• Dino78

    Rolig/lyxig dessert, efterrätt?

    Varje nyårsafton så äter vi trerätters hemma hos pappa och just efterrätten är det som det läggs ner mest energi på. Det ska vara roligt och annorlunda.
    Vi har gjort fruktsallad som man hade i urgröpta ananas ist för skålar
    Urgröpta apelsiner med apelsin och mint-fyllning
    Bär med hallonspegel
    Chokladformar med lingongrejs

    Någon som vet något recept, eller nån sida med massa roliga efterrätter på? Har kollat på tasteline och arla men dom har ju mnest "vanliga" recept.
    Huvudsaken är liksom att just själva upplägget av maten är skojig!


    DIF i själ och hjärta
  • Svar på tråden Rolig/lyxig dessert, efterrätt?
  • uno

    Arla har god chokladmousse (vit och brun) som man kan mixa i glas så det blir randigt, gott och enkelt och snyggt att se på. http://www2.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15536 http://www2.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14849

    I går till julafton hade jag gjort chokladparfait och lingonparfait som man sen lade i lager i en skål och serverade med frusna hallon, kanske inte så stilfullt men du kan ju göra det snyggare.  http://www2.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15093

    Glass i ugn (om man gör i små portionsformar) med marängtäcke på är gott och stilfullt.

    Den här rosa chokladmoussen har också varit uppskattad. http://www2.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15337

    Crepes är mkt jobb men brukar gå hem. http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=296551

    Fryst sabayone är gott det med http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=2111&receptname=Sabayongratinerad%20frukt

    Hittar du inget kanske du fick lite inspiration och kom på något annat!

  • Irma77

    Köp frysta jordgubbar och tina.

    Lägg de i en skål eller glas.

    Vispa vaniljvisp och lägg över.

    Sen river du skalet av 2 lime, och häller i ca 2 msk socker.
    mixa det med en stavmixer och strö över vaniljvispen.

    Garnera med något piffigt.

    Man kan öven riva lite choklad över limen.

    Det är sååå gott.

    *LOVAR*

  • Mithera

    Arla har ett recept på kokosglass som är supergott! arla.msn.se/Default____17653.aspx

    Jag gjorde i portionsformar i stället för en stor (använde små plastglas). Dekorerade sedan varje glass/fat med färsk frukt och rostad kokos. Mycket gott och väldigt uppskattat.

  • E l l a

    Pannacotta av något slag, tex vit choklad, med bär är både jättegott och enkelt att göra, riktigt creme brulee är också mums.

  • Dino78

    Kokos går bort då två är allergiska mot nötter, ananrs såg det ju skitgott ut!
    Den där lingonparfaiten-länken fungerade inte men det är troligtvis den vi hade förra eller förrförra året, för den hette iaf lingonparfait i chokladskål eller vad det var.

    Pannacotta ska jag kolla vad det är för något.


    DIF i själ och hjärta
  • Lovething

    Till nyår lutar det åt en vaniljpannacotta med raspad vit choklad och chokladdoppad ananas

    pannacotta 2 port

    2 dl grädde
    1/2 dl Dansukker gelesocker Multi
    smaksättning, 1 tsk vaniljsocker

    Blanda grädde och sockret och smaksättning i en kastrull och låt koka upp (1/2 minut kanske).

    Häll upp i glas eller formar och låt stelna några timmar...

    Sen någon vit choklad historia, raspar nog bara chokladen över pannacottan, vill man kan man ju stjälpa upp pannacottan på snygg a fat? Och sen bara doppa skuren färsk ananas i valfri choklad *mums*

    En annan efterätt jag gjort någon gång är exotiska frukter, med hallonspegel och vaniljglass...

    Gör en hallonsås på mixade hallon, smaksätt med lite socker och droppa ut på snygga tallrikar, klicka på vaniljglass i kulor och dekorera sedan med tex halverade passionsfrukter, ananas, mango, banan...Låt fantasin flöda...

    Gott nytt år! =)

  • Mamasnest

    JAg brukar göra chokladmousse på vispgrädde och dyr choklad. Till det kan man servera lite varma bär om man vill.


    The only certainty is that nothing is certain.
  • Mithera

    Det här då... jag har inte provat det själv, men det låter mumsigt .

    Passionsfrukts- och apelsinmousse (4-6pers)*

    1 gelatinblad
    4 passionsfrukter
    1 dl vispgrädde
    2 msk pressad apelsin
    2 ägg
    1 äggula
    1/2 dl socker

    Till dekoration:
    kärnor från 2 passionsfrukter
    chokladfigurer

    Gör så här:
    1. Lägg gelatinbladet 5 minuter i kallt vatten. Gröp ur passionsfrukterna. Passera fruktköttet så att kärnorna försvinner.

    2. Vispa grädden till ett fast skum. Ställ åt sidan.

    3. Vispa ägg, äggula och socker poröst. Rör ner passionsfrukts- och apelsinsaft.

    4. Ta upp och smält gelatinbladet i en kastrull på svag värme. Blanda det med 1/4 av äggsmeten. Tillsätt det i resten av äggsmeten. Vänd till sist ner grädden. Häll upp i glas eller koppar. Låt stå i minst 2 timmar, men gärna i 4 timmar.

    5. Dekorera med passionsfruktskärnor och en chokladfigur (ringlad eller spritsad av smält choklad som sedan stelnat) före servering.

    *Receptet kommer från "Mera Fredagsgourmet" en kokbok från Allt om mat.

  • Anna79a

    Jag fyller år på fredag å till kaffet ska jag göra päronhalvor med AfterEight på å så grädde och glass till.

    Vi har fått massa AfterEight nu på jul så d blir perfekt!


    (¯`°?.¸ ♥ Mamma till underbara Anton född 050924 ♥ ¸.?°´¯)
Svar på tråden Rolig/lyxig dessert, efterrätt?