överblivet ris?
Tips på vad man kan göra med överblivet, kokt ris mottages tacksamt
Tips på vad man kan göra med överblivet, kokt ris mottages tacksamt
Lägg det i en form, blanda det med creme fraiche som du smaksatt med valfria kryddor (elelr som redan är smaksatt!) och blanda, på med riven ost och sen in i ugnen.
Keldas färdiga soppor är goda att blanda i saker i. Thaisoppan med ris och räkor tillsatt är kanon som ett exempel. Bara att ta i färdigkokt överblivet ris och det man känner för när soppan är värmd och klar att äta.
det lät ju gott Tackar!
Om du inte behöver använda det nu så kan det ju frysas..
Annars kan du ju göra risotto, lite köttfärs, grönsaker fräses ihop,sedan blandas me riset, gott
visste inte att det kunde frysas! Då blev det ju lite enklare när man inte behöver ställa sig o tillaga det på en gång tack!
Stek upp det tilsamans med hackade bananer krydda med curry och valfria kryddor som aromat citronpeppar m,m...
så får du ett gott bananris att ha till korv, kött, korvstrogannoff m,m...
Eller så blandar du ner det i en vanlig hederlig pytt i panna.
jag har fryst flera ggr, så det är skönt att bara kkunna ta fram , för ris tar ju en stund, så perfekt om man har bråttom, kan man ju slänga ihop en sallad ,servera ris,bröd sås till..
färdig kokt ris går hur bra som helst att frysa ner och ta fram vid behov.
Ihop med lite soja, chilisås och curry och så creme fraiche då som man blandar krydderiet i så blir det skitgott till kyckling.
Bacon och curry ris
4 port
1 paket bacon á 140 g
1 morot
1 bit rotselleri
1/2 purjolök
4 portioner kokt kallt ris
1 msk curry
Strimla baconet. Fräs det i sitt eget fett i stekpanna och låt rinna av på hushållspapper.
Skala morot och selleri. Riv på grova sidan av rivjärnet.
Fräs purjolöken. Lägg i rotsakerna och låt allt bli varmt.
Blanda ner ris och bacon. Krydda med curry. Servera med gurkyoghurt
Gunillas risrätt
8-10 pers
3 dl kokt ris (skall vara kallt och torrt)
1 kg skalade räkor
1-2 burkar krabba eller krabbsticks
1 purjolök
2 knippor dill (eller frysta askar)
(ärtor, majs, paprika)
1 dl vinäger
3 dl olja
räk- och krabbspad
1 tsk curry
Smaksätt och blanda i annat efter önskemål.
Allt blandas och skall dra i ett dygn i kylskåp. Tillsätt ev lite mer vätska.
Risbullar
1 liten finhackad lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 grön chili
1 msk olivolja
2 dl kokt klibbigt ris
5 dl riven ost
1 dl finhackad koriander
Mixa allt till en smet och forma dem till små bolllar
2 dl mjöl
2 ägg
1 dl cornflakes krossade, 1 dl ströbröd
Vispa ihop ägg och mjöl grovt med gaffel. Doppa risbollarna i smeten och rulla dem i ströbröd cornflakesblandningen
Frittera gyllene i 10 cm olja
Äts med pinnar och soja
Risottobullar
3 dl kokt ris
1 finhackad stekt lök
1 dl finhackad valfri svamp
1 ägg
4 msk riven parmesanost
Blanda allt till en smet
Vänd dem i ströbröd och stek dem gyllene i olja
servera med strimlad gurka
Vad mycket man kunde göra med ris! Tack alla
Räkgratäng
4 pers
Ugn 200°
2 dl okokt ris
300 g champinjoner
1 msk matfett
salt, peppar
600 g räkor med skal
200 g djupfryst grön sparris
Täcke:
2 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl majonnäs
1 dl riven ost
Koka riset enl anvisn. på förpackningen. Häll det i en form. Skiva svampen och stek den i matfett.
Krydda med salt och peppar.
Skala räkorna. Dela den tinade sparrisen i bitar. Fördela svamp, räkor och sparris över riset.
Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden och blanda med äggulor och majonnäs.
Vänd ner vitorna och fördela, smeten överst i formen. Strö över ost och gratinera i 200° ca 15 min.
Servera direkt.
Stekt kryddris med bacon
6 port
Den här rätten tillagas på kokt ris eller couscous. Det går snabbt och smakar exotiskt av curry och spiskummin.
2 gula lökar, hackade
3 msk olja
1 liter kokt ris
2 tsk currypasta
1 krm mald koriander
1 krm mald spiskummin
1 krm salt
1 pkt knaperstekt bacon i bitar
300 g räkor utan skal
2 msk hackad persilja
Hetta upp oljan i en stekpanna och mjukfräs löken utan att den tar färg.
Tillsätt alla övriga ingredienser utom bacon, räkor och persilja.
Stek alltsammans tills riset är brynt. Rör om ofta.
Blanda ner bacon, räkor och persilja. Låt det bli riktigt varmt.
Servera tillsammans med en blandad sallad eller bara finskivad färsk gurka
Tonfisksallad gör jag med överblivet ris. Bara att blanda med det man vill ha i (Jag har tonfisk, sallad, gurka, tomat, kokt ägg och dressing typ thousand island)