Vill du imponera och laga nåt som är såå gott så ska du testa denna
Bli ej avskräckt för det är inet så mycket ingrediensser somd et ser ut och sen är den omöjlig att misslyckas med!
Gul fisk/skaldjursgrytagryta
För minst 4 vuxna matglada personer
400 gram torskfile´ eller annan vit fisk som tex sej.
300 gram laxfile´
1 purjolök
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpure
1 ½ tsk salt
1 tsk timjan
2-3 dl torrt vitt vin (billigaste på tetra fungerar bra)
1 ½ fiskbuljongtärning
1 pkt grädde
1 burk creme fraiche
1 pkt saffran
2 dl vatten
ca 300 gram räkor med skal
1 burk musslor (rekommenderar abbas, dyrare men klart bäst)
Matlagningsmargarin
Tina fisken om den är fryst. Skär den i bitar, 1,5 x 1,5 cm.
Strimla purjon och hacka löken.
Smält smör i en stor tjockbottnad kastrull eller i en stekgryta.
Fräs löken så den blir glansig och genomskinlig, ej brynt.
Pressa i vitlök.
Rör ner tomatpuren, salt och timjan och låt allt fräsa kring 1 minut.
Tillsätt vin och buljongtärningarna och låt det koka några minuter.
Rör ner grädden, creme fraiche, vatten och saffran och sjud sen 15 minuter.
Tillsätt fisken och sjud ca 5 minuter.
Tillsätt dom skalade räkorna och musslorna och låt allt hettas upp och servera!
Jag tycker att grytan är godast att servera till ett ljust mjukbröd, rostat bröd eller baugette och en aioli eller vitlöksmajonnäs.
Smaklig måltid
Vitlöksmajonnäs
2 dl majonnäs
3-4 vitlöksklyftor
1 tsk tomatpure
1 tsk vinäger (tex vitvinsvinäger)
1 krm salt
lite cayennepeppar