Tjälknul?
Jag har ett bra recept på tjälknöl. Lyder som följer.
TJÄLKNÖL
Ca 12 portioner
1 ¼ - 1½ kg djupfryst benfritt nöt- eller älgkött
Kryddad saltlag:
1 l vatten
1 dl salt
1 tsk socker
½ tsk krossad svartpeppar
1 smulat lagerblad
15 krossade torkade enbär
Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form eller stekpanna. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen i 100 graders värme. Stick in en köttermometer när köttet tinat (2-3 timmar) Låt köttet stå i ugnen 10-12 timmar eller över natten.
När termometern visar 60 grader är köttet rött inuti, vid 70 grader rosa och vid 75 grader helt genomstekt.
Koka upp vattnet till lagen, lägg i salt och kryddor och koka 3-4 minuter. Lägg det varma köttet i en bunke eller kruka. Häll över den heta lagen, som ska täcka. Låt stå tills allt är fullkomligt kallt, ca 5 timmar. Ätes med andakt.