Surkålsdolmar - Sarma
Surkålshuvud (kan finnas att köpa i affärer med sydländsk mat under vintern, mellan cirka november till mars), 1 st
Gul lök, 2 st mindre
Smör, till fräsning av löken
Köttfärs, 1/2 kg
Peppar
Salt
Ägg, 1 st
Ris, okokt, 1/2 dL
Olja enligt smak, exv solrosolja, cirka 1 dL
Buljongtärning, 1 st
Rökt fläsk, helst från Norsholms enrisrökeri, tillräckligt mycket, kanske 1/2 kg
Lagerblad, 2 - 3 st
Dela upp surkålshuvudet försiktigt i sina blad. Lägg dem i kallt vatten under någon timme (eventuellt över natten). Byt vatten någon gång. Ta upp bladen, skaka av dem och sortera litet grovt efter storlek,
Hacka lökarna och fräs dem i litet smör. Låt kallna. Blanda köttfärsen med löken, riset och ägget. Krydda med salt och peppar. I originalbeskrivningen skall köttfärsen också fräsas, men man får då ett smuligt innehåll i dolmarna.
Rulla ihop dolmarna med en klick fyllning inuti. Obs åt rätt håll!
Hetta upp oljan i en stor kastrull. Grovskär de överblivna bladen och fräs dem en stund. Tag grytan av spisen. Fördela den frästa kålen jämnt i grytans botten och lägg i ett lager dolmar. Lägg därpå ett lager rökt fläsk i skivor, sedan ett lager dolmar osv. Smula ner en buljongtärning i grytan och slå sedan på vatten så att det täcker. Stick eventuellt ner några lagerblad mellan dolmarna.
Låt dolmarna puttra sakta under lång tid, minst 3 till 4 timmar.
Gör eventuellt sås av en del av buljongen. Red i så fall med mjöl och smaksätt med paprikapulver.