK

    Ljummen pastasallad

    Ingredienser
    4 port
    Grundsallad:
    300 g pasta, t ex penne
    2-3 msk smör-&rapsolja
    1/2-1 dl hackade färska örter, t ex persilja, basilika, rosmarin, timjan, dill
    ev 1 pressad vitlöksklyfta
    1/2 tsk salt
    1 krm svartpeppar

    Grönsaker t ex:
    Lök: skivad rödlök, gul lök, purjolök
    Färska: bitar av tomater, gurka, paprika, avokado
    Kokta: bitar av broccoli, morötter, sockerärtor, sparris, kronärtskockshjärtan
    Sallad: rucola, ekblads, romansallad, frissé, grönsallad, babyspenat

    Tillägg t ex:
    Ost: Apetina feta, Kvibille ädel, Arla Köket riven gratäng, Keso cottage cheese
    Nötter mm: valnötter, cashewnötter, pinjekärnor, hasselnötter, solroskärnor, pumpakärnor, rostade sojabönor, oliver
    Kött: rökt skinka eller kalkon, rostbiff, salami och annat kallskuret, grillad kyckling
    Fisk: räkor, kräftstjärtar, stekta laxtärningar, varmrökt lax, makrill, böckling

    Såser:
    Färdiga: En kall sås, smaksatt crème fraiche
    2 dl minifraiche, matyoghurt, gräddfil eller lätt crème fraiche
    smaksatt med t ex:
    fransk senap, pressad vitlök, färska örter, pressad lime och citron, riven pepparrot, chilisås
    Gör så här
    Koka pastan. Häll av vattnet från pastan och rör ner smör-&rapsolja, örter och vitlök. Krydda med salt och peppar. Blanda pastan med några av grönsaksförslagen och strö över ost, nötter, kött eller fisk. Servera med en sås.

  • AnnaK

    Ljummen rissallad

    Ingredienser
    4 port
    Grundsallad:
    2 1/2 dl fullkornsris
    1 gul lök
    2 msk smör-&rapsolja
    5 dl grönsaksbuljong
    Dressing:
    2-3 msk rapsolja
    1 msk pressad citronsaft
    1/2 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    Skala och hacka löken. Fräs den i smör-&rapsolja i en kastrull. Rör i riset och häll på buljongen. Koka enligt anvisning på förpackningen.
    Varva riset med några av grönsaksförslagen. Blanda ihop dressingen och häll den över. Strö över ost, nötter, kött eller fisk. Servera med en sås.

    Grönsaker t ex:
    Lök: skivad rödlök, gul lök, purjolök, gräslök
    Färska: bitar av tomater, gurka, paprika, avokado
    Kokta: bitar av broccoli, morötter, sockerärtor, sparris, kronärtskockshjärtan
    Frukt: bitar av äpple, päron, melon, nektarin, torkade aprikoser, vindruvor
    Sallad: rucola, ekblads, romansallad, frissé, grönsallad, babyspenat
    Färska örter: hackad persilja, basilika, rosmarin, timjan, dill

    Tillägg t ex:
    Ost: Apetina feta, Kvibille ädel, Arla Köket riven gratäng, Keso cottage cheese
    Nötter mm: valnötter, cashewnötter, hasselnötter, solroskärnor, pumpakärnor, rostade sojabönor
    Kött: rökt skinka eller kalkon, rostbiff, salami och annat kallskuret, grillad kyckling
    Fisk: räkor, kräftstjärtar, stekta laxtärningar, varmrökt lax, makrill, böckling

    Såser:
    Färdiga: En kall sås, smaksatt crème fraiche
    2 dl minifraiche, matyoghurt, gräddfil eller lätt crème fraiche
    smaksatt med t ex:
    fransk senap, pressad vitlök, färska örter, pressad lime och citron, riven pepparrot, chilisås

    Gör så här
    Skala och hacka löken. Fräs den i smör-&rapsolja i en kastrull. Rör i riset och häll på buljongen. Koka enligt anvisning på förpackningen. Varva riset med några av grönsaksförslagen. Blanda ihop dressingen och häll den över. Strö över ost, nötter, kött eller fisk. Servera med en sås.

  • prickelina

    Ingredienser till en paj/gratäng 4 -6 pers

    250 rökt skinka strimlad
    1 pkt fryst smördeg
    200 gram grekiskvitlöskost , Creme Bojour
    2 dl creme fraiche
    riven ost
    1/2 rödlök i ringar
    färska champinjoner
    2 vitlöksklyftor

    Gör såhär:
    Stek svampen & löken, sedan skinkan salta lite o peppra rikligt med
    svartpeppar
    Kavla ut smördegen i paj/gratängform
    Förgrädda
    Lägg i svamp+ skinka& rödlöksringarna
    Blanda ost+ cremefraiche, pressa ner vitlöken i blandningen, ha i svartpeppar
    Bred ut ostblandningen över svampen & skinkan
    Täck allt med riven ost, gratinera tills det fått fin färg
    Lovar att detta är såååå gott, känns lyxigt men kostar inte så farligt mkt.

    Ska du ha 30 personer på fest så gör 5-6 st pajer, koka ris till & Sallad!

Svar på tråden Behöver hjälp till goda små rätter - buffé