milt fullkornsmjöl tror jag
det är kungsörnens och texten är typ ljusblå
sen gillar jag att slänga i rivna äpplen, morötter, squash, chili, krossade tomater etc
tar man blöta saker i degen (som krossade tomater) så byter man ut en del av vattnet
vill man ha andra mjölsorter så är det bara att byta ut en del av mjölet (blötlägg gärna grynerna över natten så blir brödet mkt saftigare och det blir inga hårda grejer i)
goda mjöler och gryner att ha i:
vetegroddar
psylliumfrö
havregryn
vetekross
rågkross
korngryn
vetekli
havrekli
durumvetemjöl
speltvetemjöl
lite grundrecept kanske?
Soft grunddeg
1l vatten
150g jäst
1,5 dl sirap
25g salt
200g margarin
2000g vetemjöl special (vanligt eller fullkorn)
Gör såhär:
? lös jästen i vattnet
? blanda ner större delen av mjölet
? blanda ner margarin, sirap och salt
? reglera konsistensen på degen
? kör degen kraftigt i degblandare 5-15 minuter beroende på hastighet, tills glutentrådar bildas
? jäs i ca 20 minuter
? slå upp limpor, bullar, korvbröd eller tekakor
? jäs 30-60 minuter
grädda limpor i ca 30 minuter i 200 grader
bullar i ca 10 minuter i 225-250 grader
Vit grunddeg
1l vatten
25-150g jäst
30g salt
2 tsk askorbinsyra
1800- 2000g vetemjöl special (vanligt eller fullkorn)
Gör såhär:
? lös jästen i vattnet
? blanda ner största delen av vetemjölet
? blanda ner saltet
? reglera konsistensen på degen
? kör degen kraftigt i degblandare 5-15 minuter beroende på hastighet, tills glutentrådar bildas
? jäs i ca 20 minuter
? slå upp limpor, baguetter eller bullar
? jäs 30-60 minuter
grädda limpor i ca 30 minuter i 200 grader
bullar i ca 10 minuter i 225-250 grader
Tillägg, görs på slutet av knådningen:
2-4dl lingonsylt eller äppelmos + grovt mjöl (till rätt konsistens)
örter
chilipulver + salt
spenat
rivna morötter/rödbetor etc.
Mörk sirap + grovt mjöl
soltorkade tomater +salt
oliver etc
Reglera konsistensen med mer mjöl om så behövs