• Catchie80

    Turkiska maträtter

    Såg en gammal tråd från 2004 om turkiska maträtter, och vill öppna en ny.

    Jag sitter nämligen lite i "skiten". Har lovat en väninna att bjuda henne och hennes man på turkisk afton då jag bott i Turkiet. Jag gav henne "menyn" och sedan när jag började tänka på denna many, så märker jag at jag glömt TOTALT hur man lagar det.

    Det jag ska servera är sarma, börek, lahmacun, turkiska piroger och baklava.

    Jag har ett hum självklart, men inte exakt hur recepten lyder... Det var så länge sedan nu...

    Är det någon som kan rädda mig ur knipan???

  • Svar på tråden Turkiska maträtter
  • AnnaK

    Turkiska köttbullar
    4 portioner

    500 g lammfärs
    1 gul lök, hackad
    2 msk olivolja
    3/4 dl ströbröd
    1 ägg
    1 tomat, skållad, urkärnad, tärnad
    1 1/2 tsk kanel
    1 tsk nejlika
    1 msk färsk mynta, finhackad
    salt och vitpeppar
    1/2 dl pinjenötter, grovhackade
    1 msk flytande matfett

    Fräs löken i hälften av oljan utan att den får färg. Blanda ströbröd och ägg och låt svälla en stund. Blanda lök och äggblandning med färs, tomat, kryddor och nötter. Forma till bullar och stek dem i resterande olja och matfett.

  • AnnaK

    Turkiska auberginer

    Ingredienser 4-6 port.:

    3 auberginer
    2 msk olja
    1 gul lök
    1/2 grön paprika
    400 g köttfärs
    2 msk smör
    1 burk krossade tomater
    1 msk tomatpuré
    2 pressade vitlöksklyftor
    1 dl hackad persilja
    1 tsk salt
    2 krm svartpeppar
    1-2 tsk sambal oelek
    2 msk tomatpuré
    1 dl vatten
    Så här gör du:
    Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och dela auberginerna på längden. Pensla dem med olivolja och grilla dem i ugnen ungefär 20 minuter på varje sida. Ta ut dem och gröp ur kärnorna, men fruktköttet ska vara kvar.
    Skala löken och skär den och paprikan i tärningar. Bryn köttfärsen, lägg i grönsakerna och låt allt fräsa tillsammans en stund.
    Tillsätt halva burken med krossade tomater, 1 msk tomatpuré och kryddorna. Fyll auberginerna med köttfärsröran. Lägg auberginerna i långpannan eller i en eldfast form. Blanda resten av tomatkrosset med tomatpuré och vatten och häll vid sidan samt täck formen med folie. Grädda cirka 40 minuter och ta av folien efter halva tiden.
    Servera med ris och grönsallad.

  • AnnaK

    Turkisk börek i långpanna

    RECEPT. Man kan också lägga hela ark i en långpanna - som i Turkiet. 4 portioner, 60 minuter.

    12 filodegsark
    Till pensling:
    4 ägg
    8 dl mjölk
    3-4 msk olja
    Fyllning:
    100-150 g fetaost
    500 g keso
    salt
    nymalen svartpeppar
    1 dl mjölk
    1 ägg
    2 knippor persilja
    1 knippa dill
    salt
    1 tsk svartpeppar

    Smörj en långpanna och lägg i ett ark filodeg.
    Blanda ägg, mjölk och olja till penslingen. Häll 1/2 dl av blandningen i formen och pensla över hela arket. Lägg sedan på ytterligare ett degark och pensla. Upprepa fyra gånger till.

    Mosa fetaosten med gaffel. Blanda med keso, salt, peppar, mjölk, ägg och finhackad persilja och dill. Bred ut blandningen över degarken.
    Lägg på resterande degark och pensla mellan varje lager. Häll över resten av penslingsvätskan.

    Grädda i 225 grader, helst bara med undervärme första kvarten. Grädda sedan som vanligt tills böreken blir gyllenbrun, cirka 30-40 minuter. Låt vila en stund och skär sedan i rutor.

    Servera med grönsallad.

  • Catchie80

    AnnaK

    TACK och TUSEN tack.

    Undrar om du har receptet på börek med kött? Om inte jag minns fel så fräser man bara köttfärs med de kryddor man vill ha och kör resten enligt fetaost receptet??

