• Pricke­n1
  Äldre 13 feb 10:24
  12202 visningar
  10 svar
  10
  12202

  Skolan i Frankrike

  Hej på er som tittar in här.

  Jag undrar hur det franska skolsystemet fungerar. När börjar man skolan? Kan man själv välja skola eller går man där man bor? Hur är det med privatskolor? Vad kostar de?

  Anledningen till att jag undrar är att vi ev. kommer flytta till Frankrike. Gäller att vara förberedd

 • Svar på tråden Skolan i Frankrike
 • Pricke­n1
  Äldre 13 feb 14:21
  #1

  Puffar

 • Äldre 13 feb 17:22
  #3

  I Frankrike börjar man skolan det året man fyller tre. Det är gratis, men inte obligatoriskt. I vissa fall kan man få dispens för att börja tidigare (t.ex. om man är född tidigt på året), men det beror på var man bor. Att börja senare är inget problem, eftersom det inte är obligatoriskt förrän vid sex års ålder. Dagarna är ganska långa redan från början (ungefär 8:30-16:30).

  Man kan inte välja den skola man vill gå på, utan blir tilldelad en plats på skolan vars geografiska upptagningsområde man tillhör. Undantag kan göras av hälsoskäl, p.g.a flytt (gå kvar i sin gamla skola), föräldrarnas arbete eller om man har syskon i en viss skola. Annars är fransmän ganska bra på att trixa sig fram och hittar diverse ursäkter för att skriva in sitt barn i "rätt" skola, typ annorlunda tillval som bara erbjuds på den aktuella skolan.

  Privatskolor är relativt vanliga, särskilt katolska sådana, då den franska statliga skolan är konfessionslös (undervisning i religion existerar inte). Ungefär 17% av alla elever går i privatskola. Jag tror att de alla tar ut en avgift, men jag kan inte uttala mig om storleken.

  Angående avgift, så skall väl i sammanhanget kanske nämnas att en del som är gratis i Sverige inte är det i Frankrike, t.ex. skolmaten (avgiftsbelagd för alla) och skolböcker (köpes på gymnasiet). Föräldrarna får en lista inför höstterminen över vad som skall inhandlas, vilket inte är så lite.

 • Pricke­n1
  Äldre 13 feb 18:22
  #4

  Tack för svaret.

  Följdfråga då. Är det som görs från tre till sexårs ålder motsvarande vår förskola? Vill ju inte att han ska vara efter redan från början

 • Äldre 13 feb 18:32
  #5

  Jag skulle tänka mig att de gör mer saker i den franska förskolan är i den svenska. Har för mig att de har en läroplan med olika saker som t ex en fyraåring anses ska kunna, vet inte om det fungerar så i Sverige.

 • Äldre 13 feb 20:22
  #5

  Jag har varken gått i svensk förskola (det som förr kallades dagis) eller i fransk maternelle (3-6 år), så jag borde väl inte uttala mig om skillnader, men min uppfattning är att det i Frankrike är mer tonvikt på disciplin. Mer av "samling" än "fri lek", typ.

  Om du kan franska, finns en relativt kort beskrivning av det franska skolsystemet på:
  www.programkontoret.se/upload/sv/program/ettarifrankrike/EleveenFrance.pdf

 • Pricke­n1
  Äldre 13 feb 21:10
  #6

  Så bra kan jag inte franska Tanken är ju att lära sig innan man flyttar

  Det finns någon form av läroplan i Svenska förskolan också, men det är som ni skrivit inriktat på lärande genom lek...

  Laurentia - du verkar ju ha klarat dig bra även om du inte gått varken det ena eller det andra.

  Tror ni han får stora problem om vi flyttar strax innan han ska börja skolan - förutsatt att vi lärt honom franska?

 • Äldre 13 feb 22:23
  #7

  Jo, jag klarade mig trots att jag fick vänta tills jag var sex år...

  Personligen tror jag inte att man varken behöver eller kan lära en sexåring franska inför flytten. I den åldern lär man sig bättre på plats och, framför allt, av franskspråkiga. Ett barn lär sig inte ett språk förrän det har användning för det.

  I Frankrike är skolan krävande även för de franska eleverna (och deras föräldrar!), med mycket jobb både i skolan och hemma. Det eventuella handikapp man har av att inte ha gått i maternelle eller att man inte kan språket försvinner snabbt.

 • Pricke­n1
  Äldre 13 feb 23:39
  #8

  Jag har kontaktat svenska ambassaden i Frankrike för att få svar på de praktiska frågorna.

  Laurentia - är du född i Frankrike, eller hur gammal var du när ni flyttade dit? Om ni flyttade, minns du hur du upplevde flytten?

 • Äldre 14 feb 13:36
  #9

  Jag bodde inte i Frankrike som barn. Min personliga erfarenhet av den franska skolan är begränsad till gymnasiet.

 • Pricke­n1
  Äldre 15 feb 17:14
  #10

  Ok. Bor du kvar i Frankrike? Hur upplevde du det att flytta från alla kompisar och så?

Svar på tråden Skolan i Frankrike
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.