• gys

    Tjälknul?

    Jag har ett bra recept på tjälknöl. Lyder som följer.

    TJÄLKNÖL
    Ca 12 portioner

    1 ¼ - 1½ kg djupfryst benfritt nöt- eller älgkött

    Kryddad saltlag:
    1 l vatten
    1 dl salt
    1 tsk socker
    ½ tsk krossad svartpeppar
    1 smulat lagerblad
    15 krossade torkade enbär

    Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form eller stekpanna. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen i 100 graders värme. Stick in en köttermometer när köttet tinat (2-3 timmar) Låt köttet stå i ugnen 10-12 timmar eller över natten.

    När termometern visar 60 grader är köttet rött inuti, vid 70 grader rosa och vid 75 grader helt genomstekt.

    Koka upp vattnet till lagen, lägg i salt och kryddor och koka 3-4 minuter. Lägg det varma köttet i en bunke eller kruka. Häll över den heta lagen, som ska täcka. Låt stå tills allt är fullkomligt kallt, ca 5 timmar. Ätes med andakt.

Svar på tråden Tjälknul?