  • AnnaK

    Börek
    "Cigarrer" av tunna lager av yulka (filodeg) fyllda med fetaost, örtkryddor, grönsaker eller kött. Traditionen lär ha sagt att ingen flicka bör gifta sig innan hon bemästrat de knapriga små rullarna. Det är nog ett klokt råd, man äter dem till frukost, lunch och middag.

    Börek med fetaost
    12 yufkablad (filodeg)

    Fyllning:
    150 g fetaost, riven
    150 g mozarella, riven
    0,5 dl mjölk
    1 ägg
    2 msk hackad persilja
    1 msk hackad mynta
    1 krm salt (kan uteslutas)
    1 krm svartpeppar (kan uteslutas)
    50 g smält smör till pensling
    1 tsk sesamfrö

    1. Värm ugnen till 200 grader C.
    2. Blanda fetaost och mozzarella med ägg, mjölk och hackade örter.
    3. Placera en matsked av blandningen på ett ark filodeg. Vik in kanterna och rulla en cigarr av filodegsknytet. Placera filodegsknytet på en smord ugnsform med skarven nedåt, upprepa proceduren med resterande ostblandning.
    4. Pensla knytena med smält smör och strö sesamfrön över. Grädda i ugn cirka 20 minuter tills de fått fin färg.

  • AnnaK

    Köfte
    Köfte är samlingsnamnet på rätter innehållande lammfärsbiffar i en eller annan form. Köften får sitt namn beroende på vilka ingredienser som ingår, vilken form biffarna har eller vilken tillagningsmetod som används. Små knubbiga, ovala köftes som vänds i ägg och steks har till exempel fått den ekivoka benämningen kvinnolår (kadin budu). Här är ett grundrecept på lammfärsbiffar som smakar underbart i all sin enkelhet. Lägg lammfärsbiffarna på grillen eller stek dem i olja på spisen. Tillbehören är viktiga så var noga med att servera goda oliver, ett gott bröd och kanske en tomatsås och syrlig yoghurt till.

    600 gr lammfärs
    1 gul lök, finhackad
    2 ägg
    100 gr persilja, hackad
    1,5 tsk salt
    1 tsk mald spiskummin
    1 krm svartpeppar

    1. Hacka lök och persilja och blanda med lammfärsen. Tillsätt ägg och kryddor, blanda väl.
    2. Forma små runda platta bullar och grilla i grillpanna.
    3. Servera med ris, pommes frites, stekta pepperoni och tomater, bröd och yoghurt.

  • AnnaK

    Surkålsdolmar - Sarma

    Surkålshuvud (kan finnas att köpa i affärer med sydländsk mat under vintern, mellan cirka november till mars), 1 st
    Gul lök, 2 st mindre
    Smör, till fräsning av löken
    Köttfärs, 1/2 kg
    Peppar
    Salt
    Ägg, 1 st
    Ris, okokt, 1/2 dL
    Olja enligt smak, exv solrosolja, cirka 1 dL
    Buljongtärning, 1 st
    Rökt fläsk, helst från Norsholms enrisrökeri, tillräckligt mycket, kanske 1/2 kg
    Lagerblad, 2 - 3 st

    Dela upp surkålshuvudet försiktigt i sina blad. Lägg dem i kallt vatten under någon timme (eventuellt över natten). Byt vatten någon gång. Ta upp bladen, skaka av dem och sortera litet grovt efter storlek,

    Hacka lökarna och fräs dem i litet smör. Låt kallna. Blanda köttfärsen med löken, riset och ägget. Krydda med salt och peppar. I originalbeskrivningen skall köttfärsen också fräsas, men man får då ett smuligt innehåll i dolmarna.

    Rulla ihop dolmarna med en klick fyllning inuti. Obs åt rätt håll!

    Hetta upp oljan i en stor kastrull. Grovskär de överblivna bladen och fräs dem en stund. Tag grytan av spisen. Fördela den frästa kålen jämnt i grytans botten och lägg i ett lager dolmar. Lägg därpå ett lager rökt fläsk i skivor, sedan ett lager dolmar osv. Smula ner en buljongtärning i grytan och slå sedan på vatten så att det täcker. Stick eventuellt ner några lagerblad mellan dolmarna.

    Låt dolmarna puttra sakta under lång tid, minst 3 till 4 timmar.

    Gör eventuellt sås av en del av buljongen. Red i så fall med mjöl och smaksätt med paprikapulver.

