• AnnaK

    Fläskfilé

    Inbakad fläskfilé
    4 portioner
    Ugnstemperatur 200º

    Ingredienser
    500-600 g fläskfilé
    salt och peppar
    125 g vitlöksost, t ex Cantadou
    1 pkt bladspenat fryst, 250 g
    4 smördegsplattor
    1 ägg
    matfett till stekning

    Tillagning
    Putsa fläskfilé noga och dela den i fyra bitar. Salta och peppra. Bryn köttet på medelstark värme 6-8 minuter och låt svalna.

    Tina bladspenaten i en kastrull på svag värme. Pressa ur all vätska, krydda och låt kallna. Kavla ut fyra smördegsplattor till kvadrater. Fördela vitlöksosten mitt på plattorna.

    Skär djupa skåror i filéerna och lägg den skårade sidan mot osten. Fördela ungefär hälften av spenaten över köttet, pensla skarvarna med uppvispat ägg och nyp ihop väl. Lägg paketen, med skarven nedåt, i en oljad ugnsform. Pensla med uppvispat ägg.

    Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.

    Servera fläskfilén med gräddstuvade färska champinjoner, bladspenat och t ex pilaffris.

  • AnnaK

    Chiligrillad fläskfilé
    Ingredienser
    Portioner: 4

    500 g fläskfilé
    1 grön spansk peppar
    ½ dl olja
    saften av en lime
    1 msk brun farin
    1 tsk salt

    SÅS
    2 dl lätt crème fraiche
    skal av en lime
    ½ msk brun farin
    1 pressad vitlöksklyfta
    1 tsk sambal oelek
    ½ tsk salt

    Gör så här
    Putsa fläskfilén. Skölj, kärna ur och finhacka den spanska pepparn. Blanda med olja, limesaft, farin och salt i en plastpåse. Lägg i fläskfilén och låt marinera ca 2 tim i kylskåpet. Vänd påsen ett par gånger under tiden så att marinaden når allt kött.

    Rör ihop ingredienserna till såsen. Låt stå kallt till servering. Ta upp och låt köttet rinna av. Grilla fläskfilén på utegrill, i ugn eller grillpanna ca 20 min. Skär filén i tunna skivor.

    Servera fläskfilén med såsen, bakad potatis och en blandad sallad.

  • AnnaK

    Dubbelmarinerad fläskfilé
    Ingredienser 4 port.:

    ca 800 g putsad fläskfilé
    Marinad 1:
    3/4 dl salt
    1 liter vatten
    6 st kvistar färsk rosmarin
    5 vitlöksklyftor
    grovmalen vitpeppar
    Marinad 2:
    strimlat skal av 2st citroner
    1 dl finhackade blandade örter
    2 dl olja
    Så här gör du:
    Börja med Marinad 1: Koka upp salt, vatten och kryddor och låt svalna.
    Bryn fläskfilen runt om och stek sedan färdigt i 125 grader varm ugn i cirka 30 minuter, den ska bli lätt rosa.
    Lägg fläskfilen i Marinad 1 och låt ligga i cirka 8 timmar.
    Blanda alla ingredienser till Marinad 2. Lägg i köttet och låt ligga minst 2 timmar.
    Servera med exempelvis potatisgratäng eller en sallad med bönor, melon, mango, tomater, spenat och gurka.

  • AnnaK

    Fläskfilé tonnato

    400 g fläskfilé(er), (originalreceptet tillagas med kalvstek)
    0,5 dl majonnäs
    1,5 burk(ar) tonfisk, i vatten, små
    0,5 st pressad citron
    2 msk kapris
    1 handfull kalamata oliver
    salt och peppar
    Garnering:
    färsk timjan
    paprika, i ringar
    Tillagning:
    Det går också bra att förbereda fläskfilén eller kalvsteken dagen innan.

    1. Bryn först köttet i en stekpanna och helstek sedan fläskfilén i ugnen på 150 grader. Köttet ska ha en innertemperatur på ca 65 ? 70 grader. Låt filén kallna. Skär den i tunna skivor och fördela på ett stort fat.
    2. Mixa tonfisk med majonnäs i en bunke eller i en matberedare, späd med lite kallt vatten (den ska vara trögflytande) om såsen blir för tjock. Smaka av den med pressad citronsaft, salt och peppar.
    3. Ringla tonfisksåsen över köttet och dekorera med kapris, oliver, strimlad färsk paprika och timjankvistar.

