• mittliv

    gravad lax

    hej,,,nu e det som så att jag e dö kär i gravad lax o gravid i vecka 32,,,,,jag har hört att man absolut inte får äta gravad lax i graviditetn,,,,e det verkligen sååååååå farligt och varför???

  • Svar på tråden gravad lax
  • Sunflower

    www.slv.se hittar du all info när du är gravid om vad du får äta och inte äta.

  • MELIM

    Läs här:www.slv.se/templates/SLV_DocumentList.aspx

    Jag är inte 100% säker, men jag tror det beror på att listeriabakterien överlever på gravad fisk. Det är en microorganism som kan orsaka fosterskador utan att ge symptom hos mamman. Tror att maten måste vara upphettad til 70 grader för att bakterien ska dö.

    Fast något sådant fall har inte rapporterats på 10 år i Sverige hörde jag på nyheterna för något år sedan...

  • MELIM

    Länken funkade inte..men använd sunflowers och klicka dig fram...

  • mittliv

    om man bara äter liiiiiiite,,,,en liten skiva på en smärgås,,,tror ni att det gör något????

  • MELIM

    Listeriabekterien överlever frysning och hög saltmängd. Det är därför den kan finnas kvar på gravad lax....

  • MELIM

    Jag har själv ätit lite, lite grann. Men det är ju något var och en måste avgöra. Jag har ingen aning om hur mycket man måste äta för att det ska kunna ge skada...

  • laven

    Alltså, jag åt både gravlax, sushi, och en massa annat när jag var gravid. Självklart får man hålla sig till riktigt färsk fisk och respektabla restauranger, men det bör man ju göra även om man inte är gravid.

  • MELIM

    Så här står det på livsmedelsverkets hemsida:

    Fisk och skaldjur

    Listeria kan finnas i små mängder på gravad och rökt fisk. Om bakterien får tillfälle att föröka sig, som i vakuumförpackad vara med flera veckors hållbarhet, kan halterna med tiden bli avsevärda om förvaringstemperaturen inte hålls vid den rekommenderade max +4°C. Observera att listeria inte störs av atmosfären i vakuumförpackningen. Vakuumförpackning används för att minska växt av "förskämningsbakterier" och därmed förlänga produktens hållbarhet. Nyrökt fisk är en betydligt säkrare produkt.

  • MELIM

    (Ät därför bara riktigt nygravad lax om du ska äta...)

  • Linnea 2

    Jag brukar göra en underbart god paj med gravad lax o spenat o ingefära. I o med att man värmer denna borde ju bakterierna dö, eller vad tror ni?
    Jag är som ovanstående dö glad för gravad lax.

  • mittliv

    har här framför mig ett paket gravad lax
    ica -handlarnas grav-lax
    packdag 15-09-2006,,,,,,,bäst före 06-10-2006
    alltså,,jag lovar er att jag e heeelt såld och förälskad på gravad lax,,,,,tror ni jag kan ta en liten bit kanske??
    :)

  • Mamma och Mor

    Jag skulle inte äta vakuumförpackad gravad eller rökt lax eftersom Listeriabakterien kan fortsätta frodas i förpackningen, men var och en gör som man vill......
    Kan du inte göra någon maträtt där du hetter upp fisken till minst 70 grader? då blir det ju okej att äta oavsett.

  • Tjohalia

    Jag har hört att om man fryser laxen först sne gravar den och äter nygravat (ej vakumförpackat) så ska riskerna vara betydligt mindre.


    Joline ska få ett syskon i februari
Svar på tråden gravad lax