säg nåt smarrigt jag ska baka!
är så bak-sugen, men är less på att alltid baka samma saker... nån som kan något smarrigt och relativt enkelt recept? alla tips är välkomna!
är så bak-sugen, men är less på att alltid baka samma saker... nån som kan något smarrigt och relativt enkelt recept? alla tips är välkomna!
Långpannekaka med äpplen
ca 48 st
Ugn 200°
7 1/2 dl vetemjöl
3 dl socker
3 1/2 tsk bakpulver
3-3 1/2 dl mjölk
ca 4 äpplen
Havretäcke:
150 g smör
1 dl socker
2 1/2 dl havregryn
2 tsk kanel
Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, rör ner mjölken.
Häll smeten i pappersklädd långpanna, max 30x40 cm.
Kärna ur, klyfta äpplena tunt.
Smält smöret, blanda med övriga ingredienser till en smulig massa.
Fördela äppelskivorna i smeten, toppa med havresmulorna. Grädda i 200° ca 20 min.
Skär i rutor.
Hmmm... Intressant..??!!
Majskaka
1 stycken
2 koppar vetemjöl
2 koppar socker
5 ägg
1 kopp olja
2 burkar majs
2 msk bakpulver
Mixa i mixer olja, socker och majs. Rör på annat håll samman mjöl, ägg och bakpulver och blanda sedan ihop med mixatet. Grädda i bröad form i ugn vid 200 °C.
Mjuk chokladkaka
Ugn 175°
2 ägg
2 dl socker
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk eller vatten
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Börja med att starta ugnen, för när kaksmeten väl är klar ska den in i ugnen direkt.
Vispa först ägg och socker riktigt pösigt. Smält smöret i en liten kastrull och slå sedan på mjölken eller vattnet och låt det hela koka upp.
Rör hastigt ned den heta smörmjölken i äggsmeten.
Häll i mjölet som först blandats med bakpulver, kakao och vaniljsocker.
Rör smeten slät (men rör så lite som möjligt sedan bakpulvret kommit i ) och häll smeten i smord och bröad form.
Grädda genast i undre delen av ugnen ca 35-40 min.
Pollymuffins
ca 12 st
Ugn:200°
2 ägg
2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75 g flytande margarin eller smält smör
1 dl mjölk
Lite kakaopulver att pudra över
En påse Polly
Vispa ägg och socker pösigt, rör i de torra ingredienserna följt av smör och mjölk. Klicka ut hälften av smeten i formarna.
Lägg 3-4 polly i varje form och täck sedan med resten av smeten. Grädda i mitten av ugnen på 200°C i 12 min. Gräddar man för länge finns risken att pollypralinerna smälter för mycket. När muffinsen svalnat, pudra över lite kakao.
Om man vill kan man även ha i 3-4 msk kakao i smeten, eller annan smaksättning, t ex kokosflinor, citronskal mm.
Snickersrutor
1 långpanna
Botten:
150g margarin
2 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
Kolasås:
1 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g margarin
3 dl salta jordnötter
Chokladglasyr:
150 g margarin
4 msk starkt kaffe
2 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
7 dl florsocker
Smörj och bröa en långpanna. Sätt ugnen på 175º.
Botten: Smält margarinet, vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med mjölk och avsvalnat margarin. Häll smeten i långpannan och grädda tills den börjar få färg. Låt kakan svalna.
Hacka jordnötterna grovt.
Kolasås: Vispa samman farinsocker, sirap och grädde i en kastrull och koka ca 10 minuter till 120 grader (då den börjar tjockna). Tag av kastrullen från värmen och vispa ner vaniljsockret och klicka ner smöret. Låt kolasåsen svalna något innan den breds på sockerkaksbottnen. Strö över de grovhackade jordnötterna.
Glasyr: Smält margarinet i en kastrull, tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning och hetta upp glasyren, (utan att koka) så att den blir blank. Låt den svalna någon minut och bred den sedan över kakan. Ställ kakan svalt för att stelna. Skär den sedan i bitar.
