• Pillis1975

    Barnmat

    Här diskuterar vi mat och recept för barn som inte börjat att äta exakt den mat som vi äter. Tips och ideer vill vi ha här!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-10-06 15:44:56:
    Skriv gärna i era inlägg hur gamla era guldklimpar är

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 07:52:01:
    Har bara gått tillbax till sidan 28 än så länge. Om någon har tid o ork, skriv gärna om receptet så att det blir mer kortfattat, nu står det exakt som det står i inläggen.

    * pasta, kyckling och morot

    * tagliatelle med kött och sås på broccoli, röd paprika, lök och basilika (ljuvligt faktiskt )

    * mango/äpple/stjärnanis och äpple/päron/kanel

    * Köttfärs, morötter, potatis, kålrot, palsternacka, lök (först använde jag gul lök, idag purjo) vatten, krossade tomater, några lagerblad, någon örtkrydda (jag har testat timjan + oregano, och idag rosmarin) ev. kryddpepparkorn kokas tills grönsakerna är färdiga och mjuka - då är köttfärsen oxå färdig.

    * idag gjorde jag mat åt min..det blev köttfärs med paprika, tomat och bulgur. vet inte om det va så poppis..hon gjorde konstiga miner men åt mycket.. haha va roligt att se minerna iaf

    ? Idag fick han första hemmagjorda gröten:

    Mixade 1dl havregryn vilket väger 35 gram.
    Tog hälften av det, (ca 17½ gram) och kokade i 1,4 dl vatten i 3 minuter. Blandade i lite kylskåpskall fruktpuré så det blev gott och svalara.
    Ungen stånkade, stönade, frustade av vällust när vi matade honom. Och gnällde och gnydde när vi inte slevade in gröten fort nog

    ? Skinka med dillstuvad potatis

    2 skivor skinka (kokt, vanlig som man har på mackan!)
    2 potatisar (kokas i 2 dl osaltat vatten) Här har jag lagt till en halv morot per portion.
    3 msk grädde
    1 tsk hackad dill (0,5 tsk torkad dill)
    1 msk smör

    1. Skala och tärna potatisen (och ev morot) , och koka i vattnet i en kastrull.
    2. Klipp eller skiva skinkan i mindre bitar.
    3. När potatisen känns mjuk, tillsätt skinkan, grädden och dillen.
    4. Låt puttra ihop någon minut. Rör ner smöret (och mixa) och servera.

    Tillsätt ev mer vätska.

    Detta recept är för en "barnportion", det betyder att det blir ganska mycket mat för en liten bebbe. Jag 4-dubblar alltid recepten och delar upp för att frysa. Jag räknar "barnmatsburkar" som portioner, en liten burk är ca 1 dl, en stor är ca 2 dl. Brukar ge min tjej 1dl-are än så länge. Jag minns inte nu hur många sådana portioner det blev...... 6 kanske (vid en 4-dubbling alltså)?

    ? Idag bjöds det på kotlett med aprikos och morot. Och till efterätt banan mosad i hallon (tips härifrån) Förresten i förmiddags åt han macka med kokt ägg på Maten då, jag tog lite kotlettkött o skar i mindre bitar, klippte ner några torkade aprikoser, skar morot i mindre bitar, lite provencalsk krydda och vatten. Sen fick det koka i en kvart o mixas Mosade en potatis till Sen hallonen tinade jag i mikron och mosade sen en banan i det Ägget mosade jag och la på en macka med osaltat smör på

    ?
    Jag mal oxå grynen till havremjöl som jag då har färdigt i en burk flera dagar. Eftersom jag är en olydig mamma som inte vill ge samma sak till Sanna veckovis i taget brukar jag variera olika fruktgröter;
    - Banan var nog det första jag provade, och serverar då gärna passerade hallon/blåbär blandat med resten av bananen mosad. (Ca 2/3 i gröten och 1/3 mosad till 'sylten) ibland får hon katrinplommon på istället.

    - Mango har jag rivit ner och kokat med några gånger, serverat med köpt mango/päronpuré.

    - Idag rev jag lite päron fint i gröten och även nu fick hon mango/päronpuré till.

    ? Jag mixar havregrynen med stavmixer, så det går alldeles utmärkt När jag sedan gör gröten, så tar jag en aningens mer vatten än vad det vanliga grötreceptet säger. När det är hela havregryn så är det ju rätt mycket luft med när man mäter grynen - men när man mäter mixade gryn så är det ju mer som mjöl. Har ca. ½ dl mixade gryn och nästan 2 dl vatten. Min grabb vill inte ha den för "stabbig".

