Inlägg från: SVejsan |Visa alla inlägg
  • SVejsan

    Färg på kakel och bänkskiva till vitt kök?

    Vi har samma problem...
    Svart(med grå inslag) granitskiva (färgställning Nero Africa)
    Vit högblankt kök...Vita vitvaror.
    EK på golvet. Vi lurar på att köpa ljusgrått högblankt kakel av mindre dimension alternativt mosaik... Och vit fog - för att binda ihop allt! (Men var köper man riktigt ljusgrått kakel?)
    Ljusgrått tror vi kommer att kännas ganska tidlöst... Värre med de kraftiga kakelfärgerna som är poppis just nu. (köket skall hålla i 15 år hoppas vi

  • SVejsan

    Av dagens materiel, så är väl Laminat, Granit, Rostfritt, det som är bäst ur hållbarhetssynpunkt och minimalt underhåll. Trä / kalksten / marmor innebär mer försiktighet och underhåll!

  • SVejsan

    Manja, intressant, för det lamninat vi har nu har haft har hållit bra mycket bättre än den träskivan vi hade tidigare. Trä skivan gick varken att ställa heta kastruller på eller att låta fläckar med vatten och rödvin stå. Tappar saker och skära utanför är ju inte sånt som något håller för i längden (utom granit då , och då i moderat mängd...)

    Tål rödvin och varma kastruller (trä gör det inte i samma utsträckning).

    Rostfritt får också märken om man tappar och blir repigt om man slinter med kniven... (rostfritt blir rostigt om du ställer en fuktig gjutgärnskastrull på den under några timmar)

    Så i jämförelse med de andra så har jag upplevt att lamninat håller sig väl. Men det är rätt fult från början däremot...

    Så trä är det sämsta materialet om du inte vill torka, slipa och olja in - då är det bra...Iofs är det mycket snyggare än laminat.
    Om du tappar gjutgärnsgrytan eller skär lite utanför så syns det på en träskiva...
    Du måste alltså lägga mycket mer tid för underhåll om du är slarvig om du har trä!

  • SVejsan

    Den kom nyss dit Hittills är jag nöjd. VAd man bör vara medveten om är att granit är liksom (andra naturmaterial) olika från parti till parti, så tittar ni på prover så blir INTE er skiva EXAKT som provet utan det är naturliga variationer i materialet.

    Polerade granitskivor håller sig snyggare än slipade granitskivor.

    Vissa granitskivor bör man göra en grundimpregnering med grönsåpa (håller minst 5 år) andra som tex den vi valde så räcker normal avtorkning. Typ underhållsfri...

    Det är hårt! Men man vänjer sig när man ställer porslin på att ta't lugnt, annars klonkar det.

    Och en svart induktions/keramikhäll i svartgrå granit är rätt läckert... Vår var färgställning var som sagt Nero Afrika (se tex www.edsvikenssten.se för råd om skötsel och olika stensorter/färger), vi valde den för att den tar upp andra färger på ett ok sätt...

  • SVejsan

    Granitskiva: Blankpolerad Impala (Så ser nämligen vår Nero Africa ut om man jämför bilden), Med rundad överkant!

    Har man svartare än så syns dam och klägg mycket tydligare. Du har också större frihet om du vill byta färgskala helt på resten av köket...

  • SVejsan

    Måste du ta via marbodal? Bänkskivor kan man väl köpa av vem som helst eller är ni låsta i något avtal?

    Planslipad diskho rekommenderas om du vill ha en infälld!! Ingen kläggsamlande kant!

  • SVejsan

    väntar o längtar,
    Underlimmad - Men då kommer ju själva hon så långt ner, vi tittade på det och för att få det att se bra så skulle man dessutom behöva att sätta blandaren separat på skivan (i ett eget hål). Då kan det bli kris om man inte har en riktigt djup bänk. Du får dessutom inte lika god höjd i underskåpet.
    Vi tittade dessutom på varianten underfräst dvs man sätter den inte mot undersidan av stenskivan utan man fräser först bort en bit på undersidan runt där hon skall sättas och istället får den lite högre upp.
    Vi ville dessutom ha 1 liten och 1 stor balja , hade man satt det separat hade man fått sära på dem så pass samt det hade dessuom sett konstigt ut. Och skulle man svänga på blandaren lite slarvigt som man ibland gör utan att stänga av 100% så skulle man få riktigt blött.
    Underlimmad/underfräst är annars nog det som håller tätt bäst (tänker man på det så är det det bästa, men man har ju lite olika tycke och smak. Men det är nog snyggast på om man bara har en Ho.) Vi valde därför en planfräst ho och är hur nöjda som helst. Inget skit fastnar i några upphöjningar ,det går att svepa ner vattenansamlingar i hon, du kan fortfarande sätta en dubbelho i över ett 60 skåp osv.

    Många överväganden...

  • SVejsan

    Väntar och längtar,
    Var och en väljer det som är bäst för var och en, jag ville dock bara göra folk uppmärksamma på att det som bäst för någon kanske inte är idealiskt för någon annan ("Gällande diskho så är underlimmad det bästa.")Vi plockade tex bort hela barköksdelen, lämnade inte ens någon köksö för vi tyckte att i vårat fall skulle det bara ta utrymme och innebära att man stal utrymme från ett annars så luftigt intryck, dessutom så var våra erfarenheter av köksöar/bardelar var att de bara samlade dagstidningar småleksaker osv (blev en "avstjälpningsyta" när man skulle äta...
    Vi har ett rakt kök där vi ville ha in 2 hoar i ett 60-skåp och varje cm skall utnyttjas och allt skall vara praktiskt- ett undelimmat alternativ var det värsta för oss ur utrymmesperspektiv. Inbyggnadsugn/mikro/kyl/frys/högskåp osv sitter dock i en egen länga. Rekommenderar fortfarand den planlimmade utifrån vårt perspektiv. Att separat underlimma varje ho funkar nog på bäst på större kök. När man säger att något är det bästa eller det sämsta så tycker jag man bör motivera, för behoven skiftar, eller hur?.
    Och ur helt praktisk synvinkel (men enligt oss mindre snyggt) så är ju en bänk i rostfritt med en kant runt det allra bästa.

Svar på tråden Färg på kakel och bänkskiva till vitt kök?