• MELIM

    gravad lax

    Läs här:www.slv.se/templates/SLV_DocumentList.aspx

    Jag är inte 100% säker, men jag tror det beror på att listeriabakterien överlever på gravad fisk. Det är en microorganism som kan orsaka fosterskador utan att ge symptom hos mamman. Tror att maten måste vara upphettad til 70 grader för att bakterien ska dö.

    Fast något sådant fall har inte rapporterats på 10 år i Sverige hörde jag på nyheterna för något år sedan...

  • MELIM

    Länken funkade inte..men använd sunflowers och klicka dig fram...

  • MELIM

    Listeriabekterien överlever frysning och hög saltmängd. Det är därför den kan finnas kvar på gravad lax....

  • MELIM

    Jag har själv ätit lite, lite grann. Men det är ju något var och en måste avgöra. Jag har ingen aning om hur mycket man måste äta för att det ska kunna ge skada...

  • MELIM

    Så här står det på livsmedelsverkets hemsida:

    Fisk och skaldjur

    Listeria kan finnas i små mängder på gravad och rökt fisk. Om bakterien får tillfälle att föröka sig, som i vakuumförpackad vara med flera veckors hållbarhet, kan halterna med tiden bli avsevärda om förvaringstemperaturen inte hålls vid den rekommenderade max +4°C. Observera att listeria inte störs av atmosfären i vakuumförpackningen. Vakuumförpackning används för att minska växt av "förskämningsbakterier" och därmed förlänga produktens hållbarhet. Nyrökt fisk är en betydligt säkrare produkt.

  • MELIM

    (Ät därför bara riktigt nygravad lax om du ska äta...)

Svar på tråden gravad lax