    ? Jag gör vanlig havregrynsgröt till min tjej!
    Jepp, ta "ett gäng" havregryn och kör med stavmixern - blir super! (då har du färdigmixade gryn några dagar) Sen så har jag redan mätt och vägt (med tanke på att volymen blir annorlunda med mixade gryn) BRA med våg! Jag ger nu motsvarande en halv vuxenportion ( ) och det är 20 gram mixade gryn och ca 1,25 dl vatten! Sen så blandar jag den färdiga gröten med en istärning aprikospuré för järnets skull, och pudrar med lite kanel. Poppis här i alla fall

    ? Jag kopierade in ett inlägg jag gjort tidigare om hemmagjord gröt. Min Elmer (5½ mån.) äter ½ dl mixade havregryn + nästan 2 dl vatten, det tycker jag blir lagom konsitistens.

    Lite hemmagröt-tips för den som är intresserad
    Mixa havregrynen först om bebisen är känslig mot fastare konstistens. Vill man järnberika gröten, så mixar man 1 msk blodbröd per grötportion, samtidigt som grynen. Man kan ju variera den egna (havregryns)gröten hur mycket som helst

    * Med frysta hallon i - blir perfekt ät-temperatur om man slänger i ett par hallon efter man kokat gröten.
    * Mosa ner en halv banan i gröten efter kokning. Mycket godare än köpe-banangröten. (varför har vi börjat med den egentligen...)
    * Äppelbitar som får koka med gröten - god äppelgröt. Går att göra samma med blåbär.

    Jag har varierat mellan havregryns-, mannagryns- (när det är ok med mjölk i maten), grahamsgrynsgröt. Grahamsgröt och risgrynsgröt. Alla varianter här uppe går ju att göra med alla grötar förutom risgrynsgröten.

    * 1 msk mat(raps)olja i gröten är bra näringtillskott. Även bra om bebisen är hård i magen.

    Inte meningen att trycka på er en massa gröt-recept Bara lite tips till er som vill göra egen gröt.

    * Frukt i, till eller efteråt är bra för C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järnet.

    Jag ser nu att jag inte skrev nåt om fullkorn. Man ska vara lite försiktig med att ge fullkornsmat till de små, (fiberhavregryngröt, grahamsgröt, rågmjölsgröt) då för mycket fibrer kan vara svårt för de små magarna att bearbeta. Aron (1½) kan fortfarande bli lös i magen om han får fiberhavregryn. Han har aldrig fått ont i magen, bara blivit lös

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 08:38:15:
    * * Köttfärs, potatis, kålrot och palsternacka: Detta kokas i små bitar tillsammans med lagerblad, lökringar, oregano. När allt är mjuk och köttfärsen färdig plocka bort lagerbladen och löken. Häll bort lite vatten. Tillsätt lite krossade tomater. Mixa till puré!

    * Pasta, kyckling och morot: Tärna moroten och skär kycklingen i små bitar. Koka allt tillsammans med pastan, lökringar och timjan. När allt är färdigkokt ta bort lökringarna, tillsätt lite smör och sedan mixa allt till en puré.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 07:53:37:

    Lagade torsk med potatis, palsternacka, kålrot, morötter, broccholi och dill (och rapsolja) till min lilla snart 7 månaders. Det tyckte hon var toppensmarrigt!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 18:09:43:
    Här kommer ett fiskrecept som min son gillar: (blir ca 10 portioner)
    Mixa sönder ett fiskblock (400 g) i en matberedare. Tillsätt 3 ägg, 2 dl matlagningsgrädde och 2 msk potatismjöl och mixa ihop. Häll i en smord avlång sockerkaksform. Grädda sedan i 200 grader i ugnen 50-60 minuter. Dela i ca 10 bitar och frys in!

  • Svar på tråden Barnmat
  • onehappen

    "Den blir lite stabbig o seg tycker jag - är det nån annan som gör på nåt annat sätt, o får bättre konsistens?"

    Jag har fått för mig att gröten blir stabbigare i mikro än om man kokar, dessutom låter det som du har någgot lite vatten. jag har 1,25 dl vatten på 1/2 dl gryn vilket jag kokar på spisen några minuter.

    Jag mortlar/mixar ett grynen innan också (och har i en burk) så blir konsistensen mer bebisvänlig

  • Pillis1975

    Jag har ingen aning om man kan koka skinkan så att saltet försvinner, ska dock testa det med falukorv.

    Solrosfrön är jättenyttigt ja, bra fetter i det.

    Jag använder mjölkprodukter i maten o sen gör jag egen yoghurt med naturell yoghurt o frukt, Albin verkar inte må så dåligt av det.

    Jag brukar ta en halv deciliter havregryn och två deciliter vatten o koka på spisen i några minuter. Ju längre det kokar ju mer sväller det i vattnet, ju bättre för bebismagen.

  • Meta83

    Jag gjorde egen havregrynsgröt härom morgonen till Tove 7 månader.
    Tog då:
    ½dl havregryn och mixade dom med stavmixern,
    drygt 1 dl vatten
    och ett ½ rivet äpple,
    kokade en stund på spisen och tillsatte sen lite kanel, blev jätte gott!!

