Crêpes/pannkakor
2 ägg
4 dl soyamjölk/havremjölk/rismjölk
2 dl dinkelmjöl
1 nypa salt
½ tsk honung
smör till stekning
Vispa samman ägg, mjölk och mjöl. Tillsätt honung och salt. Låt stå ca 15 minuter.
Stek pannkakorna i smör.
Nyttiga Dinkelpizzan
20 g jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk salt
500 g dinkel sikt
Tomatsås:
olja
1 stor lök, fin hackad
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
2 msk oregano, basilika, timjan
2 vitlöksklyftor, pressade
salt, svartpeppar
7 dl ost, riven
Byt ut vetemjölet i vanliga pizzadegen mot dinkelsikt.
Byt ut den feta pizzaosten mot sojaost, fetaost eller getost. Fyll pizzan med färska tomater, champinjoner och örter. Toppa med ruccola!
Gräddning 3-4 minuter i Stenung 320-330 grader
I hemmaugn? 220-240 grader tills det blir färg på kanterna
Annas nyttiga bröd
Ett bröd bakat på dinkelmjöl och fullkornsprodukter ger lång mättnadskänsla och ger tarmen något att jobba med. Oerhört lättbakat. Bara att röra ihop ? detta kommer att bli en favorit för familjen. Till och med barnen älskar detta nyttiga bröd!
5 dl dinkelmjöl från Labans Gotland
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2.5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk blandade brödkryddor
1 liter ekologisk filmjölk
0.5 dl sirap
Sätt ugnen på 175 c.
Blanda alla torra ingredienser. Rör ned filen o sirapen.
Smöra o bröa två 1.5 liters avlånga formar.
Grädda ca 100 minuter.
Alternativ ? gör halva satsen i en brödform och grädda i 60 minuter.
Recepten kommer från Tv3's "Du är vad du äter".
Jag har provat alla tre, jättegott, speciellt brödet :)