• AnnaK

    Pepparkaksbröd!

    Pepparkaksbröd med lagrad ost och aprikoschutney
    Buffé nr 11 2003, sid 14

    Ingredienser
    Portioner: 2 bröd

    Dag 1
    250 g torkade fikon
    1 dl russin
    1 dl linfrö
    1 1/2 dl krossad råg
    4 dl kallt vatten

    Dag 2
    3 dl fint rågmjöl
    2 msk pepparkakskryddor eller 2 tsk malen ingefära, 2 tska malen kanel och 2 tsk malen kryddnejlika
    3 dl kokande vatten
    50 g färsk jäst
    2 tsk salt
    10-11 dl vetemjöl special
    16 tjocka bitar lagrad gruyereost eller greve
    3 dl aprikosmarmelad
    50 g finhackade torkade aprikoser

    Gör så här
    1. Hacka fikonen fint. Lägg fikon, russin, linfrö
    och krossad råg i en bunke och tillsätt vattnet.
    Rör samman och täck med en handduk. Låt
    fruktblandningen stå över natten.
    2. Häll rågmjöl och kryddor i en bunke. Tillsätt
    det kokande vattnet och fruktblandningen. Låt
    svalna något. Smula ner jästen när temperaturen
    är ca 37°C och rör tills den löst sig. Rör
    ner salt och vetemjölet. Arbeta till en smidig
    deg. Täck med bakduk och låt den jäsa i 45
    minuter.
    3. Sätt ugnen på 200°C.
    4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och
    dela den i två delar. Forma två limpor och lägg
    i smorda brödformar ca 1 1/2 liter. Låt jäsa i
    30 minuter. Grädda längst ner i ugnen i ca 45
    minuter. Låt bröden stå kvar i formarna i ca 5
    minuter innan de stjälps upp på galler och får
    svalna.
    5. Skär brödet i skivor och skär bort kanterna.
    Skär osten i bitar som är lika stora som brödet.
    Bred brödet med smör och lägg på osten. Rör
    samman aprikosmarmelad och aprikoser.
    Lägg en klick på varje bit.

  • AnnaK

    Pepparkaksbröd
    1 påse Finax Trekornsbröd
    3 tsk. Pepparkakskryddor
    ½ dl ljus sirap
    Ev. 1-2 dl russin

    Gör så här:
    Följ anvisningarna till Finax Trekornsbröd men minska vattenmängden till 6 dl.
    Bröden bakas bäst i 2 stycken 1-litersformar då degen är ganska lös.

  • AnnaK

    Kryddlimpa
    (Susanne Andersson)
    Recept för 1 limpa
    Tidsåtgång: c:a 1½ tim. varav 1 tim. och 10 min. i ugnen.

    2 dl ljus matbrödssirap
    1½ dl brun farin
    1½ dl filmjölk
    1 ägg
    5 dl vetemjöl
    2 dl fint rågmjöl
    ½ tsk bikarbonat
    ½ tsk hjorthornssalt
    ½ tsk malda kryddnejlikor
    ½ tsk malen ingefära
    ½ tsk malen kardemumma
    1 tsk malen kanel

    Rör samman sirap, farinsocker, filmjölk och ägg i en bunke eller matberedare.
    Blanda de båda mjölsorterna med bikarbonat, hjorthornssalt och kryddorna.
    Rör ned detta i sirapsblandningen. Arbeta snabbt ihop alltsammans.
    Lägg degen i en väsmord, avlång brödform. C:a 1½ liter.
    Grädda limpan på galler i nedre delen av ugnen i 175°C, c:a 1 tim. och 10 min. Låt limpan ligga kvar i formen en liten stund innan den stjälps upp på galler.
    Låt limpan kallna i bakdukar.

    Servera gärna med ost och en bit morot.

  • AnnaK

    PEPPARKAKSBRÖD!!

    Världens enklaste, snabbaste och godaste:

    3,75 dl socker
    10,5 dl mjöl
    12 tsk pepparkakskrydda
    3 tsk bikarbonat
    3 dl vatten
    4,5 dl filmjölk
    ca 3-4 dl lingonsylt

    FÖRST TAR DU DÅ ALLA DE TORRA INGREDIENSERNA OCH BLANDAR IHOPA
    I EN BUNKE..SEN HÄLLER DU BARA I DE VÅTA OCH RÖR RUNT MED
    EN SLEV ELLER VAD DU NU HAR TILLGÄNGLIGT!!

    HÄLLER SEN UPP SMETEN I EN SMORD BRASPANNA, ELLER LÅNGPANNA
    ELLER VAD DET NU HETER UPPÅTLANDET..
    DEN STORA DJUPA PLÅTEN SOM DU HAR I UGNEN I ALLA FALL..

    GRÄDDAR DET I CA 20 - 25 MINUTER PÅ 200 GRADER..
    ..OCH ÄT DET SEN NÄR DET ÄR KLART OCH SVALNAT LITE OCH SÅ..
    MED SMÖR OCH OST..

    BARA SÅ UNDERBART GOTT!!

    Obs!! Tycker du att smeten är himla rinnig..så ska den vara så..

Svar på tråden Pepparkaksbröd!