  • AnnaK

    Salamifylld fläskfilé
    Ingredienser
    4 port
    1 fläskfilé, 500-600 g
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    smör
    50 g salami i tunna skivor
    6-7 st marinerade, soltorkade tomater
    2 dl vispgrädde
    2 msk tomatpuré Gör så här
    Sätt ugnen på 225°. Salta och peppra köttet. Bryn filén i smör i en het stekpanna. Skär djupa skåror i köttet med ca 1 cm mellanrum. Lägg en vikt salamiskiva och en bit tomat i varje skåra. Lägg köttet i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde och tomatpuré och häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med smörfräst spenat och kokt pasta eller klyftpotatis.

  • AnnaK

    Helggratinerad fläskfilé
    Ingredienser 4 port.:

    700 g fläskfilé
    margarin till bryning
    1 tsk salt
    1 krm vitpeppar
    1 burk sparris (250 g)
    1 burk krabba (200 g)
    Stuvning:
    2 msk margarin
    2 msk vetemjöl
    krabbspad och sparrissad
    1 1/2 dl grädde
    2 msk majonnäs
    salt, vitpeppar
    1 dl riven ost
    Så här gör du:
    Putsa köttet och skär det i cirka 2 cm tjocka skivor. Bryn skivorna fint och krydda med salt och peppar.Lägg över dem på smord ugneldfast gratängfat. Fördela sparrisen över köttet.
    Stuvning: Smält margarin i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och rör om. Späd med krabbspad, sparrisspad och grädde till en tjock stuvning. Tillsätt majonnäsen. Smaka av, salta och peppra efter smak. Låt stuvningen sjuda cirka 5 minuter, blanda sedan i krabbköttet. Täck filén med stuvningen och strö på riven ost. Gratinera i 250 grader cirka 15-20 minuter.
    Servera med kokt ris och sallad.

  • AnnaK

    Fläskfilé Texmex med majspudding
    4-6 portioner
    Ugnstemperatur 200º

    Ingredienser
    600 g fläskfilé
    olja, till stekning

    Marinad:
    3 pressade vitlöksklyftor
    salt och peppar
    1 msk oregano
    1 tsk kummin
    2 msk pressad citron
    2 msk pressad apelsin
    1 1/2 dl olivolja

    Till grytan:
    2 hackade gula lökar
    2 röda paprikor, i bitar
    1 krossade tomater, 400 g
    1 1/2 dl matlagningsvin, vitt
    tabasco, några droppar
    1 burk kidneybönor, 430 g, avrunna

    Majspudding:
    1-2 msk matfett, till formen
    3 msk ströbröd
    1 burk majskorn, 340 g
    1 1/4 dl mjölk
    100 g smör, rumsvarmt
    3 ägg
    1 nypa socker
    2-3 krm salt
    1 krm peppar

    Tillagning
    Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor. Blanda alla ingredienser till marinaden. Vänd ner köttet. Låt det marinera i kylskåp minst 1 timme och sedan rinna av. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttskivorna. Låt lök och paprika fräsa med en stund. Häll på tomater och vin. Låt koka ihop något och smaka av med tabasco. Vänd ner bönorna och hetta upp. Servera med majspudding.

    Majspudding
    Smörj och bröa en 1 liters suffléform. Kör majs, utan spad, och mjölk i en matberedare eller mixer till en grov puré. Rör smöret krämigt i en skål, tillsätt majspurén lite i taget och vispa ihop. Tillsätt äggen, ett och ett, vispa ordentligt efter varje ägg. Blanda med socker, salt och peppar. Häll blandningen i formen och baka i ugnen ca 30 minuter tills puddingen är gyllenbrun och genombakad.

  • AnnaK

    Kokospanerad fläskfilé med ananaschutney
    Ingredienser
    Portioner: 4

    ANANASCHUTNEY:
    ½ dl socker
    4 dl apelsin- / ananasjuice (utspädd)
    1 gul finhackad lök
    ½ röd finstrimlad chili
    1 msk ättiksprit (12%)
    ½ hönsbuljongtärning
    4 dl ananas färsk, fint tärnad (ca en 1/2 frukt)
    2 msk maizenaredning för ljusa såsar
    600 g fläskfilé
    1 dl vetemjöl
    1 ägg
    2 msk vatten
    2 dl kokos
    2 msk smör
    salt & peppar

    Gör så här
    Börja med att smälta sockret i en kastrull tills det fått en ljusbrun färg.
    Häll i juicen och tillsätt den hackade löken, chilin, ättika och hönsbuljongtärning.
    Låt koka upp och sedan sjuda tills ca 1/3 av vätskan återstår.
    Tillsätt tärnad ananas och red av med maizenaredning till chutneykonsistens. Smaka av med salt och peppar.

