Julbröd
Nån som har nåt recept på ett gott julbröd? Som inte tar tusen år att göra
Nån som har nåt recept på ett gott julbröd? Som inte tar tusen år att göra
Puff puff...vill baka och hittar bara "vanligt" bröd...
ICA har annars bra alternativ... . Varför inte koka knäck istället? Himmel vad gott det kan vara när man är riktigt sugen...! Sorry, inga receptförslag här inte, men jag kände för att pladdra lite helt enkelt.
Kokade knäck idag
Lussebullar är fixat, pepparkakor grejade...bara julbröd som inte finns nu
Uj uj uj vad du donar och står i! *Impad* Här hemma har vi just köpt pepparkakor i alla fall, eftersom vi hade bjudit folk på glögg. Annars ser jag fram emot svärmors knäck och egna ischoklad på julafton... Slurp!
Har man inget att göra på dagarna så har man inte
Tycker 24 timmar per dygn är på tok för mycekt tid! Även fast jag sover 12 timmar...
PS. Köpt mina pepparkakor med, men det andra fixar jag själv!
Det här kanske...
Kryddigt julbröd
1. Sätt ugnen på 200°C. Smörj 2 brödformar, ca 1 1/2 liter vardera, med matfett.
2. Blanda samtliga ingredienser i en stor bunke och blanda väl.
3. Fördela blandningen i de smorda formarna och jämna till ytan.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 50?60 minuter.
5. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna under en bakduk.
Ingredienser:
5 dl rågmjöl
7 1/2 dl specialvetemjöl
3 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk bikarbonat
2 msk apelsinmarmelad
4 dl mjölk
Lät gott...man behöver inte ens jäsa det, intressant!
Är det gott då? Fungerar med alla pålägg?
SAFFRANSBULLAR
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 pkt saffran
1,5 dl ljus sirap
250 g kesella
0,5 tsk salt
17 dl vetemjöl
Värm smör och mjölk till 37 grader. Häll mjölkblandningen över den smulade jästen. Tillsätt saffran, sirap, kesella, salt och det mesta av mjölet. Tillsätt resten av mjölet tills det är en fast och smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 min.
Baka ut lussekatterna och låt dem jäsa övertäckta på plåt i 30 min. Pensla med ägg och sätt ditt russin om du vill. Grädda i 225 grader i 5-10 min
ANISBRÖD
100 gr margarin
2 ½ dl mjölk
25 gr jäst
1 ägg
¾ dl socker
1 krm salt
1-1½ tsk stött anis
7½-8 dl vetemjöl
Fritering
Kokosfett eller olja
Garnering
Strösocker
Smält matfettet i en kastrull. Häll på mjölken och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av degspadet. Tillsätt ägg, socker, salt och anis.
Arbeta i mjölet och knåda degen på matbordet.
Dela degen i 2 delar.
Kavla ut varje deg till en platta 12 X 40 cm.
Skär i 4 remsor som är 3 cm breda.
Dela varje längd i 8 bitar, ca 5 cm långa. Skär några jack i varje bit. Låt jäsa.
Fritera några i taget tills de har fått färg. Låt dom rinna av på hushållspapper.
Doppa i socker.
Ska de frysas in, sparas sockret tills de ska serveras.