Finsk kålrotslåda o morotslåda!!!
Hej på er!
Finns det nån där ute som skulle kunna hjälpa mig o få tag i recepten har tappat dom o det var flera herrans år sen jag gjorde dom?
Tack på förhand!
Hej på er!
Finns det nån där ute som skulle kunna hjälpa mig o få tag i recepten har tappat dom o det var flera herrans år sen jag gjorde dom?
Tack på förhand!
jag letar efter dom jag oxå...kålrotslådan är för jäkla god!!
Vi ska köpa våra på Ica maxi i år
Nona..köpa?
Här köps inget färdigt, här gör jag själv, den slår allt Vet att jag har haft recepten...suck.
Nona, tror inte det finns här på ica, eller gör det de? kanske ska testa och smaka få se om de är nån skillnad, det kan ju va kanongott?.
Ingredienser
1 kg kålrötter (ca 2 stora)
2 dl ströbröd
4 dl grädde
1 dl sirap
1 1/2 tsk mald ingefära
1 msk salt
1 ägg
kan de hä va nåt?
Morotslåda
1½ dl risgryn
½ tsk salt
3 dl vatten
7 dl mjölk
6-7 ganska stora morötter
½ dl ströbröd
1 dl grädde (valfri fetthalt, t o m mjölk går bra)
ca 1 tsk salt
½ tsk riven muskot
2 st ägg
1 msk margarin (kan uteslutas)
Koka risgrynen i det saltade vattnet ca 10 minuter. Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda till gröt, ca 40 minuter. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten, kör dem sedan i mixer eller matberedare till en slät massa. Låt ströbrödet svälla i grädde och blanda i kryddor och ägg. Var försiktig med saltet, det blir lätt för mycket. Smaka! Blanda gröten, morotspúren och ströbrödsblandningen. Häll i smord form, klicka eventuellt på margarinet och strö på lite ströbröd. Grädda i 175 grader i en timma.
En rätt som jag har svårt att klara mig utan på julafton. Men den går helt säkert att äta andra tider på året också, har bara inte kommit mig för... I stället för potatis. Mums
googla på google.fi kan du finska så är det säkert lättre att hitta med lanttulaatikko och porkkanalaatikko
Nona
Hehehe, känner igen mig, vet inte själv hur jag ska styra upp det hela? !
Fick recepten av min mamma iår (känner mig hedrad), äntligen har jag blivit vuxen nog att få göra dem själv