Nasi Goreng
Nasi goreng är enkelt att göra och ett mycket gott recept. Använd fullkornsris så blir det en rätt med lågt GI.
Nasi goreng är ett recept som har sina rötter i Indonesien. Mycket gott, hälsosamt och enkel rätt. Använd gärna fullkornsris så får detta recept ett lågt GI.
Tid: ca 30 min
4 portioner
Du behöver:
400 g kycklingkött
2 portioner ris
4 msk olja
3 gula lökar
6 dl strimlad vitkål
2-4 pressad vitlöksklyftor
4 tsk curry
1 tsk salt
1 röd paprika
1 grön paprika
3 tsk paprikapulver
2 tsk äkta soja
100 g skalade räkor
Gör så här:
Om du inte redan har färdiglagat kycklingkött, tillaga kycklingköttet. Du kan använda alla delar på kycklingen; klubbor eller filéer.
Koka 2 portioner ris enligt instruktion på förpackningen. (Vill man att det ska bli 6 portioner av detta recept så kan man ta 4 portioner ris istället, dock blir GI-värdet då högre.)
Under tiden riset kokar gör du allt annat så att du när riset är klart kan blanda ihop det med riset.
Skala och hacka lökarna. Skala av några blad på ett vitkålshuvud och skär i strimlor och dela sedan på tvären så att det blir små bitar. Det ska bli ungefär 6 dl hackad vitkål, det är inget du behöver mäta upp, se det bara som ett riktmärke när du hackar vitkålen.
Värm en stekpanna till medelvärme med lite av oljan. Stek lök och vitkål. Pressa över vitlök. Strö över curry, vitlök och salt. Låt steka tillsammans på svag till medelvärme, det får inte bli bränt, lök och vitkål ska mjukna. Häll på mer olja om det ser torrt ut.
Under tiden detta steker så passar du på att skära paprikorna i småbitar. Skär även köttet i mindre bitar.
Tillsätt paprika och kött i stekpannan. Häll över räkorna. Häll även över paprikapulver och soya, blanda om och låt steka tillsammans ca 10 minuter. Smaka av och tillsätt ev mer av curry och salt.
Blanda ihop med det färdigkokta riset.
Servera!
Tips:
Denna rätt passar bra att spara i matlådor och värma senare.
Variationstips:
Man kan istället för kyckling använda fläskkött. Tänk också på att denna rätt är ypperlig för att laga något gott av kyckling- eller griskött som blivit över.