  • AnnaK

    Turkisk Sarma

    Ingredienser
    2 gula lökar
    4 dl ris
    olivolja
    salt och svartpeppar
    2 tsk mynta
    8 dl vatten
    1 dl korinter
    sköljda vinblad

    Skala och hacka löken fint. Fräs den i olja i en kastrull och lägg ner riset att steka med.
    Häll på vatten och smaksätt med kryddorna. Låt riset koka under lock 10 minuter innan korinterna läggs i. Koka riset nästan färdigt, 15 minuter och utan lock de sista minuterna.
    Låt riset svalna och fyll vinbladen med dem. Lägg dem tätt i en kastrull eller ugnsfast form med en bottenskyla vatten och 1 tsk tomatpuré. Sjud dem 5 minuter innan serveringen.
    Allra vanligast är det dock med vinblad fyllda med kött och ris.

    Blanda köttfärs med knappt färdigkokt ris (10-15 minuter) och krydda med salt, svartpeppar, paprikapulver, gärna lite mynta och spiskummin. Packa in färsen i vinblad till avlånga rullar. Lägg i en kastrull i många lager. Häll på vatten så att det står nätt och jämnt kant i kant, krydda med salt och lite tomatpuré, och sjud dolmarna på svag värme under lock 20-30 minuter. Servera de varma dolmarna med iskall yoghurt, smaksatt med vitlök som sås.

  • AnnaK

    Lahmacun (lammfärs på deg)
    Portioner: 6 stycken
    Tid: 60 minuter

    Ingredienser:
    DEG:
    3 dl ljummet vatten
    25 g jäst
    1 tsk salt
    6-7 dl vetemjöl

    FYLLNING:
    400 g lammfärs
    1 1/2 msk tomatpuré
    1 1/2 tsk salt
    peppar från kvarn
    2 medelstora gula lökar
    2 medelstora skalade och urkärnade tomater
    1/2 röd paprika
    1/2 grön paprika
    1 liten stark chilifrukt
    2 medelstora klyftor vitlök
    2 1/2 dl hackad bladpersilja
    2 dl hackad färsk mynta
    3-4 kvistar timjan eller 1 tsk torkad Degreceptet varierar, enkel pizzadeg som här går bra. Blanda fingervarmt vatten med jästen. Rör i mjöl och salt och arbeta degen. Låt den jäsa i bunken cirka 30 minuter.

    Sätt ugnen på 250 grader. Blanda lammfärs, tomatpuré, salt och peppar i en bunke. Finhacka alla grönsakerna - vitlöken kan pressas - och örterna och tillsätt till färsen. Blanda väl och ställ den kallt i en halvtimme. Provstek gärna en klick för att kolla sälta och kryddning.

    Dela degen i 6 bitar och kavla ut dem tunt, två i taget till varje plåt. Bred ut en handfull av färsen i ett tunt, jämnt lager på den utkavlade degen. Grädda i övre delen av ugnen. Kanterna ska ha gyllenbrun färg, det tar 8-10 minuter.

    Lahmacun kan ätas med kniv och gaffel på tallrik med rödlökssalladen. Eller servera den som kurder brukar: Lägg rödlökssallad, mynta, persilja och rucola på; rulla ihop och bit.

  • AnnaK

    Turkiska piroger
    6-8 st
    Deg: Fyllning:

    12 g jäst 1 riven gul lök
    2,5 dl mjölk 1 grön paprika
    12 g smält smör smör eller olja
    1/2 tsk salt 250 g nötfärs
    1 ägg 3-4 rivna potatisar
    8-9 dl vetemjöl salt och svartpeppar
    (1 vitlöksklyfta)
    1 ägg till pensling

    Ljumma mjölken med matfettet och rör ut jästen i den ljumma vätskan. Tillsätt ägg, salt och vetemjöl. Knåda degen väl och ställ den att jäsa i 30 minuter.

    Skala och hacka löken till fyllningen och fräs den i matfettet med hackad paprika. Tillsätt färsen och den rivna potatisen och stek i ytterligare 8-10 minuter. Smaksätt med salt och peppar samt eventuellt lite pressad vitlök.

    Trilla degen till bullar som kavlas ut till cirklar. Fördela fyllningen på cirklarna. Vik ihop degen över fyllningen till kanotformade piroger. Nyp ihop dem på ovansidan och forma kanten i S-form.

    Pensla med ägg. Låt pirogerna jäsa i 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda pirogerna mitt i ugnen i cirka 25 minuter tills de är guldgula och genomgräddade.

