• Klumpeduns

    Festligt recept på lax?

    Vi ska bjuda föräldrar och svärföräldar på middag och eftersom svärfar inte gillar fläskkött och svärmor inte tål oxkött, tänkte jag laga något smaskigt med lax. Är det någon som har något festligt recept att dela med sig, så hade jag blivit jätteglad!

  • Svar på tråden Festligt recept på lax?
  • MaijaO

    Något som är enkelt och gott är om du tar en laxsida som du delar i portionsbitar eller färdiga fileer. Skär ett snitt i varje file och fyll med ädelost. salta och pappra och så in i ungnen på 225 grader tills fisken är genomstekt. Servera med kokt eller pressad potatis, en fräch grönsallad och en smörsås.

    Annars är det gott om man marinerar en laxsida i minst 2 timmar i vatten, dill, socker, salt, vitpeppar och ättika. När fisken dragit tillräkligt länge så kör du in den i ugnen på samma sätt som receptet ovan. Till detta har du hollandesås (stavas???) kokt potatis och fräst palsternacka och morot som du skurit i stavar och papprat lite med svartpeppar.

    Sen har jag en pastarätt med lax också. Ett ögonblick så ska jag se om jag kan hitta det.

  • MaijaO

    Här är den! Hoppas något av recepten kan tilltala.

    Laxpasta
    Buffé nr 3 1997, sid 22

    Ingredienser
    Portioner: 4

    1 bit färsk laxfilé (à ca 500 g)
    1 msk rosépeppar
    1 dl vitt vin
    6 schalottenlökar
    50 g soltorkade tomater inlagda i olja (ca)
    1 msk olivolja
    salt
    svartpeppar
    2 dl crème fraiche
    280 g pasta t ex spagetti eller tagliatelle (välj glutenfri pasta vid glutenintolerans)
    Tillagningstid: Över 20 min
    Gör så här
    Skär laxen i 1/2 cm tjocka skivor. Dela skivorna om de är stora.

    Lägg rosépepparkornen i vinet så att de får dra en stund.

    Skala och skär lökarna i ganska tunna skivor. Klipp tomaterna i tunna strimlor.
    Fräs lök och tomater i olja några minuter tills löken är mjuk. Tillsätt laxen och låt den steka med, tills den är genomstekt och har fått lite färg. Det tar bara ett par minuter. Salta och peppra. Ta upp fisken och håll den varm.

    Häll vin och rosépeppar i pannan. Tillsätt crème fraiche. Låt såsen koka ihop lite så att den blir fyllig. Smaka av med salt och peppar.

    Servera genom att lägga en bädd av nykokt pasta på varma tallrikar. Häll på såsen och lägg på laxskivorna. Garnera med en kvist citronmeliss. Servera rätten med en färgglad salladstallrik.

  • Klumpeduns

    Tusen tack. "snälvattnet" rinner till när jag läser!

  • 68an

    Vill du imponera och laga nåt som är såå gott så ska du testa denna
    Bli ej avskräckt för det är inet så mycket ingrediensser somd et ser ut och sen är den omöjlig att misslyckas med!

    Gul fisk/skaldjursgrytagryta

    För minst 4 vuxna matglada personer

    400 gram torskfile´ eller annan vit fisk som tex sej.
    300 gram laxfile´
    1 purjolök
    1 gul lök
    1-2 vitlöksklyftor
    1 msk tomatpure
    1 ½ tsk salt
    1 tsk timjan
    2-3 dl torrt vitt vin (billigaste på tetra fungerar bra)
    1 ½ fiskbuljongtärning
    1 pkt grädde
    1 burk creme fraiche
    1 pkt saffran
    2 dl vatten
    ca 300 gram räkor med skal
    1 burk musslor (rekommenderar abbas, dyrare men klart bäst)
    Matlagningsmargarin

    Tina fisken om den är fryst. Skär den i bitar, 1,5 x 1,5 cm.
    Strimla purjon och hacka löken.
    Smält smör i en stor tjockbottnad kastrull eller i en stekgryta.
    Fräs löken så den blir glansig och genomskinlig, ej brynt.
    Pressa i vitlök.
    Rör ner tomatpuren, salt och timjan och låt allt fräsa kring 1 minut.

    Tillsätt vin och buljongtärningarna och låt det koka några minuter.

    Rör ner grädden, creme fraiche, vatten och saffran och sjud sen 15 minuter.

    Tillsätt fisken och sjud ca 5 minuter.

    Tillsätt dom skalade räkorna och musslorna och låt allt hettas upp och servera!

    Jag tycker att grytan är godast att servera till ett ljust mjukbröd, rostat bröd eller baugette och en aioli eller vitlöksmajonnäs.

    Smaklig måltid

    Vitlöksmajonnäs
    2 dl majonnäs
    3-4 vitlöksklyftor
    1 tsk tomatpure
    1 tsk vinäger (tex vitvinsvinäger)
    1 krm salt
    lite cayennepeppar

Svar på tråden Festligt recept på lax?