goda mackor
Tänker bjuda mina föräldrar på några goda mackor när de kommer hit på fredag kväll. Har du nåt tips på en mumsig macka... eller flera?
Tänker bjuda mina föräldrar på några goda mackor när de kommer hit på fredag kväll. Har du nåt tips på en mumsig macka... eller flera?
Gravad lax är ju sjukt gott på macka. släng på lite grönsaker kokt ägg och hovmästarsås och några räkor
Fylla ubåtar
4 port
4 minibaguetter
1 ½ dl lätt crémefraiche
1 ½ dl lättmajonnäs
½-1 gul lök
1 bit gurka (ca 10 cm)
salt och peppar
1 klyfta isbergssallad
200 g rökt kött
1 röd paprika
Skär upp baguetten på mitten, men inte helt igenom.
Blanda lätt créme fraiche och lättmajonnäs.
Rör ner hackad gul lök och hackad gurka. Krydda med salt och peppar.
Bottna med lite strimlad isbergssallad i bröden. Häng köttskivor i rad utmed kanten på båda sidor.
Fyll på med en rejäl klick av såsen.
Lägg en sträng av hackad paprika över såsen. Servera.
Ljus baguette med fläskfilé
Baguette
Helstekt fläskfilé
Bladsallad, rosésallad, och frisésallad
Cremé fraiche
Mango chutney
Rödlök
Tomat och bladpersilja
Snitta och smöra baguetten.
Skär fläskfilén i tunna skivor. Lägg dem i baguetten.
Blanda creme fraiche och chutney. Klicka blandningen över fläskfilén.
Lägg på rödlöksringar.
Garnera med tomat, gurka och bladpersilja
Ljus baguette med kassler
Ljus baguette
Strimlad kassler
Strimlade råa morötter
Bladselleri
Bladpersilja
Dressing:
Olja
Salt och peppar
Citron
Dijonsenap
Kapris
Ev lite rödvinsvinäger
Purjolök
Snitta och smöra brödet.
Lägg på salladen.
Strimla kasslern och morötterna.
Blanda dressingen.
Rör ihop kasslern och morötterna med dressingen och fördela över brödet.
Garnera med bladpersilja och skivad purjolök.
Mackor med potatis- och skinkfylling
4 st
4 utflyktsbröd, pitabröd, chiabatta eller minibaguette
4 skivor rökt skinka
grönsallad
Röra:
3 dl kokt tärnad potatis
2 msk bostongurka
2 msk hackad basilika
1 dl lätt crème fraiche
1 krm salt
Blanda ihop ingredienserna till röran.
Dela bröden och lägg röran i botten och sallad och skinka ovanpå.
Panini med köttbullar
Rödbetssallad
8-10 Skivade köttbullar/smörgås
Bladsallad, lollorosso och frisésallad
Paprika Gul
Bladpersilja
Smöra brödet.
Lägg på salladen.
Fördela rödbetssalladen över hela smörgåsen.
Lägg på de skivade köttbullarna.
Garnera med paprika och bladpersilja
Sillröra på knäcke
1/2 burk matjesill à 200 g
2 hårdkokta ägg
1/2 hackad gräslök
2 msk orökt kaviar
1 dl gräddfil
4-6 port
Låt sillen rinna av. Hacka den grovt. Skala och hacka äggen. Blanda ihop alla ingredienserna. Lägg röran på knäckebröd strax före servering.
Tunnbrödrulle med rostbiffsallad
4 st
250 g stekt strimlad rostbiff
1 hackad lök
3 msk kapris
4 dl strimlad salladskål
2 dl Kraft Creme Fraiche Original
4 st mjuka tunnbröd
smör
2 saltgurkor
Blanda rostbiff, lök, kapris, salladskål och dressing till en sallad.
Bred smör på tunnbrödskakorna och fördela salladen.
Rulla ihop och stick ner ett par saltgurkstavar.
SCHWEIZARE
En skiva schweiziskt bondbröd (Bauernbrot) eller jättefranska breds ev med litet smör eller margarin. Lägg på 1 - 2 skivor bayonneskinka i bitar och tomatskivor. Sedan ett lager tunna, mjukfrästa lökringar. Stänk gärna över litet vitt vin, worcestershiresås eller äkta soya. Täck med ostskivor av schweizertyp och gratinera i 275° ca 10 minuter
röktlax med färskriven pepparrot och ägg. mums
Rostbiff med tomat, remouladsås och rostad lök, och guud det är så gott gärna i en ciabatta eller på fullkornsbröd typ kavring!
