oxfilegryta
är det ngn som har ett recept?
är det ngn som har ett recept?
det är gott att ha oliver, syltlök, stark korv, mejram i grytor men oxfile gryta vill man kanske piffa upp lite extra. Gorgonzola?
eller oxfile i kantarellsås
Oxfilegryta med rosépeppar
Ingredienser
400 - 500 g oxfile
1 gul lök
4 skivor rökt skinka
1 msk margarin
1/2 tsk salt
1/2 msk rosépeppar
1 msk vetemjöl eller idealmjöl
1 msk tomatpuré
1 1/2 dl oxbuljong (tärning)
1 1/2 dl grädde eller Crème Fraiche
1. Skär köttet i strimlor. Skala och hacka löken. Skär skinkan i tärningar.
2. Bryn köttet i margarin i en stekpanna. Låt lök och skinka fräsa med. Salta och strö över söndersmulad rosépeppar och mjöl.
3. Rör ut tomatpurén i buljongen och häll det i pannan. Låt sjuda under lock ca 5 min. Rör i grädde eller Crème Fraiche och smaka av.
Servera med kokt ris och en tomatsallad eller blandad sallad.
Oxfilegryta med banan och kiwi
ca 400 gr oxfile
100 gr bacon
salt,peppar,curry
2 msk vetemjöl
3 dl hönsbuljong av tärning
(10 små lökar)kan skippas också 2 stora bananer
1 kiwifrukt
en liten påse jordnötter(kan skippas)
Skär oxfilen i centimetertjocka skivor som kryddas med salt,peppar och curry.
Vänd bitarna i vetemjöl och bryn dom innan dom läggs över i en gryta.
Strimla baconet och fräs det och lägg även detta i grytan.
Skala lökarna och låt dom fräsa i stekpannan 5 min.
Slå sedan över buljongen och låt puttra under lock i ca 25 min eller tills köttet känns klart.
Skiva bananerna och vänd ner dom i grytan så att dom hettas upp men utan att koka.
Garnera med skivad kiwi och jordnötter.
Oxfilegryta
4 portioner
500 gram oxfile
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 hackad gul lök
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk chilisås
1/2 msk Worcestershiresås
1/2 msk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk rosepeppar
Hackad persilja
Skär filen i skivor, platta ut dem något och bryn dem hastigt. Salta och peppra.
Ta upp köttet och fräs löken.
Blanda creme fraiche, grädde, chilisås, worchestersås, soja och vitlök. Slå blandningen över löken, rör om och låt puttra några minuter.
Lägg i kött och rosepeppar och låt puttra 5 minuter.
Strö över persilja.
Festlig oxfilegryta
Ingredienser 4 port
# 600 g oxfilé
# smör
# salt
# grovmalen svartpeppar
# 4 vitlöksklyftor
# 6 dl grädde
# 1 pkt broccoli
# 200 g soltorkade tomater
Så här gör du:
Skiva oxfilén och stek den i smör. Salta och peppra. Pressa över vitlöken. Häll i grädden, tillsätt broccolin i bitar och tomaterna i strimlor. Låt koka ihop några minuter.
Tackar så mycket. är lättast att göra gryta när vi har en liten och gästerna har var sin liten också. är inte så beroende av att ätas just i rättan tid.