• AnnaK

    Vitkål

    Stuvad vitkål:
    0,5 st vitkålshuvud
    1 msk mjöl
    3 dl mjölk
    2 msk messmör
    1 st schalottenlökar, finhackad
    1 dl persilja, grovhackad
    salt och peppar
    Skär kålen fint och bryn den i lite olja och smör i en kastrull. Pudra över mjölet och häll på mjölken och messmöret. Låt blandningen koka i ca 10 minuter till dess att kålen är mör. Smaksätt med salt och peppar och blanda i schalottenlöken och den grovhackade persiljan. Lägg ner köttbullarna i vitkålen före servering.

  • AnnaK

    Tomatstuvad vitkål

    Ingredienser 4-6 port.:

    1 medelstort vitkålshuvud, 750 g
    kokande vatten
    3 1/2 dl tomatsås (för recept klicka på rubriken nedan)
    ev. 1 dl vatten
    1/2 tsk salt
    1 tsk hel spiskummin eller kummin
    Så här gör du:
    Strimla vitkålen med osthyvel. Lägg kålen i en kastrull och häll över kokande vatten tills det täcker väl. Stormkoka utan lock i 5 minuter. Sila bort vattnet.
    Häll tomatsås över kålen. Tillsätt vatten om så behövs för att låta kålen sjuda. Salta och strö på spiskummin. Rör om och koka kålen under lock tills den är knappt mjuk, cirka 20 minuter.

  • AnnaK

    Coleslaw

    7 dl finstrimlad vitkål
    1 rödlök
    1/2 dl majonäs
    2-3 tsk fransk senap
    1 dl cremefraiche
    salt och grovmalen svartpeppar

    Strimla vitkålen och rödlök. Lägg vitkål och rödlök i en stor skål.

    Tillsätt majonäs, senap, cremefraiche, salt och peppar. Rör samman så vitkålen blir krämig.

    Låt stå i kyl några timmar.

  • AnnaK

    Handstampad vitkålssallad (8 port)

    3 l finstrimlad vitkål handstampad
    3 l grovrivna morötter
    15 dl gurkstavar
    3 knippor hackad persilja
    6 pressade vitlöksklyftor
    3 tsk italiensk salladskrydda
    3 msk flytande honung
    örtsalt efter smak
    Blanda alltsammans och smaka av med örtsalt

  • AnnaK

    Vitkål och morotssallad

    1/2 vitkålshuvud
    Morötter
    Paprika
    Dressing:
    1 dl rapsolja
    1 dl äppelcidervinäger
    1/2 dl socker
    Salt
    Svartpeppar
    Örtsalt
    (Vitlökspulver)

    Strimla vitlålen, riv morötterna och strimla paprikan.

    Koka ihop alltsammans och låt svalna.

    Tillsätt salt, svartpeppar, örtsalt och av lite vitlökspulver.

    Blanda väl med grönsakerna

  • AnnaK

    Vitkål till julbordet

    1,5 kg vitkål
    margarin
    0,5 dl ljus sirap
    3 st äpplen, syrliga
    3 msk vinäger, vit
    1 msk salt
    1 tsk svartpeppar, malen
    0,5 dl matlagningsvin, rött

    Strimla kålen fint, smält matfett i en stor gryta och lägg i kålen varvad med sirapen. Låt alltsammans fräsa under omrörning en stund. Skala äpplen. Riv dem i och tillsätt dem tillsammans med vinägern.
    Koka kålen i ca 1½ timme, rör om emellanåt så att inte kålen kokar fast.
    Smaka sedan av den med salt, peppar och rödvin.

  • AnnaK

    Vitkålssallad
    1 Portioner

    1 Vitkålshuvud; litet
    1 Gul lök
    2 Paprikor
    1 Morot
    3/4 dl Olja
    2/3 dl Vinäger
    1/2 ts Svartpeppar
    2 ts Salt
    1 ts Socker

    Finstrimla vitkålen och paprikan, finhacka löken och riv moroten. Blanda dressingen och häll över grönsakerna. Fyll på med kallt vatten till halva skålen. Rör om. Låt dra minst ett dygn.

  • AnnaK

    Vitkålssallad med ananas
    ca 8 portioner

    Ingredienser
    Ca 1 l strimlad vitkål
    ca 1/2 färsk gurka eller 2 äpplen
    1 burk (400 g) krossad ananas
    (litet pressad citron)

    Gör så här

    1. Strimla kålen fint med osthyvel, vass kniv eller i matberedare. Skär gurka eller äpple i tärningar.

    2. Blanda detta med avrunnen ananas samt litet spad i en skål. Smaksätt med citron.

  • AnnaK

    Vitkålssallad med fetaost

    Ingredienser
    ca 250 g vitkål
    100 g purjolök
    200 g fetaost
    Dressing:
    ½ tsk svartpeppar
    ½ tsk salt
    ½ tsk italiensk salladskrydda
    ½ tsk timjan
    1 vitlöksklyfta
    1 tsk fransk senap
    1 dl olja t.ex. rapsolja
    1½ msk äppelcidervinäger

    Tillagning
    Strimla vitkålen. Lägg den i kallt vatten i ca 1 timme. Strimla purjon. Skär fetaosten i små bítar. Blanda avrunnen vitkål med purjon och fetaosten.
    Gör dressingen på följande sätt:
    Blanda peppar, salt, salladskrydda och timjan. Hacka vitlöken fint eller pressa i den. Senap, olja och vinäger vispas ihop och blandas med kryddorna. Häll till sist dressingen över kålsalladen och blanda.

Svar på tråden Vitkål