    Putsa och skär fläskfilén i 8 lika stora bitar.
    Banka försiktigt ut filébitarna med ett plateringsjärn eller med en kastrull. Vänd köttet i vetemjöl.

    Vispa ihop ägg och vatten i en djup tallrik.
    Doppa köttet i ägget och sedan i kokosen så att den täcker.
    Stek det panerade köttet i smöret i en stekpanna tills det precis är genomstekt, ca 3 min på varje sida.
    Salta och peppra.

    Servera med potatisklyftor och ananaschutneyn

  • AnnaK

    Kall fläskfilé med timjan

    Ingredienser 8-10 port.:

    2 fläskfiléer à ca 450 g
    smör till stekning
    salt
    svartpeppar
    2 dl vitt vin
    2 dl vatten
    5-6 lagerblad
    3 msk färsk timjan eller 1/2 msk torkad
    Så här gör du:
    Torka av filéerna och hetta upp en stor stekpanna. Lägg i en smörklick och sedan de båda köttbitarna. Bryn dem runt om och krydda ordentligt med salt och peppar. Lägg på ett lock och låt köttbitarna puttra cirka 15 minuter, beroende på tjocklek.
    Ta upp dem och låt svalna. Skiva filén i 2 mm tunna skivor och rada upp dem tätt på ett fat med kant. Häll över vitt vin, vatten, lagerblad och timjan. Förvara i kylen några timmar eller till nästa dag.
    Servera med örtolja och droppa eventuellt citron över.

  • AnnaK

    Biff Rydberg fast med fläskfilé
    Ingredienser 4 port.:

    400-500 g fläskfilé (eller mört benfritt nötkött, t ex oxfilé eller utskuren biff)
    2 stora gula lökar
    8-10 potatisar
    ca 2 msk margarin eller smör
    1 tsk salt
    1 krm nymalen svartpeppar
    ca 2 msk hackad persilja
    Att äta till:
    4 råa äggulor i halva
    äggskal
    eller inlagd färsk gurka med hackad persilja
    eller cr?me fra?che blandad med riven pepparrot
    osötad dijonsenap och/eller HP-sås
    Så här gör du:
    1. Skär köttet i små tärningar. Skala och skär/hacka också potatis och lök i små fina tärningar.
    2. Smält och låt matfettet få lite färg (men inte brännas) i en stekpanna. Lägg i lite kött, 6 tärningar i taget, och bryn bitarna lätt runt om. Strö över salt och lite peppar. Ta upp köttet ur stekpannan och håll det varmt så länge.
    3. Bryn nu den hackade löken lätt tills den blir mjuk. Häll gärna någon halvdeciliter vatten över löken. Då mjuknar den snabbare, men den ska helst ligga kvar i stekpannan - under omrörning då och då - tills vattnet kokat bort. Ta då upp löken.
    4. Råstek till sist potatistärningarna i matfett 10-15 minuter eller tills potatisen fått fin färg och mjuknat.
    5. Nu är det dags att blanda det brynta köttet och löken med potatistärningarna och hetta upp det hela i stekpannan eller lägga upp varje ingrediens i grupper för sig på ett varmt serveringsfat. Placera då också äggulorna i sina skal på de blandade kött- och potatistärningarna, så att var och en kan blanda en gula i sin Rydbergsportion. Eller välj bland de andra smaksättarförslagen.

  • AnnaK

    Saffransgryta med filé
    Ingredienser
    Portioner: 4

    500 g fläskfilé
    1 squash (ca 250 g)
    1 msk olja
    1 pkt saffran (½ g)
    1 tsk salt
    1 krm peppar
    2 dl köttbuljong (fond eller tärning vatten)
    1 dl grädde
    1 msk maizenaredning (för ljusa såser)
    8 inlagda soltorkade tomater
    ½ dl syltlök
    4 port ris (eller pasta)
    blandad sallad
    Gör så här
    Putsa och skär fläskfilén i tunna skivor. Skölj och strimla squashen. Bryn fläskfilén i olja i en gryta. Tillsätt squashen. Krydda med saffran, salt och peppar. Häll över köttbuljong och grädde. Låt puttra ca 5 min. Strö över maizenaredning för ljusa såser och låt koka 1 min.

