Pepparkaksbröd!
Pepparkaksbröd med lagrad ost och aprikoschutney
Buffé nr 11 2003, sid 14
Ingredienser
Portioner: 2 bröd
Dag 1
250 g torkade fikon
1 dl russin
1 dl linfrö
1 1/2 dl krossad råg
4 dl kallt vatten
Dag 2
3 dl fint rågmjöl
2 msk pepparkakskryddor eller 2 tsk malen ingefära, 2 tska malen kanel och 2 tsk malen kryddnejlika
3 dl kokande vatten
50 g färsk jäst
2 tsk salt
10-11 dl vetemjöl special
16 tjocka bitar lagrad gruyereost eller greve
3 dl aprikosmarmelad
50 g finhackade torkade aprikoser
Gör så här
1. Hacka fikonen fint. Lägg fikon, russin, linfrö
och krossad råg i en bunke och tillsätt vattnet.
Rör samman och täck med en handduk. Låt
fruktblandningen stå över natten.
2. Häll rågmjöl och kryddor i en bunke. Tillsätt
det kokande vattnet och fruktblandningen. Låt
svalna något. Smula ner jästen när temperaturen
är ca 37°C och rör tills den löst sig. Rör
ner salt och vetemjölet. Arbeta till en smidig
deg. Täck med bakduk och låt den jäsa i 45
minuter.
3. Sätt ugnen på 200°C.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och
dela den i två delar. Forma två limpor och lägg
i smorda brödformar ca 1 1/2 liter. Låt jäsa i
30 minuter. Grädda längst ner i ugnen i ca 45
minuter. Låt bröden stå kvar i formarna i ca 5
minuter innan de stjälps upp på galler och får
svalna.
5. Skär brödet i skivor och skär bort kanterna.
Skär osten i bitar som är lika stora som brödet.
Bred brödet med smör och lägg på osten. Rör
samman aprikosmarmelad och aprikoser.
Lägg en klick på varje bit.