• ImLost

    kan mab byta ut vetemjöl mot grhamsmjöl rätt av?

    inte bakat bröd sen hemkunskapen och tänkte du göra ett seriöst försök .
    Min fråga är ifall man kan byta ut en del av vetemjölet till grahamsmjöl rakt av ...eller måste man typ har mer vätska eller nåt då ?

    mvh e

  • Svar på tråden kan mab byta ut vetemjöl mot grhamsmjöl rätt av?
  • Astarte

    en del kan du byta ut men du måste nog ha mest vetemjöl iaf. annars blir resultatet konstigt.

  • lilaki

    Håller med astarte. Dessutom vill jag tillägga att det oftast behövs totalt mer mjöl i degen om man ersätter en del med graham. Om man till exempel ska baka scones som normalt har 4dl vetemjöl och avser att byta ut 2dl mot grahamsmjöl så brukar man bli tvungen att komplettera med lite mer mjöl än vad som står i receptet annars blir det smetigt. Så i sconesreceptet kanske det skulle bli totalt sett 4,5-5dl mjöl. Lycka till!

  • lata kocken Johanna

    du kan byta hälften av mjölet mot graham - inte mer...

  • idalin

    om jag har grahamsmjöl i smeten till ugnspannakaka tillsätter jag bakpulver. annars blir pannkakan som en spånplatta! jag byter ut ca 1/3 (aldrig mer än hälften) av vetemjölet mot graham. det är kanongott med grahamsmjöl i mat-pajdeg.

  • Felice

    Grahamsmjøl førutsætter att du har vetemjøl i också.

  • flixflax

    Byt ut det mot durummjöl annars. Om målet är att få det "nyttigare"

  • lata kocken Johanna

    ja eller ngt annat fullkornsmjöl som har större utmalningsgrad

    det finns ett toppenbra milt fullkornsmjöl som funkar till nästan allt - och folk tror att de äter vanligt "vitt" bröd

  • ImLost

    tack frö hjälpen alla :) degen jäser nu..får la se hur det blr =)

    lata kocken ...vad heter det mjölet ?

  • lata kocken Johanna

    milt fullkornsmjöl tror jag

    det är kungsörnens och texten är typ ljusblå

    sen gillar jag att slänga i rivna äpplen, morötter, squash, chili, krossade tomater etc

    tar man blöta saker i degen (som krossade tomater) så byter man ut en del av vattnet

    vill man ha andra mjölsorter så är det bara att byta ut en del av mjölet (blötlägg gärna grynerna över natten så blir brödet mkt saftigare och det blir inga hårda grejer i)
    goda mjöler och gryner att ha i:
    vetegroddar
    psylliumfrö
    havregryn
    vetekross
    rågkross
    korngryn
    vetekli
    havrekli
    durumvetemjöl
    speltvetemjöl

    lite grundrecept kanske?

    Soft grunddeg

    1l vatten
    150g jäst
    1,5 dl sirap
    25g salt
    200g margarin
    2000g vetemjöl special (vanligt eller fullkorn)

    Gör såhär:

    ? lös jästen i vattnet
    ? blanda ner större delen av mjölet
    ? blanda ner margarin, sirap och salt
    ? reglera konsistensen på degen
    ? kör degen kraftigt i degblandare 5-15 minuter beroende på hastighet, tills glutentrådar bildas

    ? jäs i ca 20 minuter
    ? slå upp limpor, bullar, korvbröd eller tekakor
    ? jäs 30-60 minuter

    grädda limpor i ca 30 minuter i 200 grader
    bullar i ca 10 minuter i 225-250 grader

    Vit grunddeg

    1l vatten
    25-150g jäst
    30g salt
    2 tsk askorbinsyra
    1800- 2000g vetemjöl special (vanligt eller fullkorn)

    Gör såhär:

    ? lös jästen i vattnet
    ? blanda ner största delen av vetemjölet
    ? blanda ner saltet
    ? reglera konsistensen på degen
    ? kör degen kraftigt i degblandare 5-15 minuter beroende på hastighet, tills glutentrådar bildas

    ? jäs i ca 20 minuter
    ? slå upp limpor, baguetter eller bullar
    ? jäs 30-60 minuter

    grädda limpor i ca 30 minuter i 200 grader
    bullar i ca 10 minuter i 225-250 grader

    Tillägg, görs på slutet av knådningen:
    2-4dl lingonsylt eller äppelmos + grovt mjöl (till rätt konsistens)
    örter
    chilipulver + salt
    spenat
    rivna morötter/rödbetor etc.
    Mörk sirap + grovt mjöl
    soltorkade tomater +salt
    oliver etc

    Reglera konsistensen med mer mjöl om så behövs

Svar på tråden kan mab byta ut vetemjöl mot grhamsmjöl rätt av?