Vitkål
Jag har köpt ett vitkålshuvud men är osäker på vad jag ska göra med den... tänkte nån sallad (inte pizzasallad) men har svårt att hitta recept som låter goda.
Nån som har nåt tips? nåt bra recept?
Jag har köpt ett vitkålshuvud men är osäker på vad jag ska göra med den... tänkte nån sallad (inte pizzasallad) men har svårt att hitta recept som låter goda.
Nån som har nåt tips? nåt bra recept?
man kan strimla den och ha i en vanlig sallad.
riva den och kanske blanda med morot, majs mm..
Eller skära den i lite större bitar och bara ha och gnaga på.. =)
Strimla vitkålen så kan du blanda den med lite olika saker beroende på vad du ska äta till. till exempel : krossad ananas/rivet äpple/lingonsylt/bönor
Kålpudding!! Är ingen sallad men det är suupergott...
Nån sallad med nån dressing eller nåt så man får vitkålen lite mjuk? eller går det att får den mjuk på nåt sätt innan man använder den i en sallad?
Stuvad vitkål:
0,5 st vitkålshuvud
1 msk mjöl
3 dl mjölk
2 msk messmör
1 st schalottenlökar, finhackad
1 dl persilja, grovhackad
salt och peppar
Skär kålen fint och bryn den i lite olja och smör i en kastrull. Pudra över mjölet och häll på mjölken och messmöret. Låt blandningen koka i ca 10 minuter till dess att kålen är mör. Smaksätt med salt och peppar och blanda i schalottenlöken och den grovhackade persiljan. Lägg ner köttbullarna i vitkålen före servering.
Tomatstuvad vitkål
Ingredienser 4-6 port.:
1 medelstort vitkålshuvud, 750 g
kokande vatten
3 1/2 dl tomatsås (för recept klicka på rubriken nedan)
ev. 1 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk hel spiskummin eller kummin
Så här gör du:
Strimla vitkålen med osthyvel. Lägg kålen i en kastrull och häll över kokande vatten tills det täcker väl. Stormkoka utan lock i 5 minuter. Sila bort vattnet.
Häll tomatsås över kålen. Tillsätt vatten om så behövs för att låta kålen sjuda. Salta och strö på spiskummin. Rör om och koka kålen under lock tills den är knappt mjuk, cirka 20 minuter.
Coleslaw
7 dl finstrimlad vitkål
1 rödlök
1/2 dl majonäs
2-3 tsk fransk senap
1 dl cremefraiche
salt och grovmalen svartpeppar
Strimla vitkålen och rödlök. Lägg vitkål och rödlök i en stor skål.
Tillsätt majonäs, senap, cremefraiche, salt och peppar. Rör samman så vitkålen blir krämig.
Låt stå i kyl några timmar.
Brukar ha vitkål i vanlig grönsallad/isbergssallad med tomater och gurka. Och en sån här kryddbladning som man bara tillsätter vatten och olivolja till. Supergott. Man kan även ha i t ex gröna oliver. Mumsigt.
Handstampad vitkålssallad (8 port)
3 l finstrimlad vitkål handstampad
3 l grovrivna morötter
15 dl gurkstavar
3 knippor hackad persilja
6 pressade vitlöksklyftor
3 tsk italiensk salladskrydda
3 msk flytande honung
örtsalt efter smak
Blanda alltsammans och smaka av med örtsalt
Vitkål och morotssallad
1/2 vitkålshuvud
Morötter
Paprika
Dressing:
1 dl rapsolja
1 dl äppelcidervinäger
1/2 dl socker
Salt
Svartpeppar
Örtsalt
(Vitlökspulver)
Strimla vitlålen, riv morötterna och strimla paprikan.
Koka ihop alltsammans och låt svalna.
Tillsätt salt, svartpeppar, örtsalt och av lite vitlökspulver.
Blanda väl med grönsakerna
Vitkål till julbordet
1,5 kg vitkål
margarin
0,5 dl ljus sirap
3 st äpplen, syrliga
3 msk vinäger, vit
1 msk salt
1 tsk svartpeppar, malen
0,5 dl matlagningsvin, rött
Strimla kålen fint, smält matfett i en stor gryta och lägg i kålen varvad med sirapen. Låt alltsammans fräsa under omrörning en stund. Skala äpplen. Riv dem i och tillsätt dem tillsammans med vinägern.
Koka kålen i ca 1½ timme, rör om emellanåt så att inte kålen kokar fast.
Smaka sedan av den med salt, peppar och rödvin.
Vitkålssallad
1 Portioner
1 Vitkålshuvud; litet
1 Gul lök
2 Paprikor
1 Morot
3/4 dl Olja
2/3 dl Vinäger
1/2 ts Svartpeppar
2 ts Salt
1 ts Socker
Finstrimla vitkålen och paprikan, finhacka löken och riv moroten. Blanda dressingen och häll över grönsakerna. Fyll på med kallt vatten till halva skålen. Rör om. Låt dra minst ett dygn.
Vitkålssallad med ananas
ca 8 portioner
Ingredienser
Ca 1 l strimlad vitkål
ca 1/2 färsk gurka eller 2 äpplen
1 burk (400 g) krossad ananas
(litet pressad citron)
Gör så här
1. Strimla kålen fint med osthyvel, vass kniv eller i matberedare. Skär gurka eller äpple i tärningar.
2. Blanda detta med avrunnen ananas samt litet spad i en skål. Smaksätt med citron.
Vitkålssallad med fetaost
Ingredienser
ca 250 g vitkål
100 g purjolök
200 g fetaost
Dressing:
½ tsk svartpeppar
½ tsk salt
½ tsk italiensk salladskrydda
½ tsk timjan
1 vitlöksklyfta
1 tsk fransk senap
1 dl olja t.ex. rapsolja
1½ msk äppelcidervinäger
Tillagning
Strimla vitkålen. Lägg den i kallt vatten i ca 1 timme. Strimla purjon. Skär fetaosten i små bítar. Blanda avrunnen vitkål med purjon och fetaosten.
Gör dressingen på följande sätt:
Blanda peppar, salt, salladskrydda och timjan. Hacka vitlöken fint eller pressa i den. Senap, olja och vinäger vispas ihop och blandas med kryddorna. Häll till sist dressingen över kålsalladen och blanda.
Min mamma brukar göra "sallad" på bara strimlad vitkål och rårörda lingon. DET är hur gott som helst!!
Tack för alla recept!!