• Googels

    Bröd med rågmjöl?

    Är det nån som vet om man kan göra 'rågsikt' genom att blanda rågmjöl med vetemjöl?

    Där jag bor (utomlands) finns inte rågsikt att få tag på, rågmjöl finns men tycker bröd blir för 'tungt' om man bara använder det.

    Har visserligen bara testat att baka med rågmjöl nån gång, så om nån har ett bra recept så tar jag gärna emot.

  • Svar på tråden Bröd med rågmjöl?
  • lillaEgo

    Man gör väl surdegsbröd på rågmjöl? Fast jag är usel på surdegar fast jag tycker brödet blir gott.

  • Euphorbia

    Citerat direkt från förpackningen:
    "Kungsörnen Rågsikt är en blandning av 60% siktat vetemjöl och 40% siktat rågmjöl. Grodd och skaldelar har siktats bort."
    Sök på Sabinabröd, det är ett mycket populärt bröd med rågmjöl.
    eller min favorit:

    Grovt fiberbröd
    3 dl vetekli
    1 liter vatten eller lättmjölk
    75gr jäst
    2-3 tsk salt
    2 msk sirap
    2 msk olja
    6 dl rågmjöl
    6 dl grahamsmjöl
    1,3 liter vetemjöl

    värm vätskan fingervarmt och blanda nästan allt med vetekli, blanda resten med jästen.
    blanda ihop kli, jäst ,salt, sirap.
    Tillsätt mjölet och arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter.
    Jäs 45 min.
    Knåda degen smidig och forma två limpor.
    Jäs 30 min.
    Grädda på botten av ugnen 15 min 200grader,
    flytta sen upp brödet en fals och grädda 45 min till.
    Låt bröden kallna i bakduk och sen vila ett dygn innan du smakar.
    Jättegott!

  • MalinI

    Finns filmjölk? Det brukar bli saftigt och bra med rågmjöl.

Svar på tråden Bröd med rågmjöl?