    När jag gör egen yoghurt så tar jag turkiskyoghurt med frukt i, har haft både bär och rivet äpple eller mosad banan. Idag hade jag lite mixad mango och banan i (hemmagjord). Tove tycker mycket om sån yoggi!! 


    Meta - Stolt mamma till ♥♥♥Tilde -04 och Tove -06 ♥♥♥
  • miss mamma

    kan man ge nån yoggi till en 7,5 månaders han älskar juh den i burk men blir dyrt i längden?

  • Sefyria

    Ni måste hjälpa mig för jag har noll koll på det här - hur vet man att avokadon, mangon och passionsfrukten är mogen när man tittar på den i affären? Hur ska de kännas i handen, ska de lukta (?) något...eller vad? Likadant med ananas, hur väljer man mogen frukt?

    Det är ju så lätt att se på banan, äpplen, päron, kiwi och apelsiner/mandariner men de övriga frukterna handlar jag vääääldigt sällan - aldrig, typ - så jag behöver få veta innan jag ställer mig vid fruktdisken som ett förvirrat frågetecken.


    ♥ Sebastians mamma! ♥
  • Sefyria
    miss mamma skrev 2007-01-03 22:30:05 följande:
    kan man ge nån yoggi till en 7,5 månaders han älskar juh den i burk men blir dyrt i längden?
    Före jul hittade jag i kyldisken i min lokala Willys Hemma yoghurt i flerpack för barn, de stod precis intill Danonino (stavning?). Jag valde "Yo´plait" (också stavning?), nån fransk titel hade dem iaf. När gossen på 8 månader fick ett smakprov såg jag sedan att yoghurten rekommenderades från 10 månader. Dem var väldigt goda, smakade som yoghurtglass! Men de är nog dyrare än den turkiska yoghurten i hinken, skulle jag tro.
    ♥ Sebastians mamma! ♥
  • Rokka Jill
    Sefyria skrev 2007-01-03 22:30:48 följande:
    Ni måste hjälpa mig för jag har noll koll på det här - hur vet man att avokadon, mangon och passionsfrukten är mogen när man tittar på den i affären? Hur ska de kännas i handen, ska de lukta (?) något...eller vad? Likadant med ananas, hur väljer man mogen frukt?Det är ju så lätt att se på banan, äpplen, päron, kiwi och apelsiner/mandariner men de övriga frukterna handlar jag vääääldigt sällan - aldrig, typ - så jag behöver få veta innan jag ställer mig vid fruktdisken som ett förvirrat frågetecken. ♥ Sebastians mamma! ♥
    Mango kan du gnugga på skalet o lukta..
    Avokadon rekomenderar jag dig att köpa HÅRD o låta den mjukna hemma..
    risken finns att alla klämmer så den blir mjuk av klämmandet.
  • The Bumblebee
    Sefyria:
    Säger samma som Rokka Jill, köp hårda avokados och låt dem mogna i rumstemperatur hemma.
    MEN som tips på hur man känner när en avokado är mogen  så trycker du tummen med på knoppen, en lagomt mogen avokado ska ge efter rätt mycket då. Man ska inte hålla på att trycka runt om på dem, för ibland är de ju mjuka pga kantstötning osv. Så man köper en som man tror är mogen, men sedan visar sig bara vara mosig liksom
    Mamma till ♥Aron♥ (050303) & ♥Elmer♥ (060418)
  • MissBeccis

    The Bumblebee: Frågar igen eftersom jag inte fått något tydligt svar och man vill ju inte göra något tokigt. Alltså borde jag kunna ge min 6 mån lite julskinka (Tänker mig att det är som kassler ungefär), särskilt om jag kokar den lite innan?

    Bekah82: Håller med falken om att det visst verkar vara så att BVC säger helt olika, i många fall även bland olika sköterskor på samma mottagning. Tex så säger vår BVC tant att man inte ska ge messmör till småttingar i ersättning tex mot hård mage för att det är salt, men en annan sköterska på samma mottagning säger att man ska göra det och nämner inget om salt.


    Stolt mamma till Alicia, född 060623 ~ www.missbeccis.se
  • The Bumblebee
    MissBeccis:
    Jag kan ju bara säga hur jag skulle ha gjort  Jag ger ju både kassler och falukorv till min grabb. Han är visserligen 8 månader nu, men han har faktiskt smakat julskinka oxå. Mormor tyckte att det var gott...

    Ja, jag tror alltså att det är helt ok att ge lite julskinka. Om man ger det i en portion en dag, så tror jag inte att det är farligt även om man låter bli att koka. Nu är ju din kille lite mindre, så hade jag lagat barnmaten så hade jag kokat den och mixat tillsammans med kokta rotfrukter kanske
    Mamma till ♥Aron♥ (050303) & ♥Elmer♥ (060418)
Svar på tråden Barnmat