Behöver hjälp till goda små rätter - buffé
Hej
vill någon kanske dela med sig av recept på små goda rätter att ha som buffé på dop??
jag söker både sallader, marinerat kött etc.
Hej
vill någon kanske dela med sig av recept på små goda rätter att ha som buffé på dop??
jag söker både sallader, marinerat kött etc.
Marinerad champinjonsallad
--------------------------------------------------------------------------------
Gott och snabbt att göra..
2 msk olivolja
2 msk matlagningsvin, vitt
500 gram färska champinjoner
Dressing
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk honung
2 tsk grov senap
Värm olja och vin, lägg i hela eller delade champinjoner. Koka tills de är precis mjuka. Låt svalna. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Häll av vätskan från champinjonerna och häll över dressingen.
Melonsallad
Ingredienser
8 port
1 honungsmelon, ca 750 g
3 äpplen, ca 300 g
2 burkar röda kidneybönor, à 400 g
4-6 salladslökar
Sweet chili dressing:
3 dl gräddfil
3 msk sweet chili sauce
1/2 tsk salt Gör så här
Halvera melonen. Skär loss fruktköttet och tärna det. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Skölj bönorna i kallt vatten, låt rinna av. Hacka löken och blasten. Blanda melon, äpple, bönor och lök i en skål. Rör ihop gräddfil och sweet chili. Smaka av med salt. Servera salladen med dressingen. Tips: God på en vegetarisk buffé eller som tillbehör till skinka, kalkon eller grillade kycklingklubbor
Rostad potatissallad
Ingredienser
10 bufféport
1 1/2 kg delikatesspotatis eller
små potatisar
3 msk smör-&rapsolja
1 msk gourmetsalt
5 salladslökar
100 g rucolasallad
Dressing:
2 dl Arla Köket matyoghurt
2 tsk herbes de Provence
2 krm salt
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Dela potatisen och lägg den i en långpanna. Ringla över smör-&rapsolja, rör om och strö över salt. Stek i mitten av ugnen ca 30 min. Strimla salladslökarna. Blanda dressingen. Låt potatisen svalna. Blanda potatis, salladslök och rucola. Ringla över dressingen.
Fetakyckling
Ingredienser
10 bufféport
900 g kycklinglårfilé
3/4 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
150 g Apetina grekisk feta
6 stora skivor lufttorkad skinka
smör
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Vik upp kycklinglårfiléerna, salta och peppra. Dela osten i bitar och lägg en bit på varje filé. Vik ihop. Dela skinkan på längden och vira runt kycklingen. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna. Lägg den i en ugnssäker form. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna. Dela kycklingen i halvor och servera på fat med grönsallad.
Marinerade grönsaker
Ingredienser
8 bufféportioner
6 färska lökar
6 morötter
200 g sockerärtor
50 g smör
1 tsk spiskummin
2 msk hackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk lime- eller citronsaft
1/2 tsk gourmetsalt
Gör så här
Skala lök och morötter och dela i långa bitar. Snoppa sockerärtor. Koka grönsakerna ca 2 min i lättsaltat vatten, så att de blir halvkokta. Häll av vattnet. Klicka i smör och krydda med spiskummin, persilja, vitlök och lime eller citron. Rör om och strö över lite gourmetsalt. Tips: Paprikadressing till sommarens sallader: Blanda lika delar lätt crème fraiche med ajvar relish (som är en ungersk paprikapuré med aubergine i glasburk). Smaksätt med lite pressad vitlök.
Minikebab
Ingredienser
16-20 st
400 g lamm- eller nötfärs
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 dl Kelda lagalätt
smör
Gör så här
Blanda färs, pressad vitlök, salt, sambal oelek, spiskummin, gurkmeja och gräddmjölk till en jämn smet. Forma färsen till små, avlånga bullar. Stek dem i smör i en stekpanna ca 5 min.
Kycklingröra med saltgurka
Ingredienser
4 port
2 kycklingfiléer, ca 250 g
1/2 tsk salt
Arla smör-&rapsolja, oliv
2 dl Arla Köket medelhavsyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm harissa eller sambal oelek
1/2 dl hackad bladpersilja
2 saltgurkor Gör så här
Salta kycklingfiléerna. Stek dem i smör-& rapsolja i en stekpanna ca 6 min på varje sida. Låt kycklingen kallna och skär den i små bitar. Blanda yoghurt, vitlök, harissa och persilja. Grovhacka gurkan. Rör ner den och kycklingen i yoghurten. Garnera gärna med strimlad saltgurka.
Grön potatischeesecake 8-10 bitar
Ingredienser
8-10 bitar
125 g mörkt bröd, t ex kavring
50 g smör
500 g kokt potatis
2 avokado
175 g Desirée fetaost i bit
1 dl Kesella
1 dl crème fraiche franska örter
1 pressad vitlöksklyfta
1/2-1 tsk sambal oelek
franska örter, t ex
timjan, basilika
Gör så här
Finfördela brödet i matberedare eller finhacka för hand. Smält smör och blanda med brödsmulor. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och ställ i kyl. Skala potatis. Dela och kärna ur avokado. Mosa eller hacka potatis, avokado och 2/3 fetaost grovt. Blanda med Kesella, crème fraiche, vitlök, salt och sambal oelek. Lägg i pajformen och släta till ytan. Täck med plastfolie. Låt stelna i kyl 1-2 timmar. Garnera med färska örter och smula över resterande fetaost.