  • AnnaK

    Baklava

    Ingredienser :

    200 g, ca 10 ark, fillodeg
    250 g smör
    400 g finhackad sötmandel
    1 msk kanel
    1 dl ströbröd
    1 dl strösocker
    Sockerlag:
    4 dl strösocker
    2 dl vatten
    saften av 1 citron, ca 1/2 dl
    Så här gör du:
    Halvera fillodegsarken, de ska mäta cirka 20x30 cm. Håll dem fuktiga under en våt handduk, de torkar lätt. Smält smöret och pensla botten av en rektangulär form, cirka 20x30 cm.
    Blanda mandel, kanel, ströbröd och socker. Lägg det första filloarket i formen och pensla det med smör. Strö över mandelhacket. Fortsätt likadant med resten av filloarken. Det ska vara många lager.
    Skåra ut kakor i fyrkanter, cirka 20 st. Pensla översta lagret med vatten och lägg över ett bakplåtspapper. Grädda kakan i 150 graders ugn ca 1 timme.
    Koka upp socker, vatten och citronsaft till sockerlagen. Låt den koka på svag värme cirka en kvart. Låt lagen svalna och häll den över den färdiggräddade kakan så att allt täcks. Ställ kakan åt sidan cirka två timmar. Skär sedan varje fyrkant i trekanter.

  • AnnaK

    Baklava

    Ugnstemperatur 150º

    ca 1 timme + ev tid för tining

    Ingredienser
    ca 1/2 paket fryst grekisk filodeg (á 500 g)

    Sirap:
    6 dl socker
    2 1/2 dl vatten
    1 msk citronjuice
    2 msk apelsinjuice

    Fyllning:
    400 g pistagenötter, valnötter eller sötmandel
    1 1/2 dl socker
    2 tsk rosenvatten (kan uteslutas)
    1 1/2 dl smör, smält

    Tillagning
    Tina filodegen om den är fryst. Häll socker, vatten och citronjuice i en kastrull och värm upp under omrörning tills sockret har smält. Låt det sjuda tills det tjocknat. Ta kastrullen från värmen och tillsätt apelsinjuicen. Låt sirapen svalna.

    Hacka nötterna, inte allt för fint. Blanda nöthacket med socker och eventuellt rosenvatten i en bunke. Lägg ut 6 filodegsplattor på ett bakbord, pensla med smör och strö på nötblandning på vart och ett. Rulla ihop varje filodegsplatta till en kompakt rulle, lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla på lite smält smör.

    Grädda längst ner i ugnen 40 minuter. Lägg rullarna i en form, häll över sirapen och låt svalna. Skär sedan i mindre bitar med en skarp kniv. Låt stå täckt med plastfolie över natten.

  • Catchie80

    Tack igen!

    Men det fanns ingenting på hur man gör degen till pirogerna???

    Gissar mjöl, salt, smör, ägg??

  • AnnaK

    Blev visst lite fel...
    Så här ska det se ut:

    Turkiska piroger

    Deg:

    12 g jäst
    2,5 dl mjölk
    12 g smält smör
    1/2 tsk salt
    1 ägg
    8-9 dl vetemjöl

    Fyllning
    1 riven gul lök
    1 grön paprika
    smör eller olja
    250 g nötfärs
    3-4 rivna potatisar
    salt och svartpeppar
    (1 vitlöksklyfta)
    1 ägg till pensling

    Ljumma mjölken med matfettet och rör ut jästen i den ljumma vätskan. Tillsätt ägg, salt och vetemjöl. Knåda degen väl och ställ den att jäsa i 30 minuter.

    Skala och hacka löken till fyllningen och fräs den i matfettet med hackad paprika. Tillsätt färsen och den rivna potatisen och stek i ytterligare 8-10 minuter. Smaksätt med salt och peppar samt eventuellt lite pressad vitlök.

    Trilla degen till bullar som kavlas ut till cirklar. Fördela fyllningen på cirklarna. Vik ihop degen över fyllningen till kanotformade piroger. Nyp ihop dem på ovansidan och forma kanten i S-form.

    Pensla med ägg. Låt pirogerna jäsa i 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda pirogerna mitt i ugnen i cirka 25 minuter tills de är guldgula och genomgräddade.

  • Catchie80

    Tack, du har verkligen räddat min kväll... Men jag minns ju nu när jag ser recepten hur jag brukade göra. Det är lite annorlunda mot dessa recept, men verkligen, tack!

Svar på tråden Turkiska maträtter