Fiskpaj
4 personer
500 g torskfilé
5 st stora mjöliga potatisar
olivolja el. smör
salt och peppar
ev. en nypa riven muskot
2 st ägg
2 st stora nävar späd spenat
sås:
1 st gul lök
1 st morot, skrapad eller skalad
olivolja
salt och peppar
2,5 dl vispgrädde
2 nävar riven cheddarost
2 tsk engelsk senap
1 stor handfull hackad (slätblads)persilja
1 st pressad citron
Värm ugnen till 225 grader. Skala och tärna potatisen och koka den i saltat vatten i 10 min. Lägg efter 2 min i 2 ägg som blir klara samtidigt med potatisen. Lägg spenaten i ett durkslag, sätt det på potatiskastrullen och ångkoka i 1 minut. Krama ur spenatvattnet.
Häll vattnet av potatisen efter 10 min. Kyl av äggen i kallt vatten, skala och klyfta dem. Mosa potatisen lätt, häll i lite olivolja el. smör, salta och peppra.
Hacka löken och moroten fint. Fräs dem lätt i olivolja. Salta och peppra. När de är mjuka hälls grädden i. Värm till kokpunkten. Stäng av värmen, lägg i osten. Blanda i senapen. Salta och peppra ev. Ta såsen av värmen. Lägg i persiljan och pressa i citron.
Skär fisken i bitar och lägg den i en ugnsfast form. Fördela spenaten och ägg klyftorna jämnt. Häll på såsen så att den täcker allt.
Strö sen över det grova potatismoset luftigt. Sätt paj i 225 graders ugn i 25 min, tills potatisskorpan är guldgul.