bak med banan
jag har ett helt gäng med bananer som börjar bli allt för övermogna, någons som har nått gott recept att del med sig av? tänkte baka.
jag har ett helt gäng med bananer som börjar bli allt för övermogna, någons som har nått gott recept att del med sig av? tänkte baka.
tyvärr hittar ajg inte reseptet men banankaka som en sockerkaka ungefär
150 g
smör3 st
ägg2,5 dl
socker3,5 dl
vetemjöl1 tsk
bakpulver2 tsk
vaniljsocker1 dl
mjölk1 st
lime2 msk
kakao2 st
banan(er)
Tillagning:
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret, låt svalna. Vispa ägg och socker till en fluffig smet. Blanda mjöl, bakpulver och vanillinsocker och rör ner det i ägg-och sockerblandningen. Tillsätt matfett, mjölk, limesaft och rivet limeskal. Tag bort 1/3 av smeten och blanda i kakaopulvret.
Smörj och bröa en avlång sockerkaksform, ca 1½ liter.
Skär bananerna i skivor.
Häll ett lager ljus smet i formen och klicka i lite mörk smet. Varva smet med skivade bananer. Det är viktigt att smeten täcker bananskivorna.
Grädda kakan ca 50 minuter. Vänd upp den på galler och låt svalna.
Servera banankakan med lättvispad grädde, smaksatt med lite riven ingefära.
banan muffins.
www.recepten.se/recept/bananmuffins.html
Annorlunda banankaka
Ingredienser :
Så här gör du:
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda sedan ner det mosade bananerna, grädden och det smälta smöret.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Grädda kakan i en smord och bröad form i 175 grader i cirka 45 minuter.
den låter inte god med alla ingredienser men den är verkligen supergod!
Banan- och chokladmuffins
17 Portioner
1 1/2 dl Strösocker
2 Ägg
50 g Smör eller margarin, smält
1 dl Mjölk
1/2 ts Bakpulver
1 ts Vaniljsocker
2 tb Kakao
2 1/2 dl Vetemjöl
1 Banan, skivad
Glasyr
1 dl Florsocker
1 3/4 ts Vatten
1 tb Brunt strössel
Vispa ägg och socker poröst. Blanda bakpulver, vaniljsocker, mjöl och kakao. Rör ner det i smeten. Tillsätt mjölk och matfett. Rör om. Fördela smeten i bullformar och stick ner en bananskiva i varje muffins. Grädda mitt i ugnen 225°C ca 10 min. Låt svalna. Rör samman florsocker och vatten. Bred glasyren på kakorna. Strö på strössel.
Djungelkaka
Lite ströbröd
50 g smör, plus en extra
klick till formen.
2 små mogna bananer
1 ägg
1,5 strösocker
2 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
2,25 dl vetemjöj
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver Till glasyren:
60 g Philadelphiaost
25 g rumsvarmt smör
2 dl siktat florsocker
Smörj en liten långpanna eller en grund form som är ca 25x30 cm. Häll i lite ströbröd pch vrid runt formen så att ströbrödet fastnar i smöret runt om. Smält smöret och låt det svalna. Mosa bananerna. Vispa ägg och sockert pösigt. Blanda i mjölk, smör, bananer och vaniljsocker. Blanda vetemjöl, bikarbonat och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugneni 175 grader i ca 20 minuter. Känn med en provsticka om den är färdiggräddad, när det inte längre fastnar smet på stickan är kakan klar. Stjälp upp kakan och låt den kallna i l formen.
Blanda smör och florsocker tll en jämn glasyr och rör ner Philadelphiaost. Bred glasyren över den kalla kakan och skär den i rutor.
Filmjölkslimpa med banan
Buffé nr 3 2003, sid 18
Ingredienser
Portioner: 1 limpa
5 dl ljust lantbrödsmjöl
1/2 dl krossad råg
1/2 dl krossat vete
1 dl vetekli
1/2 dl solroskärnor
2 tsk salt
1/2 msk bikarbonat
5 dl filmjölk
1 halvmogen banan
Gör så här
Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Tillsätt filmjölken och sist den mosade bananen. Häll smeten i en lätt smord avlång form, ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 1 timme. Låt brödet stå några minuter i formen innan det stjälps upp och får kallna på galler.
Banan- och chokladtårta
Det här behövs:
Sockerkaka:
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 dl varmt vatten
Ugn: 175°
1 marängbotten (färdigköpt)
2-3 bananer
Chokladgrädde:
2 dl vaniljkräm
150 g smält blockchoklad
3 dl vispgrädde
Marängtäcke:
4 äggvitor
250 g socker, ca 3 dl
1 msk majsena
2 tsk vinäger
1 tsk vaniljsocker
Klicka för större bild
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner i äggsmeten Tillsätt sist vatten.
2. Blanda smeten väl och häll den i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda ca 40 minuter tills en sticka blir torr. Låt kakan kallna.
3. Pensla marängbotten med lite smält blockchoklad. Skär bananerna i småbitar.
4. Blanda vaniljkräm med smält chokladen. Rör ner den vispade grädden, lite i taget. Rör till en jämn smet.
5. Dela sockerkakan i 2 delar och bred på hälften av chokladgrädden. Lägg på bananerna. Täck med marängbottnen och resten av chokladgrädden. Överst läggs andra delen av sockerkakan. Ställ tårtan kallt tills den ska bjudas.
6. Roberts garnering: Vispa vitorna till hårt skum och sätt till 1 msk socker i taget. Vispa smeten tills den är tjock. Vispa i majsena, vinäger och vaniljsocker. Bred smeten eller spritsa den över tårtan och sätt tårtan i ugnen några minuter så att marängen får fin färg.
Tips!
Vill du göra det enklare: Spara lite av chokladgrädden och bred den över tårtan istället för marängen. Spritsa sedan vispad grädde som garnering. Vill du frysa tårtan går det bäst utan garnering.
Mjuk kaka med banan
10 bitar
130 g margarin
0,8 dl strösocker
1 ½ tsk vaniljsocker
3 ägg
1 apelsin
4 dl vetemjöl
1 tsk malen kanel
1 tsk bakpulver
50 g valnötter
2 stora bananer, väl mogna
Sätt ugnen på 150 ˚C. Smörj en kakform, 1 ½ liter och bröa med ströbröd. Smält margarinet och blanda det med socker och vaniljsocker. Tillsätt äggen. Pressa saften ur apelsinen. Späd med vatten så att du totalt får 1 ¼ dl. Blanda mjöl, kanel och bakpulver. Rör ner blandningen i äggsmeten, varvat med apelsinjuicen. Skiva bananerna och tillsätt dessa tillsammans med valnötterna. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Prova med en sticka för att se om kakan är färdig.
Näringsinnehåll per bit:
kJ 1210/kcal 290
Protein: 5,2 g (7 E%)
Fett: 15,7 g (48 E%)
Kolhydrater: 31,8 g (45 E%)
Jag brukar göra detta ganska ofta, inte precis baka men gott ändå.
Bananklubbor:
Skiva banan i ca 1,5 cm breda skivor,lägg platt sida neråt på bakplåtspappret, tryck ner något i varje som man kan hålla i (tex tjocka sugrör delade på hälften), in i frysen ett tag , smält choklad och doppa dom frysta klubborna och dutta i strössel/kokosflingor/nötter m.m. Lägg tillbaka i frysen. Barnen älskar dom ????????????