ÖLSMÖRGÅSAR
4 st
1 gul lök
300 g köttfärs
100 g bakad leverpastej
1 dl öl
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
4 skivor vitt formbröd
1 msk smör eller margarin
4 salladsblad
Sås:
1 röd paprika
1 ättiksgurka
2 dl gräddfil
Börja med såsen. Skölj paprikan och skär den och ättiksgurkan i tärningar. Blanda ned dem i gräddfilen. Skala och hacka löken. Blanda den med köttfärs, leverpastej, öl och kryddor. Bred färsen över brödskivorna i ett tjockt lager. Bred gärna så att färsen går litet över brödkanterna, den krymper när den steks.
Bryn matfettet i en stekpanna. Stek smörgåsarna med färssidan nedåt på svag värme. Vänd smörgåsarna och stek dem en kort stund på andra sidan.
Lägg upp smörgåsarna på varma tallrikar. Garnera med salladsblad. Häll såsen över eller servera den till.
Fyllda frallor 4 port
4 småfranska
4 ägg
100 g skivade champinjoner
100 g strimlad skinka
2 tomater
dela frallorna och Gröp ur bröden. Vispa äggen lätt. Blanda med champinjoner och skinka. Lägg blandningen i frallorna. Sätt in i ugnen, 250° ca 10 min. Servera med skivade eller klyftade tomater.
Nilssons polartårta (6 port)
6 st stora halvor av polarkaka
6 dl grädde 20 ? 27%
1 brk tonfisk i vatten
kaviar (på tub) efter smak
Garnering:
3 ägg
½ gurka
räkor
1 citron
Hårdkoka äggen, finhacka gurkan, skala räkorna och skiva citronen, dela sedan skivorna i hälften. Vispa grädden hårt. Blanda hälften av grädden med tonfisken och resten av grädden med kaviaren, du bestämmer själv hur stark kaviarsmaken ska vara. Lägg två halvor av polarkakan på en stor tallrik/tårtfat så de bildar en rund cirkel. Bred ut tonfiskblandningen över polarkakorna. Lägg på ytterligare ett lager av polarkakor ovanpå. Bred ut kaviargrädden över. Spara lite till garneringen. Lägg nu på det översta lagret med polarkakor och ovanpå detta så breder du på det sista av kaviargrädden. Garnera med äggklyftor, finhackad gurka, citronskivor samt räkor efter eget tycke och smak.
Senapskyckling i tunnbröd
--------------------------------------------------------------------------------
4 port.
4 mjuka tunnbröd
2 stekta/grillade kycklingfile
gräslök finklippt
1 hackad rödlök
2 dl crème fraîche
1/2 dl majonnäs
1½ -2 msk skånsk senap
salt
peppar från kvarn
Strimlad isbergssallad
Gör så här:
Tärna kycklingfilen, blanda med rödlök och gräslök. Rör samman majonnäs, crème fraîche och senap. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner kyckling och lök. Fördela smeten jämnt på de fyra tunnbröden, strö på isbergssalladen och rulla ihop.
Vira in dem i folie
Jul-quesadillas
Ingredienser
4 port
8 mellanstora tortillabröd
2-3 msk söt, stark och grov julsenap
8-16 skivor rökt skinka, julskinka,
salami eller rökt korv
280 g Kvibille Herrgård Gör så här
Bred senap på 4 av bröden. Lägg ut skinka eller korv. Täck med
hyvlad ost. Lägg de resterande bröden ovanpå. Stek på båda sidor
i en torr, varm stekpanna till fin färg. Skär i trekanter och servera
genast, gärna med lite grönsaksplock.
Skinkbruschetta med rödbetstsatsiki
Ingredienser
4 port
4-6 inlagda rödbetor
1/2 rödlök
100 g Apetina feta
2 dl matyoghurt
salt
svartpeppar
4 skivor ljust eller vitt bröd
2 msk smör
4-8 skivor julskinka Gör så här
Riv rödbetor och lök grovt. Mosa osten. Blanda matyoghurten med rödbetor, lök och mosad fetaost. Smaksätt med salt och peppar. Stek brödet i smör i en stekpanna. Lägg på skinka och toppa med rödbetstsatsiki. Rödbetstsatsiki är också gott till kalkon, rökt kött och korvar.