Prästostpaj
Ingredienser
6-8 port
75 g smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
3/4 dl Kesella lätt
Fyllning:
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1 ägg
2 äggulor
1/2 tsk salt
2 krm peppar
7 dl riven ost, Kvibille Präst
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa för hand eller i matberedare. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min. Förgrädda pajbotten i mitten av ugnen ca 12 min. Vispa ihop grädde, ägg, äggulor, salt och peppar. Rör ner osten i blandningen. Fördela den i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt pajen svalna något.
Bön- och tomatsalsa
Ingredienser
4 port
1 burk stora vita bönor, 400 g
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 tomater
Arla smör-&rapsolja, oliv
2 krm kanel
2 tsk flytande honung
1/2 dl hackad bladpersilja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i grova tärningar. Fräs lök och vitlök i smör-&rapsolja i en stekpanna. Blanda i tomater, bönor, kanel och honung. Stek ytterligare ca 2 min. Blanda i persilja. Krydda med salt och peppar. Servera som mezerätt, till kyckling, kött eller fisk.
Ljummen pastasallad
Ingredienser
4 port
Grundsallad:
300 g pasta, t ex penne
2-3 msk smör-&rapsolja
1/2-1 dl hackade färska örter, t ex persilja, basilika, rosmarin, timjan, dill
ev 1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Grönsaker t ex:
Lök: skivad rödlök, gul lök, purjolök
Färska: bitar av tomater, gurka, paprika, avokado
Kokta: bitar av broccoli, morötter, sockerärtor, sparris, kronärtskockshjärtan
Sallad: rucola, ekblads, romansallad, frissé, grönsallad, babyspenat
Tillägg t ex:
Ost: Apetina feta, Kvibille ädel, Arla Köket riven gratäng, Keso cottage cheese
Nötter mm: valnötter, cashewnötter, pinjekärnor, hasselnötter, solroskärnor, pumpakärnor, rostade sojabönor, oliver
Kött: rökt skinka eller kalkon, rostbiff, salami och annat kallskuret, grillad kyckling
Fisk: räkor, kräftstjärtar, stekta laxtärningar, varmrökt lax, makrill, böckling
Såser:
Färdiga: En kall sås, smaksatt crème fraiche
2 dl minifraiche, matyoghurt, gräddfil eller lätt crème fraiche
smaksatt med t ex:
fransk senap, pressad vitlök, färska örter, pressad lime och citron, riven pepparrot, chilisås
Gör så här
Koka pastan. Häll av vattnet från pastan och rör ner smör-&rapsolja, örter och vitlök. Krydda med salt och peppar. Blanda pastan med några av grönsaksförslagen och strö över ost, nötter, kött eller fisk. Servera med en sås.
tackar. låter mumsigt!!!
Ljummen rissallad
Ingredienser
4 port
Grundsallad:
2 1/2 dl fullkornsris
1 gul lök
2 msk smör-&rapsolja
5 dl grönsaksbuljong
Dressing:
2-3 msk rapsolja
1 msk pressad citronsaft
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Skala och hacka löken. Fräs den i smör-&rapsolja i en kastrull. Rör i riset och häll på buljongen. Koka enligt anvisning på förpackningen.
Varva riset med några av grönsaksförslagen. Blanda ihop dressingen och häll den över. Strö över ost, nötter, kött eller fisk. Servera med en sås.
Grönsaker t ex:
Lök: skivad rödlök, gul lök, purjolök, gräslök
Färska: bitar av tomater, gurka, paprika, avokado
Kokta: bitar av broccoli, morötter, sockerärtor, sparris, kronärtskockshjärtan
Frukt: bitar av äpple, päron, melon, nektarin, torkade aprikoser, vindruvor
Sallad: rucola, ekblads, romansallad, frissé, grönsallad, babyspenat
Färska örter: hackad persilja, basilika, rosmarin, timjan, dill
Tillägg t ex:
Ost: Apetina feta, Kvibille ädel, Arla Köket riven gratäng, Keso cottage cheese
Nötter mm: valnötter, cashewnötter, hasselnötter, solroskärnor, pumpakärnor, rostade sojabönor
Kött: rökt skinka eller kalkon, rostbiff, salami och annat kallskuret, grillad kyckling
Fisk: räkor, kräftstjärtar, stekta laxtärningar, varmrökt lax, makrill, böckling
Såser:
Färdiga: En kall sås, smaksatt crème fraiche
2 dl minifraiche, matyoghurt, gräddfil eller lätt crème fraiche
smaksatt med t ex:
fransk senap, pressad vitlök, färska örter, pressad lime och citron, riven pepparrot, chilisås
Gör så här
Skala och hacka löken. Fräs den i smör-&rapsolja i en kastrull. Rör i riset och häll på buljongen. Koka enligt anvisning på förpackningen. Varva riset med några av grönsaksförslagen. Blanda ihop dressingen och häll den över. Strö över ost, nötter, kött eller fisk. Servera med en sås.
Ingredienser till en paj/gratäng 4 -6 pers
250 rökt skinka strimlad
1 pkt fryst smördeg
200 gram grekiskvitlöskost , Creme Bojour
2 dl creme fraiche
riven ost
1/2 rödlök i ringar
färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
Gör såhär:
Stek svampen & löken, sedan skinkan salta lite o peppra rikligt med
svartpeppar
Kavla ut smördegen i paj/gratängform
Förgrädda
Lägg i svamp+ skinka& rödlöksringarna
Blanda ost+ cremefraiche, pressa ner vitlöken i blandningen, ha i svartpeppar
Bred ut ostblandningen över svampen & skinkan
Täck allt med riven ost, gratinera tills det fått fin färg
Lovar att detta är såååå gott, känns lyxigt men kostar inte så farligt mkt.
Ska du ha 30 personer på fest så gör 5-6 st pajer, koka ris till & Sallad!