    Strimla 8 inlagda soltorkade tomater och rör i grytan tillsammans med syltlök.

    Servera adventsgrytan med ris eller pasta och en blandad sallad.

  • AnnaK

    Fläskfilégratäng
    Ingredienser 4 port.:

    1 pkt bacon
    500 g fläskfilé
    salt, grovmalen svartpeppar
    3 dl grädde av valfri sort
    2 dl riven ost
    Så här gör du:
    Skär baconet i 4-5 cm-bitar, stek knaprigt och låt rinna av på hushållspapper.
    Skär fläskfilén i 1 1/2 cm tjocka bitar och stek lätt.
    Sätt ugnen på 200 grader. Lägg baconet i en ugnsfast form (behöver ej smöras), placera fläskfilén över och salta och peppra efter behag. Slå på grädden och täck med osten. Sätt formen i mitten av ugnen, när osten har börjat få fin färg är det klart att servera.
    Hasselbackspotatis är underbart till, samt en liten grönsallad.
    Tips: Man kan byta baconet mot bananskivor. 3 gott!

  • AnnaK

    Fläskfilépizza
    4 portioner
    Ugnstemperatur 250º

    Ingredienser
    300 g pizzamix

    Tomatsås:
    400 g passerade tomater, på burk
    2 msk chilisås
    2 tsk oregano
    ½ tsk salt
    1 krm svartpeppar

    Fyllning:
    400 g fläskfilé, i tunna skivor
    salt och peppar
    matfett till stekning
    5 dl riven ost, gärna olika sorter
    2 tomater, i skivor
    2 små rödlökar, i klyftor
    1 grön paprika, i skivor
    100 g champinjoner, i skivor
    20 svarta oliver

    Tillagning
    Gör pizzadegen enligt anvisning på förpackningen. Dela degen i 4 bitar, platta till och kavla ut tallriksstora pizzor som läggs på smorda plåtar.

    Tomatsås: Blanda alla ingredienserna till såsen, koka upp och låt koka ihop i 15-20 minuter. Salta och peppra under tiden fläskfiléskivorna och bryn dem i lite fett i en stekpanna.

    Bred ut såsen på den utkavlade degen, men lämna en 1½ cm bred kant runt om. Lägg sedan på ca 2/3 av osten, fördela resten av fyllningen och avsluta med resten av osten.

    Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.

  • AnnaK

    Valborgspaj
    6 portioner
    Ugnstemperatur 200º

    Ingredienser
    Pajdeg:
    3½ dl vetemjöl
    75 g smör eller margarin
    2 dl riven ost, lagrad
    3-4 msk kallt vatten

    Fyllning:
    600-700 g fläskfilé
    300 g färsk svamp, gärna blandade sorter, t ex champinjoner och shiitake
    1 gul lök
    3 msk smör eller margarin
    ½ tsk salt
    nymalen svartpeppar
    5 msk vetemjöl
    3 dl köttbuljong av fond eller tärning
    1½ - 2 dl mellangrädde
    ca 2 msk soja
    3 msk sherry

    Tillagning
    Pajskalet kan fyllas direkt eller kallna i formen och värmas på nytt i 175ºC i 5-10 minuter. Fyllningen kan också göras i förväg och värmas.

    Blanda samman mjöl, fett och ost till pajdegen i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen så den täcker botten och kanter på en pajform. Låt stå i kylskåp medan fyllningen lagas.

    Skär köttet i tärningar och svampen i skivor eller bitar. Skala och hacka löken. Bryn köttet i lite fett i omgångar. Lägg köttet i en gryta, salta och peppra. Fräs svamp och lök i resten av fettet och lägg över i grytan. Strö över mjölet, rör om och tillsätt buljong, grädde, soja och ev sherry. Koka upp under omrörning och sjud sedan under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 15 minuter. Smaka av.

    Sätt på ugnen. Ta pajformen direkt från kylen, nagga degen med en gaffel och sätt in i nedre delen av ugnen tills pajdegen fått fin färg, ca 20 minuter. Lägg fyllningen i det varma pajskalet.

Svar på tråden Fläskfilé