• Gumlan

    En fråga om sushiris.. :-)

    Varför och hur kan man bli dålig om man inte kyler sushi riset tillräkligt snabbt?? eller kan man itne det? Har hört det, men vet inte om det ligger någon sanning i det?

  • Svar på tråden En fråga om sushiris.. :-)
  • Biodlaren

    Mat som ska ätas kyld ska kylas ned snabbt för att inte främja bakterietillväxt. Och för att förhindra efterkokning pga värmen som stannar kvar.

  • Gumlan

    tack för svaret förresten :D

  • Biodlaren

    Mat som kyls ner snabbt håller sig längre än mat som får svalna långsamt. Ska du äta riset samma dag så spelar det inte så stor roll, men ska du spara riset till dagen efter så bör du kyla ner det snabbt. Speciellt om du ska bjuda gäster på det.

  • peterpani

    Sushiris skall ju göras med mirinvin, risvinäger socker och salt. Kan tänka mig att detta är mums för bakterier. Jag trodde annars att man hade lite brottom med att kyla ner riset så att det inte fortsätter att svälla och att man då får ett FÖR klibbigt och tungt ris.

  • laven

    Men det är väl självklart (eller kanske inte???) att man gör sushiris till sushi som man äter samma dag? "Gammal" sushi är ju inte att föredra av många anledningar....

    Gammalt ris kan innehålla massa läskiga bakterier och man ska givetvis inte låta riset sitta ute i värmen på bänken i flera dagar....

    För att kyla sushi ris bör det stjälpas i en låg stenform och ristas kors i med rispaddel i flera omgångar. Tillsätt smaksättningen och blanda med rispaddeln. Sedan täcks formen med handduk och man låter det svalna. Man kan påskynda processen med att rista kors fler gånger. Det ska inte kylas i kylskåp.

  • elims

    "OBS! Ris som blandats med risvinäger får varken förvaras i sval eller kylskåp. Det som blir över måste kastas. Anledningen är att när man blandar vinäger och socker med riset, sätter man igång en jäsningsprocess. Denna jäsning gör att man inte skall äta sushi nästa dag. Däremot går det bra att skölja fisken, grönsakerna, skaldjuren e.t.c i kallt vatten, torka dem med papper och sedan förvara dem i kylskåpet."

    www.tokiya.se/sushisko1.htm

Svar på tråden En fråga om sushiris.. :-)