Sockerkaka med vaniljfylling
Ugn 200°
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
Indränkning
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 23 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ner vetemjöl och bakpulver och rör om.
Vänd försiktigt ner det heta vattnet till en slät smet.
Häll smeten i bakformen och grädda kakan tills den känns torr med provsticka, ca 30 minuter.
Låt den nygräddade kakan vila en stund i bakforman innan den stjälps upp att svalna till ljummen temperatur.
Lägg matfettet till indränkningen i en kastrull och tillsätt mjölken.
Sjud blandningen under omrörning i 2 minuter. Dra därefter kastrullen åt sidan och tillsätt vaniljsockret.
Rör om och låt lagen svalna i ca 15 minuter.
Dela den mjuka kakan i två bottnar och skeda vaniljlagen över dem.
Lägg åter samman bottnarna så att fyllningen kommer i mitten.
Täck kakan och ställ den kallt i minst ett par timmar att dra.
Vid serveringen siktas lite florsocker över kakan.
Servera gärna liter lättvispad grädde och fruktsallad eller fruktcocktail till kakan.
Man har då en kaka fullt jämförbar med tårta, men mycket enklare än en sådan.
Torta de banana
1 stycken
Ugn 200°
Beredning av formen:
¾ kopp socker blandad med kanel
Till kakan:
1 kopp stekmargarin
1 burk kondenserad mjölk
4 äggulor
1 nypa salt
1 kopp vetemjöl
2 msk bakpulver
Sockra och häll kanel på en oljad form i vilken skivade bananer också läggs och häll på mer socker och kanel på ovansidan av bananerna. Förgrädda i ugn i 15 min.
Rör margarin och kondenserad mjöl och tillsätt äggulor och salt. Rör i mjöl och bakpulver. Vispa äggvitan till ett skum och vänd tillsammans med blandningen. Häll blandningen i formen och grädda i 25 min i ugn vid 200 °C.
Tuppkaka
1 stycken
Ugn 200°
2 ägg
3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
75 g smält margarin
Rör (vispa ej!) ihop ägg och socker. Tillsätt mjölet och rör om. Smält margarinet och tillsätt även detta. Häll smeten i en smörad och bröad form. Grädda i 200 °C under 25 minuter (ofta längre ? känn efter!)
Tuppkaka, en kaka som i mycket påminner om kladdkaka. Medan kladdkaka ofta ätes med vispgrädde så är Tuppkakan istället mer neutral i smaken och passar utmärkt till färska eller frysta bär. Variationen nedan ger en mer nötaktig och frisk smak som i mycket blir en ännu bättre brytning till bären och en klick crème fraiche.
Vilken totalt livsfarlig tråd!
PLOMMONKAKA MED KARDEMUMMA
Kardemumma i fyllningen ger denna kaka en extra kick. Den är perfekt att baka i augusti-september, när de svenska plommonen är som bäst och finns i ett sådant överflöd.
Ca 6 portioner
600 g plommon
Deg:
3 dl vetemjöl
¾ dl socker
½ krm salt
1 stort ägg
75 g smör eller margarin i tärningar
Fyllning:
2 ½ dl crème fraîche
1 stort ägg
¾ dl socker
½ tsk malen eller stött kardemumma
1 msk konjak eller sherry
Lägg ingredienserna till degen i tur och ordning i matberedare med stålkniv och kör till en slät massa. Låt degen vila i kylskåp en halvtimme. Sätt ugnen på 200°.
Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper till en fyrkant som blir ca 33 x 36 cm. Lyft över plattan och bakpapperet till en ugnsform/långpanna, som är ca 21 x 31 cm. Klipp bort överflödigt papper jäms med kanterna.
Skålla, skala, halvera och kärna ur plommonen. Lägg halvorna med runda sidan uppåt i formens botten. Vispa samman fyllningen och täck plommonhalvorna med den. Grädda kakan i 40 ? 50 minuter eller tills den blivit rejält gyllenbrun och fyllningen stannat, även mitt i kakan. Servera kakan kylskåpskall med gräddvaniljsås.
Kakan är lämplig att frysa in.