• Jejja2

    överblivet ris?

    Tips på vad man kan göra med överblivet, kokt ris mottages tacksamt

  • Svar på tråden överblivet ris?
  • Dino78

    Lägg det i en form, blanda det med creme fraiche som du smaksatt med valfria kryddor (elelr som redan är smaksatt!) och blanda, på med riven ost och sen in i ugnen.


    DIF i själ och hjärta
  • längtar efter familj

    Keldas färdiga soppor är goda att blanda i saker i. Thaisoppan med ris och räkor tillsatt är kanon som ett exempel. Bara att ta i färdigkokt överblivet ris och det man känner för när soppan är värmd och klar att äta.

  • saknad  längtan

    Om du inte behöver använda det nu så kan det ju frysas..

    Annars kan du ju göra risotto, lite köttfärs, grönsaker fräses ihop,sedan blandas me riset, gott

  • Jejja2

    visste inte att det kunde frysas! Då blev det ju lite enklare när man inte behöver ställa sig o tillaga det på en gång tack!

  • versan

    Stek upp det tilsamans med hackade bananer krydda med curry och valfria kryddor som aromat citronpeppar m,m...
    så får du ett gott bananris att ha till korv, kött, korvstrogannoff m,m...

    Eller så blandar du ner det i en vanlig hederlig pytt i panna.

  • saknad  längtan

    jag har fryst flera ggr, så det är skönt att bara kkunna ta fram , för ris tar ju en stund, så perfekt om man har bråttom, kan man ju slänga ihop en sallad ,servera ris,bröd sås till..

  • versan

    färdig kokt ris går hur bra som helst att frysa ner och ta fram vid behov.

  • Dino78

    Ihop med lite soja, chilisås och curry och så creme fraiche då som man blandar krydderiet i så blir det skitgott till kyckling.


    DIF i själ och hjärta
  • AnnaK

    Bacon och curry ris
    4 port

    1 paket bacon á 140 g
    1 morot
    1 bit rotselleri
    1/2 purjolök
    4 portioner kokt kallt ris
    1 msk curry

    Strimla baconet. Fräs det i sitt eget fett i stekpanna och låt rinna av på hushållspapper.
    Skala morot och selleri. Riv på grova sidan av rivjärnet.
    Fräs purjolöken. Lägg i rotsakerna och låt allt bli varmt.
    Blanda ner ris och bacon. Krydda med curry. Servera med gurkyoghurt

  • AnnaK

    Gunillas risrätt
    8-10 pers

    3 dl kokt ris (skall vara kallt och torrt)
    1 kg skalade räkor
    1-2 burkar krabba eller krabbsticks
    1 purjolök
    2 knippor dill (eller frysta askar)
    (ärtor, majs, paprika)
    1 dl vinäger
    3 dl olja
    räk- och krabbspad
    1 tsk curry

    Smaksätt och blanda i annat efter önskemål.
    Allt blandas och skall dra i ett dygn i kylskåp. Tillsätt ev lite mer vätska.

  • AnnaK

    Risbullar

    1 liten finhackad lök
    2 pressade vitlöksklyftor
    1 grön chili
    1 msk olivolja
    2 dl kokt klibbigt ris
    5 dl riven ost
    1 dl finhackad koriander

    Mixa allt till en smet och forma dem till små bolllar
    2 dl mjöl
    2 ägg
    1 dl cornflakes krossade, 1 dl ströbröd

    Vispa ihop ägg och mjöl grovt med gaffel. Doppa risbollarna i smeten och rulla dem i ströbröd cornflakesblandningen
    Frittera gyllene i 10 cm olja
    Äts med pinnar och soja

  • AnnaK

    Risottobullar

    3 dl kokt ris
    1 finhackad stekt lök
    1 dl finhackad valfri svamp
    1 ägg
    4 msk riven parmesanost

    Blanda allt till en smet
    Vänd dem i ströbröd och stek dem gyllene i olja
    servera med strimlad gurka

  • Jejja2

    Vad mycket man kunde göra med ris! Tack alla

  • AnnaK

    Räkgratäng
    4 pers
    Ugn 200°

    2 dl okokt ris
    300 g champinjoner
    1 msk matfett
    salt, peppar
    600 g räkor med skal
    200 g djupfryst grön sparris

    Täcke:
    2 ägg
    1 dl vispgrädde
    1 dl majonnäs
    1 dl riven ost

    Koka riset enl anvisn. på förpackningen. Häll det i en form. Skiva svampen och stek den i matfett.
    Krydda med salt och peppar.
    Skala räkorna. Dela den tinade sparrisen i bitar. Fördela svamp, räkor och sparris över riset.
    Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden och blanda med äggulor och majonnäs.
    Vänd ner vitorna och fördela, smeten överst i formen. Strö över ost och gratinera i 200° ca 15 min.
    Servera direkt.

  • AnnaK

    Stekt kryddris med bacon
    6 port

    Den här rätten tillagas på kokt ris eller couscous. Det går snabbt och smakar exotiskt av curry och spiskummin.

    2 gula lökar, hackade
    3 msk olja
    1 liter kokt ris
    2 tsk currypasta
    1 krm mald koriander
    1 krm mald spiskummin
    1 krm salt
    1 pkt knaperstekt bacon i bitar
    300 g räkor utan skal
    2 msk hackad persilja

    Hetta upp oljan i en stekpanna och mjukfräs löken utan att den tar färg.
    Tillsätt alla övriga ingredienser utom bacon, räkor och persilja.
    Stek alltsammans tills riset är brynt. Rör om ofta.
    Blanda ner bacon, räkor och persilja. Låt det bli riktigt varmt.
    Servera tillsammans med en blandad sallad eller bara finskivad färsk gurka

  • Trakka

    Tonfisksallad gör jag med överblivet ris. Bara att blanda med det man vill ha i (Jag har tonfisk, sallad, gurka, tomat, kokt ägg och dressing typ thousand island)

Svar på tråden överblivet ris?