• SvenskEngelsk

    Nyttigt bröd med bakpulver?

    Finns det något bröd/frallor med bakpulver eller bikarbonat, vet ej om jag har det hemma

  • Svar på tråden Nyttigt bröd med bakpulver?
  • AnnaK

    Bagels
    15 st

    6 dl Vetemjöl
    3 tsk Bakpulver
    1 tsk Salt
    2 dl Mjölk
    1 Ägg

    Till kokningen
    Vatten 2 tsk salt per liter vatten

    Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Blanda ner de övriga ingredienserna och arbeta hastigt samman till en deg som ska vara så fast att den kan arbetas på bakbordet. Dela degen i bitar. Rulla ut varje bit till en fingertjock längd, som formas till en ring och trycks ihop i ändarna. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt 2 tsk salt per liter vatten. Lägg i ringarna, ett par åt gången, och koka i 2 minuter. Ringarna pöser upp och flyter upp till ytan. Ta upp dem med hålslev. Lägg ringarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i ugnen i 250° tills de har fått lagom färg och känns genomgräddade, ca 10 minuter.

  • AnnaK

    Filmjölkslimpa med frö.
    Filmjölk och sirap gör den här limpan mycket saftig. Nötter, russin, solros- och linfrö ger härligt och nyttigt tuggmotstånd.

    Ingredienser:
    1 liter vanligt filmjölk (3%)
    1 ½ tsk bikarbonat
    1 dl mörk sirap (en dl brödsirap)
    1 tsk salt
    3 dl grahamsmjöl
    2 dl grovt (!) rågmjöl
    2 dl solrosfrön
    1 dl linfrön (köp "krossade")
    1 dl russin (kan utelämnas)
    1 dl hackade hasselnötter
    7 dl vetemjöl

    Så här gör man:
    Rör samman filmjölk, bikarbonat, sirap och salt. Tillsätt och rör ner grahamsmjöl, rågmjöl, solrosfrö, linfrö, russin, hasselnötterna och vetemjölet. Rör tills allt är väl blandat. Kläd två avlånga brödformar med bakplåts-papper. (Om du glömt köpa detta kan du i stället smörja formarna med margarin). Fördela degen i de två formarna. Ugnsbaka i nedre delen av ugnen i 200 grader (vår ugn är "för varm" så vi använde 200 grader i 30 minuter och 180 grader i 30 minuter. Såväl över- som underskorpan blev för mörk och hård när vi använde 200 grader hela tiden. Man måste vara god vän med sin ugn!
    Låt limporna svalna en stund i sina formar. Stjälp sedan upp dem på ett galler och låt dem kallna där

  • AnnaK

    Baka med morötter
    Morötter gör bröd saftigt och gott. Det här brödet bakas med bakpulver i stället för jäst, vilket innebär att degen blandas ihop och ställs in i ugnen direkt. Snabbt och enkelt när tiden är knapp.
    Du behöver 6 dl rågsikt, ½ dl rågkross, ½ dl vetekli, 2 tsk bakpulver, 1 tsk salt, 1 msk rivet citronskal + saften från en citron, 2 msk mörk brödsirap, 1 stor riven morot (eller två små) samt 3 dl lättfil (filmjölk).
    Så här gör du:
    Sätt ugnen på 175 grader. Blanda bakpulver med de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ner citron (rivet skal och saft), sirap, rivna morötter och fil. Rör ihop till en ganska lös deg. Smörj och bröa en form, som rymmer 1 ½ liter. Strö gärna formen med vetekli
    eller klä den invändigt med bakplåts-papper. Häll i degen och grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter. Ta ut och stjälp upp brödet på galler. Låt svalna under duk.

  • AnnaK

    MorotsbrödMorötter gör bröd saftigt och gott. Det här brödet bakas med bakpulver i stället för jäst, vilket innebär att degen blandas ihop och ställs in i ugnen direkt. Snabbt och enkelt när tiden är knapp.

    6 dl rågsikt,
    ½ dl rågkross,
    ½ dl vetekli,
    2 tsk bakpulver,
    1 tsk salt,
    1 msk rivet citronskal + saften från en citron,
    2 msk mörk brödsirap,
    1 stor riven morot (eller två små)
    3 dl lättfil (filmjölk).

    Sätt ugnen på 175 grader. Blanda bakpulver med de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ner citron (rivet skal och saft), sirap, rivna morötter och fil. Rör ihop till en ganska lös deg. Smörj och bröa en form, som rymmer 1 ½ liter. Strö gärna formen med vetekli eller klä den invändigt med bakplåts-papper.
    Häll i degen och grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter. Ta ut och stjälp upp brödet på galler.
    Låt svalna under duk.

  • AnnaK

    Nalle bröd
    Ingredienser
    16 st
    2 dl fiberberikade havregryn
    4 dl vetemjöl
    1 dl russin
    1 dl solroskärnor
    1 msk bakpulver
    1/2 tsk salt
    1/2 dl smör-&rapsolja
    3 dl mild yoghurt
    1/2 dl flytande honung
    Gör så här
    Sätt ugnen på 225°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i smör-&rapsolja, yoghurt och honung. Klicka ut degen med en sked på en plåt med bakplåtspapper. Platta till lite med mjölad hand. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Servera bröden nygräddade med smör och ost.

  • Jannamia

    Mörk filmjölkslimpa med solrosfrön

    4 dl grahamsmjöl
    ½ dl vete- el rågkross
    ½ dl linfrö
    ½ dl rostat solrosfrö eller hackad mandel
    1 tsk bikarbonat
    ½ dl russin
    1 tsk salt
    3½ dl filmjölk
    2 msk sirap

    Smörj en form på 1½ l, beströ den ev med kli. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt fil och sirap, rör om väl. Häll smeten i formen, släta till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen 1h, 175°. Stjälp upp, låt svalna under duk.

  • musli

    Ett kul tips, om du bakar mörkt bröd med bikarbonat och solrosfrön så använd solrosfrön som INTE är rostade eller saltade eller preparerade på annat sätt så reagerar fröna med bikarbonaten och blir ill-gröna!!! Ser jätte-coolt ut och mina brorsbarn tycker det är dö-häftigt!!!


    //heavy metal-mamma...
Svar på tråden Nyttigt bröd med bakpulver?