Moccatårta..
har jag hört ska vara gott.
Nån som har receptet?
har jag hört ska vara gott.
Nån som har receptet?
ohhh så himla mumsigt mamma gör en supergod.
va sugen ja blev nu hehe..
kan fixa till imorn om du inte får svar idag. om du hinner vänta? o inte ska baka inatt hehe
Närå..jag kan vänta!
den är stor. en hel plåt. vet inte om de går o minska. ska fråga de me. kanske inte ska börja med o baka en mega tårta förståa gången om ´man aldrig gjort de innan eller smakat den hehe.
Mockatårta (14 bitar)
Tårtbotten: 4 ägg
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
125 g smält smör
1 msk kaffepulver löst i
½ msk kokande vatten
Fyllning: 1½ dl socker
1 dl vatten
1 msk kaffepulver
5 äggulor
225 g smör
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
3 dl vispgrädde
1 tsk kaffepulver
--------------------------------------------------------------------------------
Gör gärna tårtan dagen innan den ska serveras så den får "mogna".
Smörj en rund form 22-24 cm i diameter. Värm ugnen till 175°. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Sikta i mjölet. Rör ner det avsvalnade smöret och kaffelösningen. Grädda ca 40 minuter. Låt svalna på galler.
Koka socker och vatten till en sockerlag. Sjud tills sockret löst sig och sedan ytterligare ett par minuter tills lagen fått en lite trådig konsistens. Smaksätt med kaffepulvret. Vispa upp gulorna och vispa i sockerlagen. Fortsätt vispa tills blandningen kallnar och blir pösig. Arbeta smöret smidigt i en annan skål. Ta i en sked äggsmet i taget och rör tills blandningen är jämn. Smaksätt med vaniljsocker. Vill man ha mer smak på krämen kan man blanda i en matsked rom.
Dela kakan i tre bottnar. Bred moccakrämen på bottnarna och lägg ihop. Vispa grädden pösig och smaksätt med kaffepulver som först sötts i en mortel. Klä tårtan med grädde och spritsa sedan grädden i små rosor på kakan. Garnera eventuellt med chokladkaffebönor.
Detta recept är för en 24 cm springform. Om du vill göra det i långpanna gör du 3 ggr så stor sats.
2 äggulor
150 g socker
4 äggvitor
100 g mandel
Vispa äggulor och socker. Mal mandeln. Vispa äggvitor hårt. Blanda ned mandeln i ägg-sockersmeten. Rör ned lite av äggvitan så den blir smidig. Vänd ned resten av äggvitorna.
Grädda i 175 gr ca 20-25 min
Smörkräm:
150 g smör
2 äggulor
100 g florsocker
1-2 msk riktigt starkt kaffe
Vispa smör och socker och äggulor efter hand. Rör ned kaffet.
Fryst moccatårta med punsch
Ingredienser
Botten:
100 g hasselnötter
1 ½ dl strösocker, 130 g
4 äggvitor
Kräm:
4 äggulor
3 msk florsocker
1 dl starkt kaffe
3 punschflaskor, godis
3 dl vispgrädde
Garnering:
50 g mörk choklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mal nötterna i mandelkvarn och blanda med sockret.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner nöt- och sockerblandningen.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills kakan känns torr.
Låt kakan kallna.
Kräm:
Vispa äggulor och florsocker pösigt och häll över i en kastrull.
Tillsätt kaffet och sjud till en fluffig kräm under ständig omrörning.
Får ej koka.
Tillsätt punschflaskorna och vispa tills chokladen smält.
Låt krämen kallna i kylen.
Vispa grädden hårt och blanda med den kalla krämen.
Lägg nötbotten på ett fat och täck med krämen.
Ställ tårtan i frysen ca 4 timmar.
Ta ut tårtan och flisa choklad över med tex en potatisskalare.
Låt tårtan stå i rumstemperatur ca 15 minuter innan servering.
Moccatårta
Ingredienser
1 1/3 dl kokt kaffe
250 g mörk choklad*
3 dl socker
200 g smör
4 äggulor
ev florsocker
Tillredning
Sätt ugnen på 175°. Koka upp kaffe och socker. Klicka i smöret och bryt chokladen i bitar och låt alltsammans smälta. Ta kastrullen av värmen och vispa i äggulorna. Häll smeten i en pajform ca 20 cm i diameter. Baka i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Pudra eventuellt kakan med florsocker. Servera med vispad grädde.
3 ägg
1½ dl farinsocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
fyllning
½ msk snabbkaffepulver
2 msk kaffelikör(kahlua)
2½ dl vaniljvisp
garnering
florsocker
1. Sättt ugnen på 250 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda de torra ingrediensena.
4. Sikta ner dem i äggsmeten.
5. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.
6. Häll i smeten och fördela den jämt.
7. Grädda mitt i ugnen knapt 5 minuter.
8. Ta ut kakan.
9. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper.
10. Dra bort pappret som kakan gräddats på.
11. Låt kallna.
12. Blanda kaffepulver och likör.
13. Vispa vaniljvispen fluffig med likören.
14. Bred smeten på kakan.
15. Rulla ihop försiktigt.
16. Ställ i frys minst 2 timmar.
17. Pudra över florsocker vid servering
Tack så mycket!!
maräng gjort på 2 dl äggvitor och 4 dl strösocker (sjuden maräng)
grädda tre runda bottnar, ca 22 cm i diameter vardera i 100-125 graders ugnsvärme
gör smörkrämen:
2 dl vatten
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 äggulor
200 g smör
1 dl florsocker
koka upp vattnet + matfettet i en kastrull.
Gör en redning av mjölet och lite vatten. Vispa ner det i det heta vattnet och låt koka några minuter. Tillsätt gulorna och låt krämen kallna. Rör smöret smidigt, sikta i florsockret. Klicka i den kokta krämen under omrörning.
Smaksätt med 2 tsk snabbkaffepulver och 1 tsk vaniljsocker.
Lägg samman bottnarna med kräm emellan och täck till sist tårtan med ett tunt lager kräm, spritsa ut resterande kräm fint på tårtan och garnera med mandelspån.
Går att frysa.