Pepparkaksbröd!
Hallå!!!!
Blev så sugen på pepparkaksbröd, men hittar inte receptet
Brukar göra ett som är såååå lätt att göra, vilket passar mig.![]()
Är det nån annan som har det????
Hallå!!!!
Blev så sugen på pepparkaksbröd, men hittar inte receptet
Brukar göra ett som är såååå lätt att göra, vilket passar mig.![]()
Är det nån annan som har det????
Ingen???
Kan komma in med lite till er också sen
puffar för jag blev nyyyfiken på vad det är![]()
Jag är ochså nyfiken ![]()
Hmm, får ringa mitt galma jobb o fråga, men det är ingen där nu ju...
Återkommer
Ja gör det...vill HA
Pepparkaksbröd med lagrad ost och aprikoschutney
Buffé nr 11 2003, sid 14
Ingredienser
Portioner: 2 bröd
Dag 1
250 g torkade fikon
1 dl russin
1 dl linfrö
1 1/2 dl krossad råg
4 dl kallt vatten
Dag 2
3 dl fint rågmjöl
2 msk pepparkakskryddor eller 2 tsk malen ingefära, 2 tska malen kanel och 2 tsk malen kryddnejlika
3 dl kokande vatten
50 g färsk jäst
2 tsk salt
10-11 dl vetemjöl special
16 tjocka bitar lagrad gruyereost eller greve
3 dl aprikosmarmelad
50 g finhackade torkade aprikoser
Gör så här
1. Hacka fikonen fint. Lägg fikon, russin, linfrö
och krossad råg i en bunke och tillsätt vattnet.
Rör samman och täck med en handduk. Låt
fruktblandningen stå över natten.
2. Häll rågmjöl och kryddor i en bunke. Tillsätt
det kokande vattnet och fruktblandningen. Låt
svalna något. Smula ner jästen när temperaturen
är ca 37°C och rör tills den löst sig. Rör
ner salt och vetemjölet. Arbeta till en smidig
deg. Täck med bakduk och låt den jäsa i 45
minuter.
3. Sätt ugnen på 200°C.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och
dela den i två delar. Forma två limpor och lägg
i smorda brödformar ca 1 1/2 liter. Låt jäsa i
30 minuter. Grädda längst ner i ugnen i ca 45
minuter. Låt bröden stå kvar i formarna i ca 5
minuter innan de stjälps upp på galler och får
svalna.
5. Skär brödet i skivor och skär bort kanterna.
Skär osten i bitar som är lika stora som brödet.
Bred brödet med smör och lägg på osten. Rör
samman aprikosmarmelad och aprikoser.
Lägg en klick på varje bit.
Pepparkaksbröd
1 påse Finax Trekornsbröd
3 tsk. Pepparkakskryddor
½ dl ljus sirap
Ev. 1-2 dl russin
Gör så här:
Följ anvisningarna till Finax Trekornsbröd men minska vattenmängden till 6 dl.
Bröden bakas bäst i 2 stycken 1-litersformar då degen är ganska lös.
Kryddlimpa
(Susanne Andersson)
Recept för 1 limpa
Tidsåtgång: c:a 1½ tim. varav 1 tim. och 10 min. i ugnen.
2 dl ljus matbrödssirap
1½ dl brun farin
1½ dl filmjölk
1 ägg
5 dl vetemjöl
2 dl fint rågmjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk hjorthornssalt
½ tsk malda kryddnejlikor
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
Rör samman sirap, farinsocker, filmjölk och ägg i en bunke eller matberedare.
Blanda de båda mjölsorterna med bikarbonat, hjorthornssalt och kryddorna.
Rör ned detta i sirapsblandningen. Arbeta snabbt ihop alltsammans.
Lägg degen i en väsmord, avlång brödform. C:a 1½ liter.
Grädda limpan på galler i nedre delen av ugnen i 175°C, c:a 1 tim. och 10 min. Låt limpan ligga kvar i formen en liten stund innan den stjälps upp på galler.
Låt limpan kallna i bakdukar.
Servera gärna med ost och en bit morot.
PEPPARKAKSBRÖD!!
Världens enklaste, snabbaste och godaste:
3,75 dl socker
10,5 dl mjöl
12 tsk pepparkakskrydda
3 tsk bikarbonat
3 dl vatten
4,5 dl filmjölk
ca 3-4 dl lingonsylt
FÖRST TAR DU DÅ ALLA DE TORRA INGREDIENSERNA OCH BLANDAR IHOPA
I EN BUNKE..SEN HÄLLER DU BARA I DE VÅTA OCH RÖR RUNT MED
EN SLEV ELLER VAD DU NU HAR TILLGÄNGLIGT!!
HÄLLER SEN UPP SMETEN I EN SMORD BRASPANNA, ELLER LÅNGPANNA
ELLER VAD DET NU HETER UPPÅTLANDET..
DEN STORA DJUPA PLÅTEN SOM DU HAR I UGNEN I ALLA FALL..
GRÄDDAR DET I CA 20 - 25 MINUTER PÅ 200 GRADER..
..OCH ÄT DET SEN NÄR DET ÄR KLART OCH SVALNAT LITE OCH SÅ..
MED SMÖR OCH OST..
BARA SÅ UNDERBART GOTT!!
Obs!! Tycker du att smeten är himla rinnig..så ska den vara så..
Den sista påminde om den jag var ute efter... Kanske ska testa den utan lingonsylten vill säga
Tack snälla för dina tappra försök
Nu har jag hämtat det "rätta". Så lätt o såååå smarrigt
Ska skriva ner det, återkommer strax
Pepparkaksbröd!
8 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
3 dl socker
3 dl ljus sirap
4 tsk bikarbonat
1 pkt pepparkakskrydda
8 dl mjölk
Häll i långpanna (den är väldigt rinnande), där botten o kanterna är täkta av bakplåtspapper.
In i ugnen i ca 45 min, 175 grader.
Pensla sedan det heta brödet med lite vatten för en "snygg" yta.
Skär upp i lagom bitar o hugg in
Supergott med lite smör o ost!
Nu bakar jag brödet, o det luktar underbart i hela huset!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mums!
Bempa:ska alla ingredienser blandas ihopa eller man ska börja med någon speciell osv? och hur gräddas brödet,i mitten eller nedre delen av ugnen? det låter jättegott så man får ju helt klart testa =)
Rör ner alla i ordningen som står. Du behöver en elvisp med såna där "brödvispar".
Jag kallar det inte deg utan det är mer som en smet
Häll ut allt på bakplåtspappret o fördela jämnt.
Gräddas i mitten av ugnen.
Som sagt underbart med lite smör o ost när det är lite varmt
Klart du ska testa, det är super!!!!